Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šílené polonahé feministky: Upálily Barbie na kříži!

17. května 2013 | 10:45

Obrovská ňadra, štíhý pas, bezchybný vzhled. Barbie je zkrátka dokonalá. Stejně jako její dům. Aktivistky z feministické skupiny Femen však kult plastové krásky nevyznávají. Na protest proti němu teď v Berlíne jednu z barbín doslova "ugrilovaly".

Čtvrteční slavnostní otevření repliky "barbínovské haciendy" v životní velikosti provázely protesty feministek a dalších levicových aktivistů. Na Alexandrově náměstí v centru německé metropole se sešli protestující ženy i muži. 

Dávali tak najevo svůj odpor vůči "modelkovskému" obrazu ženství, jak ho dívkám předkládají kultovní hračky od společnosti Mattel. Kritici však považují Barbie za "ikonu sexismu".

Feministky v Berlíně, na protest proti otevření domu propagujícímu kultovní hračku, upálily panenku Barbie na kříži.
Autor: Reuters
"Stále méně dívek se cítí dobře ve své vlastní kůži, dramaticky přibývá poruch výživy. Vinu na tom nesou i postavičky jako je Barbie," řekla Stevie Schmiedel z iniciativy Pinkstinks.

Fiktivní růžová vila je prvním Barbie domem v Evropě. Interaktivní putovní výstavu s názvem Dreamhouse Experience najdete v berlínské Voltairestrasse a zabírá 2 500 metrů čtverečních.

Návštěvnice si ve vile mohou vyzkoušet panenkovské šaty, prohlédnout si stovky panenek a dalších souvisejících předmětů. V interaktivních hrách se mohou setkat i s přáteli Barbie a jejími oblíbenými zvířecími mazlíčky.

Po berlínské premiéře by se expozice měla přesunout do dalších evropských měst. 

Video se připravuje ...