Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odešla legenda! Připomeňte si Jana Třísku v jeho nejlepších rolích

Video se připravuje ...
Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu
VIDEO: Youtube
25. září 2017 | 11:00

V noci z neděle na pondělí 25. září 2017 zemřel po pádu z Karlova mostu legendární herec, ikona herecké generace 60. let a jeden ze signatářů Charty 77 Jan Tříska. „Chodíval tam meditovat,“ svěřil se v rozhovoru pro Český rozhlas režisér Jiří Mádl. S ním měl v současné době natáčet film Na střeše. 

„Byl to jeho rituál. Chodil na most meditovat a prosit o sílu,“ uvedl Mádl bezprostředně poté, co byla uveřejněna informace o hercově skonu. Tu potvrdil i ředitel divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Zde Tříska několik let účinkoval v inscenaci Kumšt.

Tříska podle dostupných informací spadl v sobotu 23. září z Karlova mostu do Vltavy. Zde si ho všimli cestující projíždějícího parníku, kteří pro bezvládné tělo okamžitě skočili. Po úspěšném oživování a obnovení srdeční funkce byl herec převezen do vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Po necelých dvou dnech v umělém spánku ale v nedožitých jednaosmdesáti letech zraněním podlehl.

Za Janem Třískou zůstává řada úspěšných filmů jak v Česku, tak v zahraničí. Navíc snímky Obecná škola či Formanův film Lid versus Larry Flynt byly nominovány na Oscara. Byl také nazýván českým Marlonem Brandem, a to nejen pro svůj charizmatický hlas, který legendárnímu herci propůjčil, ale i pro atraktivní vzhled.

Přestože patřil k zakladatelům Divadla Za branou a byl jedním z nejobsazovanějších herců v 60. letech, po roce 1977 spolu s manželkou emigroval do USA. Bylo to poté, co podepsal Chartu 77. V USA natočil celkem 44 filmů, z čehož dva natočil se svým dlouholetým přítelem režisérem Milošem Formanem.

Tříska se do České republiky vrátil po revoluci v roce 1989. A i když komunistický režim usiloval o jeho vymazání z veřejného povědomí a zakazoval filmy, ve kterých hrál, navázal na hereckou kariéru. Fenomenální výkony předvedl v roli krále Leara na divadelním jevišti i coby učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola.

Od roku 1982 žil v Los Angeles s manželkou Karlou, s níž má dcery Karlu a Janu. Vědělo se o něm, že vyznává zdravý životní styl, straní se společenského života, nepije, nekouří a miluje běh. Jeho poslední role byla ve Svěrákově filmu Po strništi bos.

Autor: lch