Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Jak zavařovat? Tradičně i moderně!

Zkuste letos zavařovat moderně a vyměňte tradiční zavařovací hrnec za myčku nebo mikrovlnnou troubu.
30. května 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Dozrála vám na zahrádce úroda a vy přemýšlíte, co s ní? Zavařování je jasnou volbou! Tento tradiční způsob uchování potravin znaly naše babičky i prababičky, ale pokud chcete zkusit i moderní postupy, které patří do kuchyně 21. století, přináší vám Labeta několik tipů. Dozvíte se, jak zavařovat v hrnci, troubě, mikrovlnce i myčce! 

Tradiční zavařovací hrnec

Zavařování, tedy zpracování potravin pomocí tepla (sterilizace), je možné pomocí hrnce a vody. Záleží jen na vás, zda skleničky ponoříte do vody celé, nebo je konzervujete pomocí horké páry. Hrnce však už nejsou pouze plechové, ale i elektrické a tlakové, s obyčejným teploměrem či časovačem, který celé zavařování pohlídá za vás. Postup se liší podle typu hrnce a surovin, které zavařujete. Například oblíbené okurky zavaříte v hrnci během 20 minut při teplotě 80 °C, naopak jahodový kompot potřebuje tutéž teplotu pouze 10 minut.

Každý druh ovoce a zeleniny má svá specifika. Nezapomeňte si proto vždy zjistit optimální teplotu a délku zavařování.
Autor: Labeta, a.s.

Využijte troubu na 100 %
Plynová, elektrická či horkovzdušná – pokud se rozhodnete zavařovat marmelády tímto způsobem, stane se trouba skvělým pomocníkem. Nejprve v ní sterilizujte umyté sklenice (neměly by se utírat utěrkou, která může být zdrojem bakterií snižujících trvanlivost - vhodný je právě horký vzduch), pak vám poslouží pro samotné zavařování. U horkovzdušné trouby dejte sklenice na plech vyložený utěrkou a podlijte je vodou do výše 2–3 cm, kterou budete postupně dolévat. Teplotu nastavte na 220–250 °C a zavařujte 8–12 minut podle druhu potravin. U plynové a elektrické trouby postupujte stejně, pouze pamatujte na to, že musí být předehřátá. Teplota se u varianty s plynem nastaví na hodnotu 1, u elektrické trouby na 95 až 100 °C.

Marmeládám postačí kratší doba zavařování, zhruba kolem 8 minut
Autor: Labeta, a.s.

Zavařování v mikrovlnce je hotové raz dva
Zavařování v mikrovlnce oceníte především v situaci, kdy vám ovoce a zelenina dozrává postupně
(typickým příkladem jsou okurky). Je ideální zavařovat jednu sklenici podruhé, pokud zavařujete více sklenic najednou, násobí se podle toho i celkový čas – například při zavařovaní tří sklenic budete zavařovat třikrát déle. Výkon mikrovlnné trouby nastavte na maximum. Při výkonu 700 W, budete sklenici o objemu 720 ml zavařovat 6 minut. S vyšším výkonem se čas snižuje (u 800 W na 5 a čtvrt minuty, u 900 W na 4,5 minuty).

S výrobkem Lako značky Labeta připravíte nálev k nakládání okurek, kukuřice i hub, ale také nálev na aspik či tlačenku.
Autor: Labeta, a.s.

Myčka nejen na mytí nádobí
Že využíváte myčku jen na mytí nádobí? V letní sezóně se tento spotřebič promění v zavařovacího pomocníka. Je to velmi jednoduché – připravené sklenice naskládejte do myčky a zapněte co nejdelší program s teplotou 70–80 °C. Myčka funguje na podobném principu jako předchozí způsoby zavařování a můžete ji využít nejen pro ovoce a zeleninu, ale i maso a houby. 

Marmeláda snadno a rychle
Očištěné a vypeckované ovoce (900–1000 g) rozemelte nebo prolisujte. Chcete-li vyrobit tužší marmeládu nebo máte-li hodně šťavnaté ovoce jako jsou třešně, višně nebo maliny, použijte pouze 800–900 g ovoce. Do připraveného ovoce vsypte obsah sáčku se Želírovacím cukrem Labeta a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3–5 minut. Dochuťte kyselinou citronovou, můžete přidat také klasický či třtinový cukr. Odeberte případnou pěnu, aby se nezvyšovala kazivost marmelády, a horkou marmeládu opatrně nalijte do skleniček. Zavíčkujte a nechte zchladnout.

Třtinovou variantu želírovacího cukru Labeta si oblíbí nejen milovníci domácích marmelád, ale i vyznavači zdravého životního stylu.
Autor: Labeta, a.s.

Labeta …raz dva zavařeno
Labeta je ryze český výrobce z Polabí. Nabízí želírovací cukry a vše pro zavařování ovoce a nakládání zeleniny. Tipy na zavařování i konzervační a želírovací přípravky najdete na www.labeta.cz - aspoň budete vědět, s kým jste si to zavařili.

Nezapomeňte!

Při výrobě marmelády odebírejte vzniklou pěnu. Klidně si ji namažte rovnou na pečivo, není v ní nic špatného. Obsahuje sražené bílkoviny, které marmeládu zakalují a snižují její trvanlivost.

Tip pro diabetiky

Milujete domácí marmeládu, ale jste diabetik? Labeta pro vás připravila speciální Želírovací cukr vhodný pro diabetiky, který najdete ve svých oblíbených obchodech či na e-shopu.