Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázračný citron jedenáctkrát jinak

  • Citron má všestranné využití, ani byste nevěřili, k čemu všemu je dobrý
    9. května 2014 | 06:00

    Máte rádi citróny? Je to skvělé ovoce, které má spoustu využití. Dávat si ho jen do čaje je vysloveně škoda. K čemu je tedy ještě dobrý?

  • Na pročištění ledvin a jater


    Lidé, kteří si chtějí pročistit ledviny a játra, a také rozhýbat metabolismus, by měli každé ráno, ještě před jídlem, vypít hrnek vlažné vody s citronovou šťávou. Na detoxikaci je to doslova zázračný elixír. Navíc prakticky vždy rozhýbe střeva a pomáhá i těm, kteří mají potíže s ranním vyprazdňováním.
    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com


  • Na vybělení pleti


    Když máte pigmentové skvrny anebo jen chcete sjednotit barvu pleti, dobře vám poslouží šťáva z půlky citronu rozmíchaná s vaječným bílkem a několika kapkami olivového oleje. Masku nechte působit tak 15 minut a potom ji smyjte. Používejte dva krát týdně.
    Citron pomáhá na skvrny
    Autor: Profimedia.cz

  • Na vybělení zubů


    Jednou za týden si do skleničky vymačkejte šťávu z jednoho citronu a namáčejte do ní zubní kartáček. Tím si potom přibližně čtyři minut čistěte zuby. Nakonec si ústa vypláchněte zubní vodou.
    vybílí vám krásně zuby
    Autor: Profimedia.cz


  • Proti nevolnosti


    Citron obsahuje látky a esence, které jsou skvělým lékem proti nevolnosti. Ideální je popíjet ho ředěný s vodou nejméně tři krát denně. Šťáva (kromě té ranní!) může být oslazená medem nebo třtinovým cukrem.
    Nevolnost bude ta tam
    Autor: Profimedia.cz


  • Na snižování tlaku


    Citron pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody. To je užitečné kromě jiného v případě, že trpíte vysokým tlakem.
    Zbaví vaše tělo vody
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM


  • Proti depresi


    Díky už zmíněnému draslíku, kterého je v citronech víc než v banánech ( o těch to ví většina lidí), pomáhají tyto plody i proti psychickým chmurám.
    Dobrá nálada zaručena
    Autor: Shutterstock


  • Na povzbuzení


    Citron působí jako osvědčené aromaterapeutikum. Jeho svěží, intenzivní vůně dokáže unaveného člověka probrat, osvěžit a dodat mu vitalitu.
    Citróny jsou osvěžující.
    Autor: profimedia.cz


  • Proti zápachu


    Když například krájíte česnek nebo cibuli a jsou vám cítit prsty, namočte si je v citronové dužině a pořádně promněte. Rozpůlený citron pohlcuje i pachy ve špajzu nebo v ledničce.
    Citron
    Autor: shuterstock.com


  • Na lesklé vlasy


    Jestli toužíte po krásných lesklých vlasech, umyjte si je běžnou kosmetikou a na poslední opláchnutí si do větší mísy nebo hrnce připravte vlažnou vodu se šťávou ze dvou citronů.
    Česání vlasů
    Autor: Shutterstock


  • Na čištění


    Citronová šťáva je velmi dobrým čističem různých skvrn. Jakých například? Od inkoustu, alkoholu, od různých barev. Likviduje i mastné fleky. Když ji přidáte do prostředku na čištění koberců, nejenže je líp vyčistíte, ale i krásně provoníte.
    Na skvrny a mastné fleky
    Autor: Profimedia.cz


  • Na zvýšení imunity


    Záměrně na posledním místě uvádíme asi nejznámější účinek citronu. Je v něm tolik vitaminů a minerálů, že výborně posiluje obranyschopnost našeho organizmu.
    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com


Autor: rie
Klíčová slova:  citron, použití, zázrak
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...