Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Vychtávky pro fajnšmekry: Kedlubny na talíři

Vyzkoušejte zajímavý recept z čerstvé kedlubny.
20. června 2010 | 13:35

SERIÁL: Zelenina v kuchyni, zelenina v čase. Vyzkoušejte kedlubny. Vynikající jsou čerstvé a čestné místo si zaslouží i v teplé kuchyni.

Kedlubny mají mimořádně nízkou kalorickou hodnotu (50 kcal na 100g) a obsahují vysoký podíl vitamínů skupiny B. A pro pokrytí denní dávky vitaminu C stačí sníst kolem deseti deka této zeleniny denně. Gurmáni tvrdí, že jídla z kedluben by se neměla ohřívat.

Kedlubny plněné šunkou

Vyzkoušejte zajímavý recept z čerstvé kedlubny.
Autor: Shutterstock.com

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 45 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 středně velké kedlubny
200 g šunky
2 lžíce sekané petrželové natě
250 ml masového vývaru
5 lžic nastrouhaného sýra
2 lžíce másla
máslo na vymazání plechu
petrželovou nať na ozdobu

Postup:
1. Kedlubny oloupejte, odkrojte vršky a vnitřek vydlabejte. Vydlabanou dužninu spolu se šunkou nakrájejte nadrobno a smíchejte s petrželovou natí. Směs ochuťte solí a pepřem.

2. Kedlubny naplňte nádivkou a vyrovnejte je do zapékací mísy vymazané tukem. Zalijte je vývarem a přikryjte pokličkou nebo alobalem.

3. Pečte je asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Potom pokličku sejměte, kedlubny obložte tenkými plátky másla a posypte nastrouhaným sýrem. Opět vraťte do trouby a zapečte do zlatohněda. Ozdobte nasekanou petrželovou natí a podávejte.

Autor: lič, lap, frč
Klíčová slova: kedlubna, recept, dobrou chuť
Diskuse ke článku
.