Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Je třeba se bát eboly, pokud se chystáte na dovolenou do Egypta?

K nemocným musí lékaři a pečovatelé přistupovat v ochranném obleku. U mrtvých lidí stačí pouhý dotek, aby se člověk ebolou nakazil.
12. srpna 2014 | 06:00

Strach z epidemie eboly, která se začíná šířit celým světem, se začíná pomalu ozývat i v České republice. Není ale nutné se eboly bát. Riziko nákazy u nás je nízké, i když je třeba být obezřetní. Lidé, kteří se chystají v nejbližších dnech na dovolenou na Černý kontinent, se bát nemusí. Pokud tedy nenavštíví rizikové oblasti v západní Africe.

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) vydala prohlášení stavu nouze  kvůli šíření eboly v západní Africe s mezinárodním dopadem na veřejné zdraví. To však ještě neznamená, že bychom se měli obávat nákazy i my, v České republice. Tento stupeň mezinárodního ohrožení pouze dává pravomoci WHO přijímat dočasná, nebo trvalá doporučení.

Je nutné stornovat letenky?

Jestliže přemýšlíte, zda zrušit letenky na dovolenou, nemusíte propadat panice. Šance, že by se turista nakazil při své cestě například do Egypta nebo Tuniska, je stejně vysoká, jako že se nakazí v České republice. Ebola se nešíří vzduchem, nýbrž nákazou z člověka na člověka. Konkrétně přes tělesné tekutiny, jako je krev, sliny, moč. Nákaza se může přenést tedy i pohlavním stykem, nebo pokud přijde osoba do kontaktu s nakaženým zvířetem. Nositeli viru jsou hlavně opice, netopýři a antilopy.

Virus ebola se přenáší kontaktem mezi lidmi, konkrétně při styku s tělesnými tekutinami nemocného. U mrtvol stačí pouhý dotyk jeho kůže.
Autor: Profimedia.cz

Aby se člověk dostal do kontaktu s nakaženým, musel by navštívit některou z rizikových oblastí, kterými jsou některé země západní Afriky, jako například Guinea, Libérie, nebo Sierra Leone. Mimo těchto míst se virus objevil u španělského misionáře, amerického lékaře a misionářky. Všichni tři se ale pohybovali v rizikových oblastech. Bohužel zatím neexistuje žádná jiná prevence, než nepřicházet do styku s nemocnými osobami. Nejčastějšími pacienty tedy bývají lékaři a dobrovolníci, kteří s těmito lidmi pracují.

Krvácení z očí a doživotní následky

Pozorovatelnými příznaky jsou horečka, nevysvětlitelná únava, bolest v krku, hlavy, svalů, střevní potíže. Následuje krvácení ze všech tělesných otvorů a objevují se krevní podlitiny na kůži. V poslední fázi může postižený začít krvácet i z očí a trpět epileptickými záchvaty. I když se pacient vyléčí, do konce života ho můžou provázet následky, jako třeba slepota, zánět kostní dřeně, zánět slinivky břišní, nebo příušnice.

Virus ebola se šíří v západní Africe. Doposud nebyla vynalezena žádná vakcína, která by před nákazou uchránila.
Autor: Profimedia.cz

Inkubační doba je tohoto virového onemocnění 2 – 21 dnů. Nejčastěji se ale první známky viru objeví v prvních dvou až třech dnech. Jestliže člověk na sobě pozoruje některé z příznaků, je třeba ihned vyhledat lékařskou pomoc, aby mohl vyloučit případnou nákazu. Upozornit na možné riziko je nutné vždy, pokud je podezřelý v letadle, musí to okamžitě oznámit personálu letadla, v případě, že se nachází na letišti, nesmí jeho prostory opustit a musí ihned informovat lékařskou službu na letišti.

Autor: maš