Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

15 důvodů proč pít vodu

Správný pitný režim ovlivní zdraví, krásu, únavu, mozkovou činnost i schopnost soustředění
18. října 2009 | 05:00

Lidské tělo vylučuje vodu mnoha způsoby a je proto potřeba ji pravidelně doplňovat. Správným pitným režimem pomáháte předcházet bolestem hlavy a únavě, lépe se soustředíte a co víc: Hlavně skvěle vypadáte.

Pokud dostatečně pijete, bude se vám lépe hubnout a dokonce se zlepší i kvalita pleti.

1. Tlumí bolesti
Voda je životně důležitá, tlumí bolesti kloubů a hlavy, které často vznikají právě kvůli špatnému pitnému režimu. Bez jídla člověk vydrží několik týdnů, bez vody jen tři dny.

2. Stavební materiál těla
Naše tělo se skládá z 60 % z vody, u dětí je to přes 70 %. Mozek tvoří voda dokonce z 85 %! Je proto potřeba ji pravidelně doplňovat.

3. Limonády ji nenahradí
Člověk neumí příliš dobře získávat tuto tekutinu z jiných zdrojů než z vody samotné. Alkohol, limonády, káva, čaj. To všechno našemu tělu vodu naopak z těla odebírá!

4. Žízeň škodí paměti
Nedostatek vody je důvodem každodenní únavy. Už při dvouprocentním úbytku vody se zhoršuje schopnost soustředit se, zhoršuje se krátkodobá paměť, nastupují problémy se základní matematikou.

5. Ulehčuje trávení
Díky vodě se živiny získané z potravy dostávají v krvi do těla, stejně tak je voda důležitá při vylučování odpadních látek z organismu.

6. Okysličuje krev
V dostatečně zavodněném těle je krev mnohem více okysličená a tělo tak účinněji přeměňuje tuky na energii.

7. Udržuje teplotu
Voda pomáhá tělu udržovat teplotu. Pokud chodíte cvičit, je často lepší pít obyčejnou vodu než iontové nápoje obohacené o cukry. Při vypití 350 ml vody tělo během 15 minut vstřebá 240 ml. Pokud vypijete limonádu, vstřebáte jen 30 ml.

8. Chrání imunitu
Pokud málo pijete, může dojít k chronické buněčné dehydrataci. Buňky jsou vysušené a zesláblé a jsou tak náchylnější k mnoha nemocem.

9. Potlačuje hlad
Voda přirozeně potlačuje chuť k jídlu a pomáhá trávit tuky. Nedostatečné pití vody způsobuje vyšší ukládání tělesného tuku. Chcete-li zhubnout, je důležité hodně pít.

10. Brání chronickým potížím
Člověk by měl denně vypít 2– 2,5 litru vody, a to nejen v létě, kdy je optimální spotřeba až 5 litrů denně. Chronická dehydratace kromě únavy a nesoustředěnosti způsobuje zácpu, močové a ledvinové kameny, může dojít až k selhání ledvin.

11. S minerálkou opatrně
Minerálkami nelze zcela nahradit čistou vodu, jejich značky je důležité střídat. Nadbytek minerálních látek způsobuje ledvinové kameny, vápník se usazuje v cévách, železo zase v játrech. Minerálky jsou ale vhodný doplněk, hlavně při zvýšené zátěži.

12. Nezbytná při sportu
Pokud nebudete při zvýšené fyzické zátěži dostatečně pít, může dojít k přehřátí organismu a k jeho celkovému kolapsu. Úbytek vody z těla o 5 % zhoršuje fyzický výkon až o třetinu!

13. Pijte i bez žízně
Pocit žízně přichází až dodatečně, pít byste měli ještě předtím, než žízeň pocítíte. V tu chvíli už je totiž organismus dehydrovaný.

14. Pro zdravou pleť
Pokožka je poměrně spolehlivý indikátor, jestli dostatečně pijete. Pokud tak nečiníte, kůže je přeschlá a šedivá a rychleji se tvoří vrásky.

15. Lepší voda z kohoutku
V našich podmínkách teče z kohoutku velmi kvalitní pitná voda, která není o nic horší než voda balená, někdy je to dokonce naopak. A navíc se tím zbavíte zbytečných peněžních výdajů.

Autor: Jana Chmelíková