Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 mýtů o užívání léků proti bolesti. Mohou poškodit zdraví!

  • Léky na bolest polykají někteří lidé snadno jako bonbony. Přitom si mohou nevědomky ublížit.
    17. února 2015 | 06:00

    Že se to s léky proti bolesti nemá přehánět, je jasné. Samozřejmě pokud vás trápí úporná bolest hlavy, jsou na místě, a to včas – než se problémy rozjedou ještě více. Ale co když zvyšujeme dávky léků proto, že máme pocit, že už nepomáhají jako dřív? Pak je něco špatně, stejně jako když je bez rozmýšlení kombinujeme. Jakým chybám se vyhnout? 

    Dodržujte doporučené dávkování u léků. Větší množství má místo léčivých účinků spíše nežádoucí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Čím větší bolest, tím víc pilulek

    Paracetamol je účinná látka, která je obsažena například v paralenu nebo coldrexu. Pomáhá ulevit při chřipce a tlumí bolest.
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří lidé se často mírně předávkují léky proti bolesti v domnění, že proti větší bolesti je zapotřebí víc prášků. Víc pilulek bolest nezmírní, naopak můžou se znásobit negativní účinky léků. Lék potřebuje čas, aby se projevil, pokud nezabere, je třeba navštívit lékaře. Na druhou stranu, nemá smysl si brát slabší než doporučenou dávku v domnění, že by to mohlo stačit. 

  • Čím víc různých přípravků na bolest, tím líp

    Ibalgin by se neměl kombinovat s jinými léky obsahujícími stejnou léčivou látku.
    Autor: Shutterstock.com
    K předávkování dochází i v případě, že zkombinujete víc různých volně prodejných léků, které obsahují stejnou léčivou látku. Je zapotřebí pečlivě číst příbalové letáky a vždy volit jen jeden lék.

  • Léky proti bolesti s ostatními léky nijak nereagují

    Autor: Shutterstock.com
    Představa, že léky proti bolesti nijak nekolidují s užíváním ostatních léků, je nebezpečná. Některé léky způsobí v součinnosti s jinými negativní vedlejší účinky, proto je dobré informovat se v lékárně. A váš lékař by měl od vás vědět, které další léky nebo výživové doplňky berete. Pozor třeba na léky proti nachlazení, některé existují mimo paracetamol nebo ibuprofen jako běžné léky na bolest. 

  • S léky na bolest není problém řídit auto

    Autor: Shutterstock.com
    Existují léky, jejichž užívání ovlivňuje pozornost, proto by se člověk měl vyhnout činnostem, které ji vyžadují. Pokud tedy užíváte léky na bolest, vyvarujte se řízení auta nebo manipulace s nebezpečnými přístroji – týká se to jen některých z nich, ale lidé toto riziko běžně podceňují. 

  • Můj lék proti bolesti na předpis pomůže i někomu jinému

    Lékaři podle barev léků mohou poznat, na co jsou, když pacient zapomene jejich název.
    Autor: Shutterstock.com
    Poskytování léků na předpis jiným lidem není bezpečné nikdy. Tyto léky byly předepsány pouze vám a můžou jiným lidem ublížit. Nevíte, co dalšího užívají a jaké mají alergie.

  • Prošlý lék mi neublíží, v nejhorším jen nezabere

    Nevhodné kombinace léků nejsou jediným problémem českých pacientů. Podle průzkumu agentury STEM/MARK až 50 % pacientů neužívá léky podle instrukcí lékaře nebo příbalového letáku a 25 % lidí si samo upravuje dávkování.
    Autor: som
    Shromažďování léků s prošlou záruční lhůtou opravdu nedoporučujeme. Při jejich užití se může člověk dostat až na pohotovost. Prošlé léky vracejte do lékárny raději ihned. Jinak se může stát, že je požijete omylem.

  • Pilulku si můžu dělit, jak potřebuju

    Autor: Shutterstock.com
    Rozdělovat se mohou pouze pilulky, které mají dělicí čáru, ty bez čárky se nemají rozdělovat vůbec. Navíc se vám pravděpodobně stejně nepodaří rozdělit pilulku na stejné části, a ztrácíte tak kontrolu nad množstvím požitého léku.

Autor: Zuzana Macková, wall
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...