Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

IKEM: Vegetariánstvím proti cukrovce!

Archív
12. listopadu 2009 | 19:48

Vegetariánská strava může pomoci lidem s cukrovkou druhého typu víc než diabetická dieta. Ukázala to půlroční studie, kterou provedlo Centrum diabetologie při Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Podle lékařů to může znamenat změnu v doporučených jídelníčcích pro nemocné. Cukrovka druhého typu souvisí s nezdravým životním stylem, v Česku jí trpí 700.000 lidí.

"Naše studie potvrdily, že vegetariánská strava vede účinně ke snížení medikace a mohla by být variantou léčebné diety pro pacienty s cukrovkou druhého typu," řekla dnes novinářům lékařka Hana Kahleová, která studii prováděla.

Studie se zúčastnilo 70 lidí s diabetem druhého typu. Jedna skupina z nich držela půl roku klasickou diabetickou dietu, druhá skupina se stravovala ve vegetariánských restauracích, které se do výzkumu zapojily. Pacienti z druhé skupiny jedli hlavně celozrnné obiloviny, luštěniny a zeleninu.

"Díky změně stravy a zařazení pohybu se citlivost mého organismu na inzulín velmi zlepšila. Z původních tří léků užívám dnes pouze jeden a mám přitom daleko lepší hodnoty. Celkově se cítím podstatně lépe, i díky tomu, že jsem se zbavil mnoha přebytečných kilogramů," popsal své zkušenosti s bezmasou stravou jeden z účastníků výzkumu Libor Široký.

Cukrovkou trpí zhruba tři čtvrtě milionu Čechů, každý rok je u 50.000 nově odhalena. Čtvrt milionu dalších o své nemoci neví. Téměř 92 procent pacientů trpí cukrovkou druhého typu, jejíž vznik významně souvisí s nezdravým životním stylem. Hlavním nefarmakologickým způsobem léčby je dieta a pohyb. I mírné snížení nadváhy a půlhodina chůze denně přitom mohou snížit výskyt cukrovky na polovinu.

Autor: ČTK, pes
Diskuse ke článku
.