Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nabíjíte si u postele mobil? Ztloustnete kvůli tomu, tvrdí vědci!

Pozor na ponocování s elektronikou! Prodlužujeme si tím den a to hubnutí rozhodně nesvědčí
10. října 2014 | 06:00

O tom, zda se vám podaří shodit pár kilo, někdy rozhodují zdánlivé maličkosti. Třeba to, zda si večer místo počítání oveček čtete sms na mobilu nebo knihu na tabletu. A také to, kde tyhle přístrojue nabíjíte. Vědci totiž zjistili, že i malé světélko blikající během nabíjení může narušit spánek natolik, že se vám rozhodí spalování. A vy tak nezhubnete, ačkoli přes den jíte zeleninu a hýbete se. 

Vědci mají jasno: nedokážete na noc odložit smartphone nebo tablet někam do jiné místnosti, protože na nich máte například nastavený budík? Jste odsouzení k tomu, abyste vážili více, než se vám líbí. Protože nespíte dost potmě. 

Nevěříte? Snad vás přesvědčí následující vysvětlení. Naše tělo potřebuje v noci, když je tma, vytvářet hormon melatonin. Ten má vliv například na fungování imunitní soustavy, ale rovněž rozhoduje o tom, jak rychle bude fungovat naše spalování, náš metabolismus. 

Ať vám nebliká ani malé světýlko

Autor: Shutterstock.com
Podle vědců vadí nejen to, když si do noci s někým píšeme sms - to je koneckonců co do světla podobné, jako když si čteme při světle lampičky.

Ale i to, pokud na nás bliká světlo signalizující na telefonu nabíjení nebo sama nabíječka.

My možná spíme, ale naše tělo zaznamená i to, když se vedle nás mobil potichu rozbliká, protože vám právě dorazila další sms nebo mail.  Proto se vyplatí v noci přístroj vypnout alespoň pro příjem. 

Samozřejmě, podobně může spánek narušit třeba pouliční lampa  - tady má smysl investovat do silných závěsů. 

Nejhorší je zářící modrá barva

Autor: Shutterstock.com
Vědci z univerzity ve španělské Granadě tvrdí, že záleží dokonce na tom, jakou barvu blikající světélko má.

Nejhorší je podle nich modrá barva, přesně taková, kterou září nejen některé přístroje během nabíjení, ale dokonce i nabíječky k nim. Modravé zabarvení mají také mnohé displeje. 

Podle vědců mají krátké vlnové délky modrého světla na spánek nejničivější vliv a tím pádem nejvíce negativně ovlivňují i váš metabolismus.

Navíc se zdá, že modrá barva sama o sobě zvyšuje pocit hladu, což v USA i pokus s dobrovolníky, kteří se nechávali vystavovat účinkům světla o různé barvě. 

Spěte potmě a v chladu, budete hubenější a zdravější

Autor: Shutterstock.com
Lidé si často dobrovolně zkracují spánek, ať už kvůli práci nebo zábavě, a pokud k tomu ještě přidají civění do přístrojů hluboko do noci v domnění, že se jim to počítá jako odpočinek, tím hůře. 

Vědci z renomovaných univerzit včetně Oxfordu, Cambridge a Harvardu letos společně varovali před tím, že nedostatek spánku může krom vzestupu obezity způsobit vážné zdravotní problémy, jako je rakovina, srdeční choroby, diabetes 2. typu. 

Naopak melatonin tvořící se během kvalitního spánku potmě podporuje tvorbu užitečného hnědého tuku. Zvláště pokud není místnost, v níž spíte, přetopená.