Jezte více tuků a zhubnete: Dopřejte si máslo, vejce i slaninu!
Připadá vám to jako nesmysl? Vůbec ne, poslední výzkumy jasně prokázaly, že za nabírání tuku nemohou přírodní tuky, ale nadměrná spotřeba sacharidů a cukrů. S těmito tučnými potravinami zhubnete a ještě si pochutnáte!
Máslo
Máslo je v Norsku nedostatkovým zbožímAutor: profimedia.czAno, opravdové máslo. A nejlépe to poctivé farmářské. Právě takové je zdrojem esenciální nenasycené mastné kyseliny tzv. CLA, která je běžně prodávána jako dietní doplněk stravy. Nedávná studie publikovaná v magazínu Journal of Nutrition prokázala, že lidé, kteří jedli průměrně 3,4 gramů CLA denně, ztratili za 12 týdnů o téměř 3 kila více, než ti, kteří si tuky odpírali. A na rozdíl od většiny běžných levných margarínů, obsahuje máslo vyváženou kombinaci omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které pomáhají vašemu mozku a zlepšují kvalitu pokožky. Přidáte-li trochu másla do svého jídelníčku, rozhodně neztloustnete.
Avokádo
afrodiziakaAutor: Profimedia.czDalším při dietě více než žádoucím tukem je avokádo. Vy ho znáte nejspíš jako mexické guacamole, dip ze zralého avokáda, olivového oleje, limetky a chilli. Ale avokádo je skvělé i salátech nebo omeletách. A navíc obsahuje 20 důležitých nutrientů včetně vlákniny, vitaminu E a hořčíku. Jeho pozitivní vliv na spalování tuků prokázala řada studií.
Celá vejce
Vejce obsahují hodný cholesterol. Nic se ale nemá přehánět.Autor: Shutterstock.comZapomeňte na bílkové omelety. Dopřejte si žloutku do syta. Vejce, nejlépe vařená, nebo smažená bez dalšího tuku, jsou nejsnadněji dostupným zdrojem proteinů. Jedno velké vejce má jen 335 kJ a obsahuje 6 gramů čirého proteinu. Navíc obsahují cholin, který je přírodní spalovač tuků. Doslova nastartuje váš metabolismus.
Oříšky
vlašské ořechyAutor: Shutterstock.comOříšky jsou jednou z nejzdravějších potravin vůbec. Obsahují ty správné tuky, vlákninu a proteiny, proto vám pomohou od návalů vlčího hladu. Studie prokázaly, že pokud máte v jídelníčku ořechy bude se vám dietní plán dodržovat snadněji a máte větší šanci v hubnutí uspět. Ale zapomeňte na solené, nebo slazené varianty. Kupujte přírodní. A když už zatoužíte po pražených mandlích, upražte si je sama a osolte čerstvě mletou mořskou solí.
Kokosový olej
Kokosový olejAutor: Shutterstock.comV tuzemské kuchyni příliš nezdomácněl, ale asijská kuchyně na něj nedá dopustit. To, že je kokosový olej stoprocentní tuk, ještě neznamená, že byste se ho měla bát. Podobně jako máslo obsahuje ty správné mastné kyseliny, které pomáhají nastartovat spalování a také krotí váš apetit.
Sýry
Čím je sýr tvrdší sýr, tím delší je jeho trvanlivost. Eidam můžete uložit i do mrazáku.Autor: Shutterstock.comCokoli se sýrem chutná lépe a představte si, že podle nejnovějších výzkumů to není hřích. Naopak přiměřená konzumace sýrů, včetně těch tučných v boji s obezitou pomáhá. Australská studie prokázala, že pět porcí mléčných výrobků včetně sýrů denně, pomáhá zhubnout více tukové tkáně než když se sýrů vzdáte. Zacházejte se sýry jako se sladkostmi. Kousek si dopřejte, ale nepřehánějte to.
Hořká čokoláda
...Autor: ShutterstockSlanina
SlaninaAutor: Shutterstock.comNe, nezbláznily jsme se. Většina dietářek má slaninu za zlo z největších, ale opak je pravdou. Na rozdíl od klobásy či párku, obsahuje slanina jen čisté proteiny a tuk, tudíž má i méně kalorií. Navíc po ní nebudete mít déle hlad. Takže přidat plátek slaniny ke krůtímu masu, nebo si ho dát k vajíčkové snídani, není vůbec dietní chyba. Jen pečiva si dejte poskrovnu, proteiny a tuky vás zasytí dost.