Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Akupresura pro každého

19. června 2006 | 10:00

Selže-li tradiční medicína, pak nezbývá než se inspirovat třeba čínskými metodami. Například akupresura je velmi účinná proti bolesti

Nejnovější výzkumy ukazují, že terapie tradiční čínské medicíny, mezi něž patří i akupresura, jsou velmi účinné proti bolesti. Akupresura působí také jako prevence, protože harmonizuje životní energii v těle. BOLEST HLAVY ZE STRESU UŠI Oba ušní lalůčky (na milimetr přesně ve středu lalůčku) stlačte ukazováčkem a palcem. Nebojte se, může to i trochu bolet. PŘEDLOKTÍ 1. Na předloktí se nachází v úrovni lokte místo, odkud zdravotníci odebírají krev. Terapeutický bod je tři prsty od tohoto místa směrem ke středu předloktí. 2. Stlačte tento bod palcem. Pokud zpočátku pocítíte bolest, je to normální. Stačujte střídavě body na obou rukách. HŘBET RUKY 1. Na místě, kde obyčejně míváte hodinky, se nachází hned u zápěstí mírná prohlubeň. 2. Dejte do ní palec a najdete bod citlivý na dotyk. Opatrně stupňujte tlak. Stlačte postupně body na obou rukách. MIGRÉNA CESTIČKA VE VLASECH 1. Přesně na střední čáře od nejvyššího bodu hlavy až po čelo leží velmi důležité body. 2. Bříšky čtyř prstů tyto body jemně proklepejte. Pokud dostanete migrénu, poklepávejte ve směru, ve kterém postupuje bolest. SPÁNKY 1. Takzvaná linie koutků očí leží na spáncích mezi okem a horní částí ucha. 2. Obě linie jemně poklepejte bříšky čtyř prstů. MEZI UKAZOVÁČKEM A PALCEM 1. Terapeutický bod se nachází mezi palcem a ukazováčkem, těsně vedle místa, kde se spojují kosti kloubů. 2. Placem a ukazováčkem druhé ruky stlačte tento bod 10x. NEKLID, VYSOKÝ KREVNÍ TLAK Masírujte ušní lalůček. BOLESTI ZAD Bod leží ve středu linie vedoucí z vnějšího kloubu (malíčku) až po špičku paty. PORUCHY SOUSTŘEDĚNÍ Tlačte bříškem prstu na bod na kořeni nosu.


Důležité! Pohodlně se posaďte. Stlačujet každý terapeutický bod ráno. v době oběda a večer, a to po dobu 30 sekund až 2 minut.