Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Konec hloupých vtipů o blondýnkách! Podle vědců nemá barva spojitost s inteligencí

Jsou vtipy o hloupých blondýnkách oprávněné?
2. června 2014 | 12:52

Hloupým vtipům o nepříliš inteligentních blondýnách pomalu zvoní hrana. Odstín naší kštice je totiž určován změnou jediného písmena genetického kódu, který zapříčiní, že se místo s hnědými vlasy narodíme s blonďatými.

Anekdoty o blondýnách údajně vymýšlejí brunety a zrzky, které světlovlasým kolegyním závidí větší zájem ze strany mužů. Postupem času se z hloupých světlovlásek stal všeobecně známý stereotyp.

To se ale nyní snaží vyvrátit vědci z univerzity v Kalifornii, kteří přišli s výzkumem, jenž dokazuje, že není žádná přímá spojitost mezi barvou vlasů a hodnotou IQ. Odstín naší kštice má na svědomí změna jediného písmenka v genetickém kódu.

Osudové písmenko

Vedoucí výzkumu profesor David Kingsley říká: „Genetický mechanizmus, který má na svědomí blonďaté vlasy, nemá vliv na vývoj jakékoliv jiné části lidského těla,“. Změna tohoto jednoho písmena nemá žádný vliv na barvu očí.

Vědci tvrdí, že pigment našich vlasů nemusí být dán geneticky. To, že jsou rodiče blonďatí ještě nemusí znamenat, že jejich ratolesti budou mít stejnou barvu vlasů.

Vědci na univerzitě v Kalifornii prováděli výzkum na myších, na kterém tuto skutečnost demonstrovali. Asi u 20% hlodavců se změnilo ono osudové písmenko v genetickém kódu bez přímé závislosti na jejich rodičích. Není však jasné, co je oním spínačem, který má na svědomí tuto změnu.

Ovšem ani vědecky potvrzený fakt neukončí odvěkou rivalitu mezi blondýnkami a tmavovláskami. Stejně tak se ani plavé krásky nevzdají své identity. Podle některých je totiž občas jednodušší předstírat hloupou blondýnu. Spousta věcí jim tak projde mnohem jednodušeji.

 

Autor: maš