Losos místo kapra?

Salát s lososem je dietnější, ale o svátcích si výjimečně dopřejte i smaženého kapra
Salát s lososem je dietnější, ale o svátcích si výjimečně dopřejte i smaženého kapra
Foto: Dreamworks
11. prosince  2014 
 12:22
?

Má smysl nahrazovat majonézu v bramborovém salátu jogurtem nebo smaženého kapra dušeným lososem? 

Anna Váchová

 

Pokud vám půjde o úsporu energie, tak si jogurtem v salátu pomoci můžete. Ale je pravda, že základem bramborového salátu by měly být brambory a zelenina, a pokud majonézu použijete jen na spojení či dochucení, tedy nebude tvořit převážnou část hmotnosti salátu, pak se nemusíte vyhýbat ani jí. Nutričně není majonéza problém, většina kvalitních kupovaných je vyrobena z řepkového oleje, který patří k výživově nejhodnotnějším, stejné je to, pokud si z řepkového oleje vyrobíte majonézu sami.

Ani smaženého kapra si na Vánoce odpírat nemusíte. Přírodně upravený losos je výživově lákavý, ale pokud si smažíte kapra pouze příležitostně, usmažte si ho. Dbejte jen na výběr tuku (i na jeho nutriční přednosti) – na smažení se hodí pokrmové tuky (které nejsou výživově tak výhodné) a rostlinné oleje, které snesou vyšší teplotu, aniž by se přepalovaly.

Mezi ně patří například olej řepkový nebo olivový, oba jsou zároveň výživově výhodné. Pokud budete smažit kapra, můžete jeho energetickou hodnotu snížit odstraněním kůže před úpravou a také způsobem smažení: olej nechte na pánvi dostatečně rozehřát (začne se vlnit). Pokud bude málo rozpálený, kapr ho více nasaje, namodralý dým už je ale také špatně, to je známka, že se olej přepaluje. Usmaženou porci kapra pak ponořte na několik vteřin do vroucí vody a osušte na ubrousku, zbavíte se tak přebytečného tuku.

Věra Boháčová DiS.

Další otázky pro Věru Boháčovou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji