Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jedlé dárky: Čím potěšit pivaře, milovníka čokolády nebo vína?

19. prosince 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Vánoce už klepou na dveře a vy stále ještě nemáte všechny dárky? Nevadí, pro některé z nich nemusíte složitě obíhat obchody. Jak se říká, láska prochází žaludkem. A proto jsme pro vás připravili několik tipů na jedlé dárečky, které jednoduše vyrobíte doma na kuchyňské lince. A přihodili jsme navrch pár tipů na dárky pro ty, co jídlo a pití prostě milují.

Svačinka ve skleničce: Udělejte radost kamarádce!

Stačí zalít vodou nebo mlékem a je hotovo! O čem mluvíme? O dárcích, které naaranžujete do skleničky a lahůdka je hotová. Vyrobte pro kamarádku taky jeden! Do pěkné skleničky po vrstvách nasypte ingredience, které si dáváte do svého ranního müsli. Základem budou ovesné vločky, lískové nebo kešu oříšky, sušené ovoce jako třeba brusinky a nezapomeňte ani na kousky čokolády. Dobře uzavřete a sklenici ozdobte stuhou. Po otevření kamarádka přidá jen mléko nebo jogurt a snídaně je na světě!

Najdete si v předvánočním shonu čas i na výrobu složitějšího dárku? Vyzkoušejte pečený čaj! Do hlubokého pekáče nakrájejte ovoce a zasypte ho cukrem. Na 2 kilogramy ovoce (jako je rybíz, jablko, švestky, hrušky nebo borůvky) přijde ¾ kila cukru. Přidejte 4 kousky badyánu, 5 hřebíčků a pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Po upečení můžete přilít ještě 2 deci rumu, vodky nebo griotky a výsledek nalijte do vyvařené sklenice, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Před darováním stačí jen ozdobit mašlí a vybavit etiketou – klidně s věnováním. Dárek dlouho vydrží, na jeden hrníček je potřeba jen 1 nebo 2 lžičky čaje.

Autor: Tesco

Tři oříšky… tohle zvládne i nezkušený kuchař!

Že nejste žádní kuchaři a nechcete se při vyrábění jedlých dárků pouštět na tenký led? Originálně zabalené oříšky třeba v kombinaci se sušeným ovocem vypadají moc hezky. Efektně budou vypadat třeba v krabičce vnitřně rozdělené na několik menších částí nebo třeba v celofánovém kornoutku, přes který budou vidět jednotlivé vrstvy dobrůtek. Milovníky čokolády zase potěšíte mističkou na fondue, pod kterou stačí dát svíčku a čokoláda se rozehřeje. Přibalte k mističce tabulku čokolády a ovoce a skvělý dárek je připravený.

Autor: Tesco

Potěšte slanou pochoutkou nebo nevšedním zážitkem

Jedlý dárek pro muže? Proč ne – pokud se trefíte do oblíbené pochoutky, bude takový dárek dobrou volbou. Muži preferují spíše slané chutě a všeobecně dobroty, které se hodí k pivu nebo vínu. Naložit hermelín, sušená rajčata, sýr parenica nebo vykouzlit luxusní utopence nezabere tolik času, výsledek ale stojí za to. Je jen potřeba myslet na včasnou přípravu. Pokud chcete jíst tyto pochoutky třeba hned druhý den po Štědrém dnu, je dobré naložit je minimálně týden dopředu. Pro dochucení není potřeba nic drahého, pro úplnou klasiku stačí celý pepř, česnek, cibule a paprika, feferonka nebo jiná zelenina, kterou máte rádi. K sušeným rajčatům se zase hodí oregano a bazalka.

TIP: Pokud má někdo z vašich blízkých pivo nebo víno velmi rád, můžete ho potěšit i zážitkovým dárkem. Mnoho firem právě teď nabízí degustaci vína nebo návštěvu v pivních lázních. Pivaře jistě potěší také možnost uvařit si vlastní pivo. Mrkněte se také na další zážitky, které pod stromečkem překvapí!

Autor: Tesco

Jídlo jako ozdoba: Vykouzlete voňavý dárek

Jídlo dokáže vykouzlit úsměv na rtech vašich blízkých i jako ozdoba dárku. Perníčky, sušené ovoce, skořice – to všechno bude na balíčku vypadat nádherně. Nějaká ta dobrota se stane také skvělým doplňkem dárku. Věnujte s hrnečkem třeba vlastnoručně upečené sušenky anebo do něj vložte čokoládu na špejli, která po zalití mlékem vytvoří horkou čokoládu. Voňavý dárek potěší o to víc a každá drobnost prozradí, že jste si dali opravdu záležet.

Autor: Tesco

Více inspirace jak si připravit kouzelné Vánoce najdete zde .