Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 potravin, kterými se cpou štíhlí lidé! Na mrkev a celer zapomeňte!

  • Za tajemstvím štíhlosti není zelenina, ale třeba oříšky nebo zelený čaj.
    27. srpna 2014 | 06:00

    Myslíte si, že za tajemstvím štíhlé postavy je jen chroustání syrové zeleniny a netučných jogurtů? Jste na omylu. Mezi potravinami, které milují štíhlí lidé, je nenajdete. Američtí vědci si vzali na paškál přirozeně štíhlé lidi, zapátrali v jejich jídelníčku a přinesli seznam těchto 6 potravin, jejichž pravidelná konzumace výrazně snižuje riziko vzniku nadváhy.

  • Mléko


    Mléko
    Autor: Shutterstock.com
    Dvakrát denně sklenku polotučného mléka nebo jogurt s obsahem do 3 procent tuku a pravděpodobnost, že budete obézní, se sníží o 37 procent. Alespoň to prokázala tříletá studie tří amerických univerzit provedená na vzorku 7000 lidí. Podle ní kalcium obsažené v mléku a jogurtech reguluje tukový metabolismus. Častá konzumace netučných mléčných výrobků navíc podle předchozích studií pomáhá při hubnutí tuku v oblasti břicha.
  • Ovesné vločky nebo kaše

    ovesné vločky
    Autor: Shutterstock.com
    Štíhlí lidé obvykle snídají na vlákninu bohatou ovesnou kaši nebo domácí ovesné müsli, které nastartuje jejich metabolismus a současně je zaplní až do oběda. Jen pozor na kupované müsli, obvykle obsahuje spoustu cukru, který způsobí, že budete naopak za chvíli hladoví. A pokud vám nejede müsli ani ovesná kaše, zkuste třeba ovesné keksy nebo sušenky. Vědci prokázali, že lidé, kteří jedí kolem 11g vlákniny denně, mají mnohem menší sklon k nadváze. Navíc, přidáte-li dostatečné množství ovesné vlákniny do jídelníčku, budete hubnout rychleji, protože oves potlačuje chuť k jídlu.

  • Avokádo


    Avokádo je zdrojem vitamínu B6, který napomáhá zlepšení stavu Parkinsoniků.
    Autor: Profimedia.cz
    Ačkoli je avokádo velice tučné, lidé, kteří denně k obědu snědí cca polovinu tohoto exotického plodu hruškovce přelahodného, se cítí nasyceni déle a nemají potřebu se později odpoledne přejídat. Avokádo totiž obsahuje zdravé jednoduché nasycené tuky, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi tedy tlumit pocit hladu. Zkuste si zralé avokádo jen tak namazat na chleba. Dokonale zastoupí máslo. Nebo přidat do salátů.
  • Chilli a pepř


    Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
    Autor: Shutterstock
    Pokud milujete pálivé a červený kajenský pepř a chilli papričky jsou pro vás samozřejmou součástí jídla, je dost pravděpodobné, že nemíváte chuť na tučná, slaná jídla a sladkosti. Navíc kapsaicin obsažený v chilli papričkách zrychluje metabolismus.
  • Zelený čaj


    Zelený čaj má údajně léčivé účinky
    Autor: scom
    Zapomeňte na kávu a limonády. Hubení lidé většinou neustále usrkávají zelený čaj. Japonská studie prokázala, že lidé, kteří vypijí alespoň pět šálků zeleného čaje denně, ztrácejí na váze mnohonásobně rychleji, než ti, kteří si dají jen jeden. Díky vysokému obsahu katechinů zvyšuje konzumace zeleného čaje objem energie, kterou vaše tělo vynakládá na odbourávání tuků.
  • Oříšky


    mandle
    Autor: profimedia.cz
    Když mají hubení lidé chuť něco sezobnout, obvykle si dají hrst ořechů. Studie dokazují, že pravidelní konzumenti ořechů jako jsou mandle, pistácie a burské oříšky, bývají štíhlejší, než ti, kteří je nejedí. Ale pozor, vybírejte z ořechu nesolených a nepražených, které mají nižší kalorickou hodnotu.

     

     

Klíčová slova:  dieta, hubnutí, potraviny, potravin
Diskuse ke článku
.