Grilovaná zelenina
Budete potřebovat (na 4 porce):
2 žluté, 2 červené papriky
200 g šalotky
600 g menších cuket
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
3 lžíce portského vína
1 bobkový list
čerstvý rozmarýn, bazalku
1 stružek česneku
sůl, pepř
Postup:
Papriky opláchněte a opečte pod grilem, až se utvoří puchýřky. Vyjměte, osolte a nechte vychladnout. Cukety rozkrájejte na kousky, šalotku oloupejte a podélně překrojte. Smíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, solí, pepřem a rozdrceným bobkovým listem. Grilujte 5 až 7 minut. Vychladlé papriky oloupejte. Všechnu zeleninu vložte do mísy, smíchejte s vínem, octem, utřeným česnekem a nasekanou bazalkou.
Tiramisu
Tento oblíbený dezert vznikl poměrně nedávno – v sedmdesátých letech minulého století. Za krátkou dobu si však získal celosvětovou oblibu. V překladu znamená „zvedni mě“. Ať už tím autor myslel cokoli, je to lahůdka, která vám zvedne náladu.
Vařte jako Italky
S čerstvými
Nemusí jich být mnoho, ale rozhodně by neměly v kuchyni chybět. Bazalka, oregano nebo majoránka dodají chuť těstovinám, polévce i masu.
S olivovým
Kvalitní, zastudena lisovaný olej se nejlépe hodí do už hotových pokrmů. Určitě ho využijete na dochucení špaget s česnekem, zeleninových salátů nebo na marinování sýrů a zeleniny. Některé druhy je jsou vhodné i na smažení, použít je můžete při přípravě masa i ryb.
S rodinou a
Vaření není za trest. Pokud si chcete skvěle pochutnat, nemusíte strávit u plotny půl dne. Zapojte děti, partnera nebo kamarádky. Všechno bude mnohem dříve hotové a zbude víc času na stolování, probírání důležitých událostí a vyprávění historek.