Čtvrtek 24. září 2020
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 22°C

Upečte si chutné jablečné koláče

24. září 2009 | 08:12

Máte doma přebytečná jablíčka? Pak pro vás máme skvělé recepty na vynikající jablečné koláče.

Koláč s jablečnou oblohou

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

Koláč s jablečnou oblohou
Koláč s jablečnou oblohou
Autor: archiv

Budete potřebovat:

na těsto:

400 g hladké mouky
200 g tvarohu (z kostky v alobalu)
100 g cukru moučky
60 ml mléka
60 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 vejce

na vrch:

1,5 kg jablek
100 g rozinek
80 g cukru

Postup:
Tvaroh utřete dohladka se solí, mlékem, olejem, vejcem a cukrem. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Vyválejte je a dejte na plech vymazaný tukem. Omytá jablka oloupejte, rozkrájejtena čtvrtky a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na plátky a ty rozložte na těsto tak, aby se překrývaly jako tašky na střeše. Posypejte rozinkami, které jste si předem namočila, a pocukrujte. Pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Piškotový jablečný koláč

Doba přípravy: 55 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat:

na těsto:

90 g mouky
90 g cukru
3 vejce
špetku soli

na vrch:

750 g křehkých jablek
1 balíček vanilkového pudinku
450 ml jablečné šťávy
250 ml smetany
100 g nízkotučného tvarohu
2 polévkové lžíce vaječného likéru
2 lžíce cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíci cukru moučky

Postup:
Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, lehce smíchejte se sněhem a pomalu zlehka přidejte i mouku. Těstem naplňte formu a pečte 15 minut při 175 °C. Ještě vlažný koláč vyjměte z formy a z piškotu sejměte pečicí papír. Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Čtvrtky jablek nakrájejte na tenké plátky. Pudinkový prášek rozmíchejte s trochou jablečné šťávy. Zbylou šťávu s cukrem přiveďte do varu a za stálého míchání přidávejte rozmíchaný pudinkový prášek. Nakonec přidejte i plátky jablek a hotový krém dejte vychladnout. Kolem dortového korpusu dejte kovový kroužek, který zabrání tomu, aby krém stékal. Po rozetření krému na korpus dejte koláč na 2 hodiny do chladu. Ušlehejte šlehačku. Tvaroh smíchejte s cukrem moučkou a po lžících ho zapouštějte do šlehačky. Z tvarohové šlehačky pak udělejte na dort jakési "obláčky".
Koláč můžete pokapat vaječným likérem a ozdobit mandlovými lupínky.

Inspirujte se i dalšími skvělými recepty:

Autor: archiv
Klíčová slova: vaření, recept, jablka, koláč, pečení, dezert
Diskuse ke článku
.