Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Italská kuchyně: Vařte jako smyslné italky!

30. července 2010 | 14:00

Kuchařské umění Apeninského poloostrova si můžete přiblížit v seriálu o evropském kuchařství. Dnes se dozvíte, jak zvládnout slavnou italskou pochoutku tiramisu.

Grilovaná zelenina

Zeleninový talíř
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Budete potřebovat (na 4 porce):
2 žluté, 2 červené papriky
200 g šalotky
600 g menších cuket
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
3 lžíce portského vína
1 bobkový list
čerstvý rozmarýn, bazalku
1 stružek česneku
sůl, pepř

Postup:
Papriky opláchněte a opečte pod grilem, až se utvoří puchýřky. Vyjměte, osolte a nechte vychladnout. Cukety rozkrájejte na kousky, šalotku oloupejte a podélně překrojte. Smíchejte s olivovým olejem, rozmarýnem, solí, pepřem a rozdrceným bobkovým listem. Grilujte 5 až 7 minut. Vychladlé papriky oloupejte. Všechnu zeleninu vložte do mísy, smíchejte s vínem, octem, utřeným česnekem a nasekanou bazalkou.

Tiramisu

Tento oblíbený dezert vznikl poměrně nedávno – v sedmdesátých letech minulého století. Za krátkou dobu si však získal celosvětovou oblibu. V překladu znamená „zvedni mě“. Ať už tím autor myslel cokoli, je to lahůdka, která vám zvedne náladu.

 

Tiramisu
Autor: isifa.com, Lacná jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia

Vařte jako Italky

S čerstvými
Nemusí jich být mnoho, ale rozhodně by neměly v kuchyni chybět. Bazalka, oregano nebo majoránka dodají chuť těstovinám, polévce i masu.

S olivovým
Kvalitní, zastudena lisovaný olej se nejlépe hodí do už hotových pokrmů. Určitě ho využijete na dochucení špaget s česnekem, zeleninových salátů nebo na marinování sýrů a zeleniny. Některé druhy je jsou vhodné i na smažení, použít je můžete při přípravě masa i ryb.

S rodinou a
Vaření není za trest. Pokud si chcete skvěle pochutnat, nemusíte strávit u plotny půl dne. Zapojte děti, partnera nebo kamarádky. Všechno bude mnohem dříve hotové a zbude víc času na stolování, probírání důležitých událostí a vyprávění historek.

Autor: pil, jak