Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víte, s kým spíte? Prozradíme vám vše o roztočích a jak se jich zbavit!

  • Vyžeňte roztoče z bytu!
    27. září 2015 | 06:00

    Alergici a astmatici by si mohli oddechnout, pylová sezona odchází. Jenže další nebezpečí na ně čeká přímo u nich doma. Roztoči. Proč škodí a jak je vyženete z postele i z bytu?

  • Kdo jsou vlastně roztoči?


    ...
    Autor: Shutterstock
    Roztoče pouhým okem neuvidíte, jsou to nepatrní členovci příbuzní pavoukům a klíšťatům. Průměrná délka samčího života je 20 až 30 dnů, samice žije až 10 týdnů. Když najdou příznivé podmínky, rozmnožují se hodně rychle, samička za svůj krátký život naklade 60 až 100 vajíček. Živí se hlavně šupinami lidské a zvířecí kůže a daří se jim ve vlhkém a teplém prostředí. Navzdory své nepatrnosti můžou být zdrojem vážných zdravotních problémů. Ve vašem domě nebo bytě najdou spoustu míst a věcí, které jim umožňují přežít.
  • Co potřebují k životu?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nejvhodnější podmínky pro růst roztočů zaručuje prostředí s teplotou 22 až 26 °C a vlhčím vzduchem, nejpříznivější relativní vlhkost vzduchu je v rozmezí 70 až 80 procent, k růstu jim dobře stačí i vlhkost nad 60 procent. Při relativní vlhkosti (50 procent) – přežívají odolní jedinci, vlhkost pod 50 procent je pro ně až na výjimky vysoce nepříznivá. Dobře se jim daří ve tmě. Sluneční světlo, vysoká či nízká teplota a sucho roztoče hubí. Spolehlivě je tak zabíjí delší vystavení mrazu a teplotám nad 55 stupňů. 
  • Čím jsou nebezpeční?


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Samotní roztoči nám nevadí, jenže po nich zůstává mnoho výkalů, a to jsou právě ony alergeny. Spojují se s relativně „většími“ částečkami domácího prachu a velmi rychle se usazují. Vás pak trápí kašel a rýma, kýcháte, máte pocit ucpaného nosu, dušnost může přerůst v astma a zhoršuje se i atopický ekzém. Alergii na roztoče vám potvrdí lékař (alergolog) po provedení klinického vyšetření, anamnézy, kožních testů nebo vyšetření přítomnosti specifických protilátek. Pak nasadí odpovídající léčbu.
  • Kde je jich nejvíc?

    Ani v zimě se nebojte pustit do bytu čerstvý vzduch.
    Autor: profimedia.cz
    Vyhovují jim koberce, záclony, plyšové hračky, knihy, čalouněný nábytek – ale hlavně matrace, polštáře, peřiny a deky. Nejvíc roztočů a jejich alergenů tedy najdete ve vlastní posteli. I kvůli tomu, že dýcháním a pocením zvyšujeme vlhkost, zajišťujeme jim zde ničím nerušený život. Pro roztoče je vítané i minimum slunečního světla. Z lůžka se roztočové alergeny a částečně i roztoči sami dostávají do prachu v ložnici a odtud do ostatních místností.
  • Co v bytě upravit?


    Sebevědomí lidé to mají v životě snazší, shodují se vědci.
    Autor: Shutterstock
    Měli byste se rozhlédnout po bytě, jestli v něm není až moc lapačů prachu –  počínaje soškami nebo sušenými květinami a konče ozdobnými polštáři a čalouněním. Čím máte v domácnosti méně věcí, které na sebe jen nabalují prach, tím lépe. Ideální jsou podlahové krytiny, které můžete stírat navlhko (PVC, linoleum, dlažba apod.). Koberce a bytové textilie pokud možno odstraňte, v první řadě z ložnice a z dětského pokoje.

    Dětem pořizujte dobře omyvatelné hračky a plyšáky, které můžete prát na 60 °C. Do bytu si pořiďte účinnou čističku vzduchu. Tapety, na kterých často ulpívá prach, nahraďte malbou. Nábytek je lepší nečalouněný a nepotažený látkou. Taky knihy jsou velmi dobrým lapačem prachu, a tím pádem se tam roztočům líbí. Pokud možno je držte v zasklených knihovnách.


    Jak chránit postelové území a jak efektivně uklízet se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví, které je právě k dostání na novinových stáncích.

    Blesk zdraví
    Autor: archiv

Autor: mac
Klíčová slova:  zdraví, roztoči, roztoč, alergie, postel, domov, byt
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...