Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Levandule všude, kam se podíváš...

13. srpna 2008 | 11:21

Typická vůně vás může doslova i obrazně provázet každým koutem domova. Levandule totiž prožívá svou renesanci a je jen na vás, do jaké míry si její aroma pustíte přes práh.

Už dávno neplatí, že levandule patří především na venkov, vždyť ji můžete mít v květináči třeba i na balkoně (více o pěstování si přečtete na stranách 14 – 15). A pokud vaše domácnost nedovoluje pěstovat rostlinu ve větším množství, kupte si ji na trhu nebo v květinářství.
Čerstvé stonky sušte na vzdušném stinném místě nebo využijte sušičku nastavenou maximálně na 40 °C. Chcete si déle uchovat původní vybarvení květů pro dekoraci ve váze? Pak je zafixujte lakem na vlasy. A nezapomeňte: Pokud levanduli sklízíte ze své zahrádky, ustřihněte stonky tehdy, než se květy rozvinou.

1. Výroba svíček

Nejlevnější řešení? Kupte si obyčejné svíčky a nechte je rozehřát ve vodní lázni na mírném ohni. Na špejli namotejte konec knotu, který bude rovně viset do připravené formy (například kelímku od jogurtu), a zalijte roztaveným voskem. Z plastové formy půjde svíčka dobře vyklopit. Usušenou levanduli namočte do roztaveného vosku, a tím ji přilepíte k hotové svíčce.
A komu se příliš nelíbí bílá barva nebo by rád, aby svíčka voněla, může nakapat barvu a vonnou esenci rovnou do rozpuštěného vosku.

2. Dekorace ubrousku

Motiv levandule se na látkový ubrousek připevňuje lepidlem na textil pro decoupage. Nejprve na látkový ubrousek lepidlem vytvořte obrysy budoucího vzoru, potom přiložte vystřižený motiv z ubrousku a znovu přetřete lepidlem. Co je důležité? Opravdu důkladně přilepit okraje, mezi textil a papírový motiv nesmí proniknout ani kapka vody. Je to kvůli praktické stránce věci – až budete prostírání prát, dobře zafixovaný motiv se jen tak nerozmočí. Ubrousky perte zásadně v ruce a velmi jemně je vyždímejte.

3. Věneček a pot-pouri

Základ vytvoří drátek, na který omotáte svazky levandule. Vázací drát ohněte do kruhu a konce spojte. Jednotlivé svazečky přivazujte tenčím aranžérským drátkem po celém obvodu a nakonec můžete věneček dozdobit saténovou stužkou. A pot-pouri? Není nic jednoduššího: Usušené kvítky levandule nasypte do bavlněného sáčku a pověste třeba na lampičku v ložnici, nebo kvítky přidejte do uklidňujícího vonného polštářku.
Čerstvé levandulové výhonky zase můžete naložit do oleje, který užijete v kuchyni i na masáže. A květy jsou vhodné k aromatizování kořenitých želé, octa, medu a sušenek.

4. Konev jako nová

Starou, ale stále funkční nádobu stačí zbavit předešlých nátěrů a přebarvit na bílo. Šikovné malířky zvládnou nakreslit levanduli akrylovými barvami. Nebo použijte šablonu a motiv vytvořte tupováním. Dekorace může být i plastická, v tomto případě se vám hodí malá tavná pistole, se kterou "namalujete" stonek a na konci tečky jako květy. Potom stonek přetřete zelenou a tečky fialovou akrylovou barvou.

Autor: Veronika Pilařová, drakš
Související články
Video se připravuje ...