Kedlubny mají mimořádně nízkou kalorickou hodnotu (50 kcal na 100g) a obsahují vysoký podíl vitamínů skupiny B. A pro pokrytí denní dávky vitaminu C stačí sníst kolem deseti deka této zeleniny denně. Gurmáni tvrdí, že jídla z kedluben by se neměla ohřívat.
Kedlubny plněné šunkou
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 středně velké kedlubny
200 g šunky
2 lžíce sekané petrželové natě
250 ml masového vývaru
5 lžic nastrouhaného sýra
2 lžíce másla
máslo na vymazání plechu
petrželovou nať na ozdobu
Postup:
1. Kedlubny oloupejte, odkrojte vršky a vnitřek vydlabejte. Vydlabanou dužninu spolu se šunkou nakrájejte nadrobno a smíchejte s petrželovou natí. Směs ochuťte solí a pepřem.
2. Kedlubny naplňte nádivkou a vyrovnejte je do zapékací mísy vymazané tukem. Zalijte je vývarem a přikryjte pokličkou nebo alobalem.
3. Pečte je asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Potom pokličku sejměte, kedlubny obložte tenkými plátky másla a posypte nastrouhaným sýrem. Opět vraťte do trouby a zapečte do zlatohněda. Ozdobte nasekanou petrželovou natí a podávejte.