Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Zónová dieta

Zónová dieta
14. prosince  2014 
 17:34

Zónová dieta není až tak dietou, jde spíše o nový životní styl. Základem je správná skladba jídelníčku a harmonogram, podle nějž byste měli jíst. Vše se dá jednoduše shrnout do několika pravidel. Jde o celkem fungující návod na to, jak zhubnout, ale musíte počítat s tím, že jde spíše o pozvolné shazování váhy. Zásadním přínosem je fakt, že pomáhá člověku sestavit si svůj vlastní dietní jídelníček.

Co můžete čekat: Dietu založenou na rozumném poměru sacharidů, proteinů i tuků, která je změnou životního stylu nikoli jídelníčkem.

 

Výhody a nevýhody: Tato populární dieta funguje, což může potvrdit řada celebrit, které si její pomocí udržují svou štíhlou postavu. Vyžaduje však skutečně důslednou a dlouhodobou změnu jídelníčku a čas, abyste si mohla spočítat onen správný poměr jednotlivých živin.

Jaká pravidla musíte dodržovat? 

 

1. Denní porce potravy jsou rozděleny do 5 až 6 porcí, nejlépe na 3 hlavní jídla a 2 menší svačinky. Odstup mezi jednotlivými jídly by pak neměl být větší než 4 hodiny. Díky tomu byste nikdy neměli cítit hlad a neměla by vás přepadat tzv. žravá.

 

2. Každá porce je tvořena stejným poměrem kvalitních sacharidů, tuků a bílkovin a zapíjet byste ji měli dostatečným množstvím tekutin.

 

3. Hlavní jídlo by nemělo překročit energetickou hodnotu 2000 kJ, svačina by pak neměla mít více než 450 kJ.

 

4. Zónová dieta omezuje sacharidy v každé denní porci na 40 %. Zastoupení bílkovin by pak mělo být 30 %. Vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků byste měli zachovat při přípravě všech jídel, ať už těch hlavních nebo svačinek.

 

5. Dieta rozděluje bílkoviny, sacharidy a tuky na ty vhodné a nevhodné, které by ve vašem jídelníčku vůbec být neměly. Mezi vhodné bílkoviny patří kuřecí nebo krůtí maso, ryby, nízkotučné mléčné výrobky, sójové maso. Nevhodné je naopak vepřové maso, uzeniny, plnotučné mléčné výrobky.  Vhodnými tuky je olivový olej, avokádo, mandle. Vyhýbejte se však živočišným tukům a ztuženým rostlinným tukům. Mezi vhodné sacharidy můžeme zařadit čerstvou zeleninu, jablka, grepy, ovesné vločky, celozrnné pečivo, banány či brambory. Naopak nevhodnými sacharidy jsou cukr, med, bílé pečivo nebo čokoláda.

 

Vhodné bílkoviny:Kuřecí nebo krůtí maso bez kůže, ryby, mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky, vaječné bílky, sójové maso.

 

Nevhodné bílkoviny: Vepřové maso, vaječný žloutek, plnotučné mléčné výrobky, uzeniny.

 

Vhodné tuky: Olivový olej, avokádo, makadamové ořechy, mandle.

 

Nevhodné tuky: Živočišné tuky, ztužený rostlinný tuk

 

Vhodné sacharidy: Čerstvá zelenina (papriky, rajčata, zelí, ředkvičky), vařená zelenina (špenát, brokolice, pórek, květák), jablka, grepy, nektarinky, jahody, meloun, pomeranč, maliny nebo kiwi. Ovesné vločky, celozrnné pečivo, přírodní rýže, celozrnné těstoviny. V omezeném množství pak brambory, kukuřice, banány, mango.

 

Nevhodné sacharidy: Corn flakes, med, cukr, bílé pečivo, bílé těstoviny, čokoláda.

 


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji