Jak vařit pro celou rodinu?

Mnoho žen řeší, jak vařit, aby člověk nepřibral a rodina si pochutnala
Mnoho žen řeší, jak vařit, aby člověk nepřibral a rodina si pochutnala
Foto: Shutterstock.com
12. prosince  2014 
 17:17
?

Chci od Nového roku začít hubnout, vím, že musím jíst méně a hlavně zdravěji, ale jak to zařídit, když zároveň musím vařit pro manžela a dva puberťáky? 

Aneta R. 

Skloubit to jistě lze. Ale pokud chcete ozdravit svůj jídelníček a začít s hubnutím, bylo by ideální nechat si stávající jídelníček zhodnotit odborníkem. Ten Vám navíc doporučí konkrétní úpravy, které budou vycházet ze stávající situace. Konzultace pak může zahrnovat i zdravou neredukční stravu pro zbytek Vaší rodiny – přizpůsobenou ovšem jejich chuťovým preferencím a zvyklostem. Určitě to nemusí být tak, že budete vařit odděleně pro sebe a pro zbytek rodiny.

Pokud ozdravíte stravování celé rodiny, mohou například stačit jen úpravy množství jednotlivých komponent jídla. Např. maso s přílohou a zeleninou – všichni si dáte maso a zeleninu a Vy sama pouze snížíte dávku přílohy.

Nebo vy si připravíte zeleninový salát s masem/rybou a mužům nabídnete steak (ze stejného masa, které jste si přidala do salátu) s přílohou (bramborem, opečenou ochucenou bagetou apod.) a zeleninu přidáte tak, že bude na doplnění k masu (tedy vlastně totéž, co budete jíst Vy, akorát muži v tom vidí steak se zeleninou, a ne zeleninový salát s masem). Řešením také je „přílišnou dietnost“ jídla pro Vás nahradit – v rámci redukčního režimu – pravidelnou pohybovou aktivitou. Ta je samozřejmě žádoucí vždy.

Bc. Tamara Starnovská

Další otázky pro Tamaru Starnovskou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji