Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 1°C

Chutné zelí: Dodá vám energii a je nízkokalorické

Ilustrační foto
8. prosince 2005 | 10:00

Zelí je nejen bohaté na vitamíny, ale také pomůže naší postavě být opět sexy!

Mnoho žen si vůbec nedovede představit vaření bez zelí. Jeho výhodou je, že se dá snadno koupit během celého roku. Pokud vám zelí chutná, bez obav si ho dopřávejte, kdykoliv chcete. Je totiž bohatou zásobárnou vitaminů a stopových prvků. Výživnější je červené zelí. Oproti bílému má nejen výraznější chuť, ale obsahuje i víc bílkovin s důležitými aminokyselinami, více sacharidů a méně vlákniny. Nejdůležitější látky, které zelí dodává vašemu tělu, jsou vitaminy C, A, B, železo, zinek, selen a kyselina listová. Můžete ho přidávat do zeleninových salátů, dusit nebo připravovat v páře. Bílé na kvašení Bílé zelí se připravuje stejným způsobem jako červené. Obsahuje stejné výživné látky jako červená odrůda, jen v menším množství. Kysané zelí si můžete připravit doma v sudu nebo koupit v obchodě. Je vhodné jako příloha k pečenému masu, protože neutralizuje tuky a zároveň funguje jako zásobárna vitaminů. Díky kvašení má vysoký obsah vitaminu B12 (zlepšuje náladu, okysličuje krev a obnovuje buňky), B6, B5 a kyseliny pantotenové. Kysané zelí dobře pomáhá při pocitu plnosti a pálení žáhy. Pro štíhlou linii Zelí byste při odtučňovacích kúrách neměla opomíjet. Výrazně napomáhá odvodňování organismu. Je zdrojem vlákniny, která předchází zácpě, odstraňuje jedovaté látky ze střev, účinně působí na ochablá střeva a spolu vytváří vhodnější prostředí ve střevech. Jednoduše řečeno zelí povzbudí vaše zlenivělá střeva a navíc: 100 g kysaného bílého zelí má jen 80 kJ. Zdravá šťáva I šťáva z čerstvého zelí má pozitivní účinky na váš organismus. Léčí žaludeční vředy, dvanácterník a nemoci tlustého střeva. Zmírňuje záněty, dezinfikuje a odvádí škodlivé látky kůží. NÁŠ TIP: Zelí byste neměla vařit déle než 25 minut, aby se v něm uchovaly důležité látky.

Související články