Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Meruňkový koláč se smetanovou polevou

4. července 2008 | 13:15

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 35 minut

Výrazná chuť meruněk v kombinaci s jemnou chutí pudingu a smetany svede i toho nejzarytějšího odpůrce sladkostí.

 

Budete potřebovat:

na těsto:

400 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
75 g cukru krupice
75 g změklého másla
250 ml vlažného mléka
špetku soli

navrch:

600 g meruněk
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g cukru moučky
500 ml mléka
500 g zakysané smetany
2 vejce
2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

1. V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu.

2. Meruňky omyjte a rozpulte. Podle návodu na obalu uvařte pudink s mlékem a cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu, polovinu cukru, žloutky a vanilkový cukr. K bílkům přidejte zbylý cukr, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do smetanové směsi.

3. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na plát a položte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, tak aby vznikl okraj. Na těsto rozetřete pudink a poklaďte půlkami meruněk. Navrch rozetřete smetanový krém. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Autor: lap