Rýže je lehká, zdravá, snadno stravitelná a krom toho obsahuje důležité vitamíny a minerály. Dále zklidňuje žaludek a střeva a má poměrně dost kalorií. Rizikem je však její kombinace například s omáčkami, které jsou moc tučné nebo zahušťované moukou. To ale u tohoto návodu jak zhubnout nehrozí, recepty se tomuto riziko vyhýbají.
Co od ní čekat: Zázraky nikoliv už proto, že rýže obsahuje sacharidy neboli cukry a jako taková mezi dietní jídla zrovna nepatří, ale díky tomu, že si hlídáte jídelníček, se vám postava upraví.
Výhody a nevýhody: Můžete ji brát spíše jako odlehčovací kúru než jako dietu, trvá však jen pět dní a pak je na vás, zda se budete v jídle nadále hlídat nebo ne.
Dieta se drží pět dní a k snídani, svačině i večeři volte celozrnné pečivo nebo knäckebrot, nízkotučný tvaroh, nízkotučný sýr, kuřecí šunku, kiwi, jablka, banány, mandarinky a jakoukoli zeleninu. K hlavnímu jídlu si můžete připravit například rizoto s hráškem a kuřecím masem, kuře po čínsku s rýží nebo třeba krémovou polévku s rýží a rovněž s hráškem.
Tip na oběd: Kuře po čínsku s rýží
Suroviny:
-
jedna jarní cibulka
-
50 gramů rýže
-
pepř, sůl, paprika
Postup:
Maso z kuřecích prsou nařežeme na proužky, rozkrájíme mango a naťovou cibulku. Maso opečeme, přidáme mango a cibulku, společně 2 – 3 minuty podusíme. Ochutíme kořením a podáváme s rýží.
Tip na oběd: Rizoto s hráškem a kuřecím masem
Suroviny:
-
1 cibuli
-
125 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
-
1 lžičku másla
-
špetku šafránu
-
sůl a mletý černý pepř
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte, osolte a opepřete a zprudka opečte na másle. Nakrájejte cibuli a spolu s uvařenou rýží ji lehce opečte. Přidejte šafrán a zalijte vývarem. Přikryjte pokličkou a duste zhruba 20 minut. Nakonec přidejte maso a hrášek, promíchejte a povařte, dokud se neodpaří vývar.
4. Tip na oběd: Krémová polévka s hráškem
Suroviny:
-
2 lžíce hladké mouky
-
1 žloutek
-
1 lžičku rozehřátého másla
-
100 g sterilovaného hrášku
-
sůl
Postup:
Rýži orestujte na másle, podlijte vývarem a duste. Ve smetaně rozšlehejte mouku, hrášek a sůl a to vše povařte společně s rýží. Nakonec vmíchejte rozehřáté máslo rozšlehané společně se žloutky a už nevařte.