Výrazná chuť meruněk v kombinaci s jemnou chutí pudingu a smetany svede i toho nejzarytějšího odpůrce sladkostí.
Budete potřebovat:
na těsto:
400 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
75 g cukru krupice
75 g změklého másla
250 ml vlažného mléka
špetku soli
navrch:
600 g meruněk
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g cukru moučky
500 ml mléka
500 g zakysané smetany
2 vejce
2 balíčky vanilkového cukru
Postup:
1. V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu.
2. Meruňky omyjte a rozpulte. Podle návodu na obalu uvařte pudink s mlékem a cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu, polovinu cukru, žloutky a vanilkový cukr. K bílkům přidejte zbylý cukr, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do smetanové směsi.
3. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na plát a položte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, tak aby vznikl okraj. Na těsto rozetřete pudink a poklaďte půlkami meruněk. Navrch rozetřete smetanový krém. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.