Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak zhubnout navždy? 8 tipů, které vás udrží štíhlou

  • Chcete být štíhlá?  Víme jak zhubnout a zase nepřibrat.
    11. října 2014 | 06:00

    Možná vám některé z nich budou připadat nesplnitelné, ale pokud si rázně řeknete: “Chci zhubnout!” určitě to zvládnete. Z jídelníčku vyřaďte většinu ovoce, sladkostii i džusy. Ale výměnou si budete dopřávat hojnosti masa a zeleniny.

  • Královsky snídejte

     

    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Snídaně bezpochyby nejdůležitější jídlo dne. Pokud snídáte kolem sedmé či osmé hodiny ráno, musí vás zasytit na 5 hodin tak, aby vám ke svačince stačil bílý jogurt nebo dva ovesné keksy ke kávě. Nešiďte ani proteiny ani sacharidy. Klidně si dopřejte vajíčka, jen dávejte přednost těm připraveným bez přidaného tuku, porci pečiva a třeba i jogurt ochucený lžičkou medu nebo kus čerstvého ovoce.

  • Zapomeňte na džus a ovoce

    Zkuste dietu složenou z čerstvě vymačkaných džusů!
    Autor: Profimedia.cz
    Ráno je v podstatě jedinou denní dobou, kdy si ovoce můžete dopřát. Ovoce obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů tedy fruktózy, kterou naše tělozvětší části nezpracuje a ukládá do tuků. Cukry tak podávejte tělu jen po ránu, kdy mozek potřebuje jednoduché sacharidy, aby se nastartoval. Jezte ovoce lokální, sezónní a čerstvé. Doporučená jsou například jablka, hrušky, které mají celkem vysoký obsah vlákniny, která pomáhá přebytečnou fruktózu z těla vyloučit aniž by se uložila do tuků.
  • Obědvejte vyváženě

    Bento - zdravý a krásný oběd do školy nebo do práce, původem z japonska
    Autor: instagram.com/vol_8

    Nenechte se uvrtat do žádneé extrémnídiety. Oběd by měl být vyvážený. Dopřejte si tedy proteiny, zdravou porci sacharidů např. hrst rýže, těstovin či brambor a zeleninu. Porce by se měla pohybovat mezi 200 - 270 gramy celého jídla.

  • Jezte proteiny celý den

    losos
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete-li zhubnout budete potřebovat o něco více proteinů a méně sacharidů. Proteiny by tedy mělo obsahovat každé vaše jídlo. Od snídaně po večeři. K večeři už sacharidy šetřete, volte spíše ty obsažené v zelenině, než v obilninách a přílohách. Skvělou večeří je pak libové maso se zeleninou případně luštěninový salát.

  • Zkroťte skryté cukry

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Odstraňte z jídelníčku všechny cukry, bez kterých se obejdete. Snídejte raději slané, nepijte žádné slazené limonády a vyhýbejte se ochuceným mléčným výrobkům, bez ohledu na to, že se honosí titulem dietní, obsahují obvykle spoustu cukru.

  • Večer hlavně proteiny

    krůtí maso
    Autor: Shutterstock.com
    Na večer se již varujte sacharidů, tedy příloh, těstovin, pečiva a podobně. Raději sáhněte po masu a zelenině. Neznamená to, že k salátu nesmíte zakousnout kousek bagety. Ale opravdu jen kousek. Tím je myšleno plátek až dva.

  • Zeleninu ke každému jídlu

    Grilovaná cuketa
    Autor: shutterstock.com
    Naučte se jíst zeleninu ke každému jídlu. Na jaře a v létě syrovou, v zimě tepelně upravenou. Budete pak mít vyrovnanou hladinu krevního cukru a nebude vás trápit vlčí hlad a chuť na sladké.

  • Hýbejte se


    schody
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud to nemáte v povaze, jen těžko se donutíte 3x týdně hodinu sportovat po zbytek života. Ale zkuste denně přidat jakýkoli pohyb. Projděte se pěšky, vyběhněte schody místo chůze výtahem, pracujte půl hodinky na zahradě. Zkrátka buďte čiperka. Brzy zjistíte, že se vaše kondice zlepšuje a možná se budete cítit i na nějaký energeticky náročnější sport, třeba běhání.

     

Diskuse ke článku
.