Běžné cukroví vs. celozrnné cukroví
Je cukroví z tmavé mouky a s třtinovým cukrem dietnější, nebo je jen zdravější? Nemůžeme se s kamarádkami shodnout.
Jana, Blanka a Johanka, Kolín
Tmavá mouka, ve smyslu žitná nebo celozrnná, je výživově výhodnější, a to díky vyššímu obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Energeticky je ale s bílou srovnatelná, u celozrnné se může stát, že její energetická hodnota bude dokonce trochu vyšší. Nesporné výhody tedy má, ale dietnější ve smyslu méně kalorická není, tedy ani cukroví z ní.
Třtinový cukr je pořád cukr, i když vyrobený z jiné vstupní suroviny, než je „klasický cukr“ řepný. Oba cukry jsou ale tvořeny stejnou látkou, sacharózou, výživová hodnota je tedy stejná a použití třtinového cukru žádné výhody nepřináší.
Jinými slovy, při konzumaci cukroví z celozrnné mouky a třtinového cukru byste se měli krotit úplně stejně, jako když si dopřáváte vánoční klasiku.
Pokud chcete zároveň dosáhnout snížení množství kilojoulů v cukroví, dá se většinou ubrat cukr, ačkoli rozdíl nebývá zásadní. Dobré je také se spíše vyhýbat nepečeným druhům cukroví, které bývá už ze své podstaty mnohem kaloričtější, protože jeho základem je množství cukru a tuku.
Fakt, že v něm není mouka, zkrátka není žádnou výhrou.
Obecně se dá doporučit, abyste si cukroví s klidem dopřáli, ale předem si dejte na talířek pár kousků, které chcete sníst, je to rozhodně bezpečnější, než když si tu a tam zobnete z misky. Podobně se snažte konzumaci cukroví omezit pouze na vánoční dny, na Silvestra a zvláště v novém roce už se mu vyhněte úplně.