Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krásných mužů je méně než hezkých žen

O muže s tváří a tělem manekýna se v budoucnu budete muset poprat. Konkurence je velká.
2. srpna 2011 | 13:27

Měl božské tělo, dokonalou tvář. Kvůli malichernosti jste mu ale dala "kopačky". Takových, jako je on, jsou přece stovky... A to je právě ten krutý omyl! Krásných mužů totiž valem ubývá.

Máte pocit, že mladých "krasavců" je nějak méně, než v dobách našich maminek a babiček? Ne, nezbláznila jste se! Tenhle fakt zaujal i vědce z London Scholl of Economics. Ti po letech výzkumů přišli s vysvětlením.

Moudrá matka příroda

Za vším stojí geniální příroda a její neuvěřitelná schopnost přirozeného výběru. Krásné ženy jsou totiž plodnější a častěji rodí dcerky. Ty jsou díky genům ve většině případů také atraktivní. A takhle to pokračuje dál. Hezouni se tak stávají nedostatkovým "zbožím".

A proč je tomu tak? Důvod je ryze "praktický". "Krása je většinou výhodou pro ženu, proto se vyplatí předávat geny pro krásu právě dcerám," tvrdí evoluční psycholog Kanazawa, jehož studie byla zveřejněna v odborném magazínu Reproductive Sciences.

U mužů vítězí síla, u žen atraktivita

Možná je to i tím, že krása u mužů není v jejich životě tak důležitá, jako u žen. Atraktivita je pro ně vstupenkou do "bezproblémového" života. Mají větší šanci najít si lepší zaměstnání. Později pak bohatého muže, který se o ně i budoucí potomstvo dokáže postarat. Příroda si tak zabezpečuje reprodukci, která je pro vývoj civilizace nezbytná.

Odborný výzkum prokázal, že chlapci se rodí spíše silným a agresivním párům. Tedy těm, kteří disponují vlastnostmi důležitými pro muže. "Atraktivní páry měly jako prvorozené dítě jak chlapce, tak děvče, ale ty, které byly hodnoceny jako méně atraktivní, měly téměř vždy syna," potvrdil doktor Kanazawa.

V budoucnu hrozí nedostatek mužů

Další generace na tom budou ještě hůř. Nejen že se krásní muži stanou téměř minulostí, i těch "obyčejných" bude rychle ubývat. Na neradostný fakt upozornila studie amerických vědců z University of Pittsburgh, která prokázala, že během posledních tří desetiletí klesl každý rok počet nově narozených chlapců. Tento jev je i pro ně zatím záhadou. Nedokáží ho vysvětlit.

"Víme, že muži, kteří pracují s některými ředidly, kovy či pesticidy, mají prokazatelně menší šanci, že jejich dítě bude mužského pohlaví," říká vedoucí studie Devra Lee Davis a dodává: "Víme také, že výživa, tělesné zdraví a některé chemické sloučeniny mohou ovlivnit zdraví těhotných žen a jejich dětí. Domníváme se, že tento jev způsobila právě nějaká kombinace těchto faktorů spolu se zvyšujícím se věkem rodičů, ale musíme tuto teorii ještě dokázat."

Autor: Lenka Chvostová, mivrk