Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Matky a dcery: Mějte spolu dobrý vztah, vyplatí se to

Vybudujte si se svou matkou přátelský vztah.
11. května 2013 | 10:00

Vztahy matek a dcer jsou složité a různorodé. Některé si dokáží být nejlepšími přítelkyněmi, jiné jsou věčnými rivalkami. Ať už je váš vztah jakýkoliv, pamatujte si, že vaše matka je vlastně nejdůležitějším a nejpodstatnějším člověkem ve vašem okolí.

Blíží se Den matek a tak pokud se vám nedaří s vaší maminkou příliš vycházet, pokuste se to právě teď napravit. Vztah matky a dcery totiž ovlivňuje životy obou a proto pro vás máme pár tipů, jak spolu vycházet.

Přemýšlejte o vašem vztahu

Na vztahu matek a dcer se stejně jako na těch partnerských, musí pilně pracovat, chce to hodně komunikace, kompromisů, upřímnosti i odpuštění. Matky často nakládají na své ratolesti příliš svých snů a očekávání, která dcery nemohou nebo ani nechtějí plnit. Proto je důležité si uvědomit, jak se ve vzájemném vztahu cítíme a vyjasnit si pravidla hry.

Ozvěte se jen tak

Zeptejte se občas jen tak, jak se vaše maminka má, povídejte si s ní o všem, co je vám blízké i o zdánlivých maličkostech. Občas společně vyrazte na kávu, na nákupy nebo do divadla, budete tak mít společné zážitky, které jsou k nezaplacení.

Respektujte se

Každý vztah by měl být založen na respektu k druhé osobě a tento není výjimkou. Často máme pocit, že je povinností matek za nás vše oddřít, vyžehlit průšvihy a postarat se, abychom se měli dobře. Ony mají zase často pocit, že sami nic nezvládneme, že ví, jak přesně bychom měli žít a jak si zařídit život. Ani jedna by však neměla příliš zasahovat do života té druhé, proto je dobré vymezit si hranice toho, jak se naše společné životy budou prolínat.

Naslouchejte

Mezi matkou a dcerou by měla panovat důvěra, proto se snažte své matce naslouchat a porozumět jí.

Matka s vámi nemusí souhlasit, přesto byste si měly odpustit
Autor: profimedia.cz
Napravujte rychle

Pamatujte na to, že matka je váš nejdůležitější člověk a pokud se s ní pohádáte, snažte se rozepři co nejdříve napravit. Naučte se odpouštět a o problémech komunikovat.

Individuální rozhodnutí

Nemusíte se svou maminkou za každou cenu souhlasit jen proto, že je starší a zkušenější, ale snažte se jí vždy vysvětlit, jaké k tomu máte důvody. Nestavte se do útoku a nepřesvědčujte ji, že váš názor je vždy správný, jen se jí snažte vysvětlit, co vás k vašemu rozhodnutí vede. Nejste přeci jedna a tatáž osoba, můžete mít rozdílné názory, zájmy i zkušenosti a přesto si můžete být blízké.