Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 dietních potravin, po kterých tloustnete: Pozor na sushi a müsli

  • Pozor na rádoby dietní potraviny! Možná mohou za vaše kila navíc.
    1. prosince 2014 | 06:00

    Váš jídelníček je plný zdravých a dietních potravin, ale přesto váha neklesá? Možná jste se stala obětí jednoho či vícero z řady dietních mýtů. Víme, na které potraviny si dát pozor, a mít tak kalorie zase pod kontrolou.

  • Rýžové chlebíčky

     

    rýžový chléb
    Autor: Shutterstock.com

    Zapomeňte na ně. Jsou plné škrobu a nedodají vám žádné potřebné živiny. Jediné, co z nich budete mít, je hlad, protože mají vysoký glykemický index. 

  • Müsli tyčinky

    I zdravé tyčinky mívají dost cukru
    Autor: profimedia.cz

    Müsli tyčinka je skvělým zdrojem energie především při sportovním výkonu. Ale rozhodně není dietní svačinkou. Běžně obsahuje 1500 až 1900 kJ, což je stejně jako lehký oběd.

     

  • Ledový čaj

    Ledový čaj s osvěžující okurkou.
    Autor: Profimedia.cz

    Také jste si myslela, že ledový čaj je dietní alternativou ke sladkým limonádám? Je, pokud si ho připravíte sama a nebudete sladit – nebo jen trošku. Jinak obsahuje stejně cukru jako běžné "chemické" limonády.

     

  • Light ovocné jogurty

    Ovocný jogurt
    Autor: Shutterstock.com

    Ne každá potravina označená jako light či nízkotučná je ve skutečnosti dietní. Tuky v mléčných výrobcích obvykle nahrazují škrob a cukr. Takže kelímek "light" ovocného jogurtu bude mít jen nepatrně menší energetickou hodnotu než ten běžný. Současně ale obsahuje méně výživných látek. 

     

  • Sushi

     

    Maki sushi s okurkou
    Autor: Shutterstock.com

    Nejspíš máte japonské sushi za jedno z nejzdravějších a nejdietnějších jídel vůbec, ale opak je pravdou. Předně rýže je poměrně dost kalorická a plná sacharidů, na které si musíte při dietě dávat pozor. Logicky vám tedy jídlo, které je složené převážně ze sacharidů a obsahuje jen málo proteinů, nesvědčí.

  • Smoothies

    Smoothie
    Autor: Shutterstock.com

    Koktejly z čerstvého ovoce obsahují spoustu přírodního cukru ve formě fruktózy, kterou tělo z větší části nespálí, ale ukládá v podobě tuku. Chcete-li zhubnout, džusy, ať již čerstvé či konzervované – či populární smoothies – si budete muset odpustit. Dejte si místo nich kousek čerstvého ovoce. To obsahuje více vlákniny, která pomůže fruktózu odvést z těla dříve, než se uloží jako tuk.

  • Bezlepkové pečivo

    Vynechání pšenice z našeho jídelníčku nám může zásadně změnit život k lepšímu.
    Autor: Profimedia.cz

    Sice neobsahuje lepek, ale tak jako tak je plné sacharidů a kalorií. Mnohé náhražky za běžnou mouku, jako je kukuřičná či pohanková mouka, mají stejně, nebo dokonce více kalorií. Nemluvě o bezlepkových sušenkách a sladkostech. Ty jsou navíc ještě plné cukrů.

     

  • Sušené ovoce

    Zlaté rozinky
    Autor: profimedia.cz

    Rozinky jsou stejně jako ostatní sušené ovoce jedni z největších „kalorických lhářů“. Jsou rychlým zdrojem energie, ale také, ač se to možná nezdá, jsou kalorickou bombou. Přidáte-li pár rozinek či jiného sušeného ovoce do ovesné kaše, bílého jogurtu či salátu, fajn. Ale nikdy je jen tak nezobejte.

     

  • Ořechy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sice jsou ořechy doporučovány jako zdroj bílkovin, zdravých tuků a vitaminů, ale všeho s mírou. Kromě toho jsou také kalorickou bombou. Nikdy byste neměla sníst více než zhruba hrst. Podobně jako sušené ovoce se nehodí k zobání.

     

  • Kokosové mléko

    Kokosové mléko
    Autor: shuterstock.com

    Kokosové mléko, které obsahuje rozdrcenou kokosovou dužinu, je ideální pro nastartování a zrychlení metabolismu a je pomocníkem v hubnutí. Nemyslete si ale, že je bez kalorií. Naopak, šálek nápoje má 552 kalorií, a dokonce 57 g tuku.

     

  • Losos

    Losos
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Filet z lososa je skvělým zdrojem bílkovin, ale také obsahuje poměrně dost tuku. Počítejte tedy s tím, že filet připravený na másle může mít až 1000 kJ. Nejlepší je tedy se zeleninou.

     

  • Guacamole

    avokádo
    Autor: shutterstock.com

    Mexická salsa připravená z avokáda a rajčat se na první pohled může zdát jako skvělá alternativa k tučným majonézovým dipům. Ostatně avokádo je dietními specialisty doporučované. Ale avokádo není nabité jen draslíkem, ale také velmi tučné, a tak v jedné porci guacamole spořádáte 360 kalorií. Proto ho raději přidejte v celku do salátu a salsu nechte kamarádům.

     

  • Zeleninové chipsy

    chipsy
    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako k přípravě bramborových lupínků se i u řepných, celerových nebo mrkvových chipsů používá olej, sůl a dochucovadla. Pytlík zeleninových chipsů tak má jen o 10 kalorií méně než ty klasické bramborové.

  • Salátové dresinky

    ss
    Autor: Hellmann´s

    Salát je bezesporu skvělou dietní večeří i lehkým obědem, ale dávejte si pozor na dresinky. A to nejen na ty tučné s majonézou. Hodně cukru obsahuje i oblíbený ocet balsamico a především jeho stále populárnější hutnější verze v podobě balsamikové redukce. Stejně tak průmyslově vyráběné dresinky se sníženým obsahem tuku. Tuk v nich bývá obvykle nahrazován škrobem.

  • Müsli

    Müsli s ovocem a ořechy
    Autor: shutterstock.com

    Kromě ovesných vloček obsahuje běžně prodávané müsli také ořechy, sušené ovoce, často čokoládu a také mnoho cukru. Miska k snídani tedy vydá za lehký oběd, a navíc po ní budete mít kvůli přidanému cukru brzy hlad, a to přesto, že je plná vlákniny.

     

Diskuse ke článku
.