Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uvařte si jako Britové: Mleté maso pod peřinou

22. července 2010 | 16:23

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V novém seriálu vám postupně přiblížíme atmosféru kuchyní jednotlivých zemí Evropské unie. Seznámíme vás s typickými jídly a představíme zástupce Evropské komise.

Co jim chutná

V Anglii žije mnoho přistěhovalců z různých koutů světa, proto je tamní kuchyň různorodá. Angličané si pochutnávají na italské pizze, indickém kari stejně jako na japonském suši. Ale k typickým pochoutkám patří slavná anglická snídaně, u které nesmí chybět dokřupava opečená slanina, volské oko, topinky a párky. Na ulici si kupují „fish and chips“, tedy smaženou rybu s hranolky.

V restauracích a v pubech (hospodách) si objednávají různé masové pudinky, pečené a zapékané masové pokrmy nebo klobásky s bramborovou kaší. V Británii se mnohých městech organizují gastronomické festivaly, které jsou oslavou místních sezonních produktů – například yorskhirská rebarbora nebo ústřice z Whistable. V minulosti se často mluvilo o anglické kuchyni s poněkud hanlivým nádechem, říkalo se, že je fádní a nezajímavá, ale slavní kuchaři Jamie Oliver a Gordon Ramsey už svět dávno přesvědčili o opaku. Možná máte i vy ve sbírce kuchařek některou z jejich knih. My vám přinášíme recept na tradiční pastýřský koláč, tedy na mleté maso pod „peřinou“ z bramborové kaše.

Nezajímavá anglická kuchyně?

V Británii se mnohých městech organizují gastronomické festivaly, které jsou oslavou místních sezonních produktů – například yorskhirská rebarbora nebo ústřice z Whistable. V minulosti se často mluvilo o anglické kuchyni s poněkud hanlivým nádechem, říkalo se, že je fádní a nezajímavá, ale slavní kuchaři Jamie Oliver a Gordon Ramsey už svět dávno přesvědčili o opaku. Možná máte i vy ve sbírce kuchařek některou z jejich knih. My vám přinášíme recept na tradiční pastýřský koláč, tedy na mleté maso pod „peřinou“ z bramborové kaše.

Pastýřský koláč (Shepards pie)

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Doba pečení: 20 až 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby)

500 g mletého hovězího masa
1 velkou cibuli
olivový olej
1 konzervu rajského protlaku nebo sterilovaných rajčat
150 ml červeného vína
2 lžičky worchestrové omáčky
2 až 3 velké brambory
máslo a mléko na zjemnění kaše
sůl, pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na olivovém oleji, až zesklovatí. Přimíchejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Přidejte rajčata, víno, pepř, worchestrovou omáčku a duste 30 minut. Nechte mírně vychladnout.

2. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je, přidejte máslo, trochu mléka a prolisujte, abyste získala hladkou kaši.

3. Do zapékací mísy vložte dušené maso, na které navršte rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše. Dejte zapéct na 20 až 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Podávejte s čerstvou zeleninou.

 

Věděla jste, že…

… v hlavním městě Londýně stojí v těsné blízkosti moderní budova City Hall (sídlo místní rady) a zdvihací most Tower Bridge spolu s pevností a palácem Tower na řece Temži?

Tradiční dominanty Londýna zasťiňuje moderní budova City Hall
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, SHUTTERSTOCK.COM

Úspěšná Angličanka

Catherine Ashton


Místopředsedkyně Evropské komise, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Evropské zkušenosti získala Catherine Ashton už v době svého působení v domácí politice při vedení rokování o Lisabonské smlouvě v horní sněmovně britského parlamentu a při řešení otázek v oblasti vnitřního obchodu a služeb jako komisařka EU. Jako místopředsedkyně Evropské komise se stala zároveň šéfkou evropské diplomacie. Tato nová pozice je výsledkem Lisabonské smlouvy, která vstoupila v platnost 1.prosince 2009. Nová evropská ministryně zahraničních věcí je provdaná za novináře Petra Kellnera, má dvě vlastní a tři nevlastní děti.

Catherine Ashton je místopředsedkyní Evropské komise
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, SHUTTERSTOCK.COM

Evropská komise

Je politicky nezávislá instituce. Její úlohou je prosazovat a podporovat zájmy Evropské unie jako celku. Navrhuje právní předpisy, politiky a programy a je zodpovědná za vykonávání rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady EU. Zastupuje EU i na mezinárodní scéně. Evropská komise sídlí v Bruselu, ale má zastoupení ve všech zemích EU a v mnoha hlavních městech mimo EU.

Autor: luc, lap, jak