50 úsporných tipů a triků do vaší kuchyně

Diskuze (0)

Finanční krize zle dotírá na rodinné rozpočty. Nastal proto čas úspor. Češi jsou národem gurmánů, takže není divu, že neradi šetří na jídle. Přesto lze i v kuchyni seškrtat náklady a připravit přitom chutné pokrmy.

Tady je 50 tipů a triků, jak ušetřit!

ÚSPORY PŘI VAŘENÍ

1. Nerovné dno prodlouží dobu vaření, vybírejte proto hrnce s plochým dnem na daný typ sporáku.

2. Vybírejte správnou velikost hrnce pro dané množství jídla.

3. Po vypnutí ohřívače, lze ještě 5 až 10 minut pokrm dovařit na zbytkovém teplu.

4. Nezapomínejte na pokličku! Příprava pokrmu se při použití pokličky zkracuje až třikrát!

5. Pokrmy duste, vařte v páře a v mikrovlnce. Zachová se tak co možná nejvyšší výživné hodnoty, uvaří se dříve a ušetříte na energii.

6. Nebojte se »papiňáku«, dnes se vyrábí již jen bezpečné typy a zkracují přípravu pokrmů minimálně o 50%.

7. Velmi dobře vedou teplo a snižují dobu pečení tmavé, lakované nebo smaltované formy a pekáče.

8. Horkovzdušné trouby jsou úsporné! Můžete v nich umístit více věcí najednou, a péci tak efektivně a kratší dobu.

9. Nevařte od oka. Všechny potraviny si před vařením zvažte nebo doměřte, špetka se tak nepromění v celou lžíci.

10. Uvařte větší množství jídla a vězměte si ještě porci do práce.

LEVNĚJŠÍ KUCHTĚNÍ

11. Pro zvýšení sytícího efektu jezte zeleninu před hlavním jídlem. Další porce pak bude menší.

12. K snídani je nejlepší volbou ovesná kaše. Je levná, výživná a spolehlivě zasytí až do oběda.

13. Jako přílohu zkuste levné luštěniny, které navíc rychle zasytí. Aby nenadýmaly, déle je namáčejte.

14. Uvaříte-li si květák, vodu nevylívejte, ale ještě z ní udělejte polévku pro celou rodinu. Stejně tak připravte vývar z každého vařeného masa.
15. Nahrazujte z daného množství ingrediencí půlku levnou – a často také dietnější variantou. Většinu pokrmů dobře nastavíte třeba zeleninou nebo namočeným chlebem.

16. Vařte větší kusy masa a drůbež vcelku. Z jednoho pečeného kuřete máte báječnou večeři, ze zbylého masa náplň do chlebů a z kostí ještě skvělou polévku!

17. Karbanátky budou méně kalorické a »rozmnožíte je«, pokud nahradíte třetinu masa strouhanou mrkví nebo bramborem.

18. Bramborové placky můžete také nastavit nastrouhaným jablkem. Budou tak také chutnější.

19. Maso do guláše může s klidem nahradit rostlinným tofu či seitanem. Je dietnější, levnější, ale stejně chutné.

20. Husté smetanové polévky vyměňte za stejně lahodný vývar ochucený feferonkou.

21. Tučné a drahé majonézové dresinky nahraďte trochou oleje, balsamikovým nebo vinným octem.

22. V bramborovém salátu nahraďte majonézu bílým jogurtem nebo sýrem cottage

23. Při mlsání nahraďte drahé a nedietní čokoládové zmrzliny vodovou ovocnou dření.

24. Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody.

25. Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.

26. Když nemáte bílé víno do receptu, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.

27. Maso na guláš bude nebudete muset příliš dochucovat, když ho předem asi na den naložíte do sójové omáčky.

28. Co si připravit levné pečené brambory s vůní exotiky? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice.

29. Tvaroh můžete nastavit, nastrouhaným vařeným brambor. Tvarohu přibude a bude jemnější.

30. Mějte také vždy v mrazáku připravený špenát, který se dá rychle použít téměř na cokoliv.

ABY JÍDLO VYDRŽELO

31. Pažitka i jiná zelenina vydrží v ledničce jako čerstvě několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu.

32. Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru.

33. Když potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání.

34. Aby se majonéza v salátu nezkazila, musí mít všechny přísady pokojovou teplotu.

35. Nepovedenou drobenku nevyhazujte! Přideje do ní trochu mouky a znovu ji promíchejte.

36. I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíte najemno v misce a jemně posypete moučkovým cukrem.

37. Ostrost přepepřený pokrm zmírníte, když na větší kusy nakrájíte jablka, která vložíte do jídla a krátce povaříte.

38. Aby chlebíčky a jednohubky do druhého dne neokoraly, přikryjte je v ledničce čistou navlhčenou utěrkou.

39. Máte-li málo omáčky, dolijte ji vodou. Barvu jí dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte dle potřeby.

40. Nevyhazujte připálené jídlo. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny.

ŠETRNÉ NAKUPOVÁNÍ

41. Do obchodu choďte s přesně sestaveným seznamem a domů si přineste skutečně jen to, co na něm máte zapsáno.

42. Neberte sebou na nákupy děti, podle statistik se takový nákup prodraží až o čtvrtinu!

43. Sledujte reklamní letáky supermarketů a využívejte jejich slevové akce.

44. Nebojte se stát členy klubů spotřebitelů. Většinou z toho vyplývají nezanedbatelné slevy.

45. Balené vody se nevyplatí kupovat, většině domácností v ČR teče z kohoutku kvalitní pitná voda.

46. Nekupujte drahé limonády, stejně tak poslouží i studený ovocný čaj, který je navíc zdravější.

47. Nakupujte ve velkém a podělte se. Obří balení rýže nebo těstovin vás vyjde podstatně levněji.

48. Kupujte to, co vydrží. Například ovesné vločky na rozdíl od pečiva neztvrdnou…

49. Mějte vždy v zásobě těstoviny, kuskus nebo rýže, plechovku rajčat a kukuřice– vždy se z nich dá něco uvařit.

50. Nechoďte nakupovat hladoví! Je prokázáno, že tak toho nakoupíte mnohem víc a zbytečně.

Doporučujeme

Články odjinud