Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Křtiny prince Louise: Měl stejné šaty jako princezny před téměř 200 lety

  • 10. července 2018 | 10:00

    Křtiny jsou vždy velkou událostí jak pro královskou rodinu, tak i pro veřejnost, která dychtivě touží spatřit nového následníka trůnu. Tradičně má na sobě miminko oblečené saténovo-krajkové šaty, které dala k události křtu ušít královna Viktorie pro svou dceru v roce 1842. Jejich originál je však už moc chatrný, a proto nechali zhotovit dokonalou kopii, kterou oblékl poprvé princ George. Křtí se svěcenou vodou z posvátné řeky Jordán v Izraeli, a to od dob krále Richarda I. Prohlédněte si fotky velkého dne – od královny Alžběty II. až po malého prince Louise!

  • Královna Alžběta II.

    1859856:gallery:true:true

    Královna Alžběta II. byla pokřtěna v kapli Buckinghamského paláce v dubnu roku 1926. Na trůn usedla v roce 1952 a vládne už 63 let. Nejdéle vládnoucím monarchou vůbec byla královna Viktorie, ale jakmile přijde 15. září, tento rekord bude patřit právě Alžbětě II. Královniným manželem je čtyřiadevadesátiletý princ Philip a svoji jsou od roku 1947. Společně mají čtyři děti: Charlese, Annu, Andrewa a Eduarda.

     

  • Princ Charles

    Křtiny prince Charlese
    Autor: Profimedia.cz

    Na fotografii je princ Charles v den křtin v náručí matky, královny Alžběty II., a se svou prababičkou, královnou Marií, a dědečkem, bývalým králem Jiřím VI. V listopadu oslaví už 67. narozeniny, a pokud se stane králem, bude nejstarším korunovaným britským monarchou.

  • Princezna Anna

    Křtiny princezny Anny
    Autor: Profimedia.cz

    Princezna Anna je jedinou dcerou královny Alžběty II. a tento rok oslaví 65. narozeniny. Byla provdána za Marka Phillipse, se kterým má dvě děti, Zaru a Petera. Zajímavé je, že kvůli přání Anny jsou jedinými vnoučaty monarchy, která nenesou nějaký titul. Údajně se tak rozhodla proto, aby je ušetřila zájmu veřejnosti a médií. V současnosti je provdána za Timothyho Laurence.  

  • Princ William

    1859857:gallery:true:true

    Princ William se dočkal pokřtění v srpnu roku 1982 v Buckinghamském paláci. V pořadí nástupu na trůn je druhým dědicem. Jeho ostře sledovaný vztah s Kate začal už v roce 2003 při studiu na univerzitě. Zasnoubili se v Keni v roce 2010 a velkolepá svatba proběhla o rok později v dubnu.

     

  • Princ Harry

    1859853:gallery:true:true

    Druhý syn lady Diany, Harry, byl pokřtěn na hradu Windsor a je v pořadí pátým následníkem trůnu. Studoval stejnou školu jako jeho bratr William – Eton College. Byl v armádě, a dokonce i na misi v Afghánistánu, ale na druhou stranu je i proslulý svými skandály. Bouřlivé období má ale nejspíše už za sebou a při své návštěvě Nového Zélandu a Austrálie se nechal slyšet, že také touží mít rodinu jako William a čeká na vhodný moment, protože nic nechce uspěchat.

  • Princezna Eugenie

    Křtiny princezny Eugenie
    Autor: Profimedia.cz

    Princezna Eugenie je sestřenicí Harryho a Williama. Narodila se v roce 1990 Sarah Ferguson a princovi Andrewovi a ve stejný rok proběhly i její křtiny. Stala se prvním královským dítětem, jehož křest byl veřejným. Pár má ještě sedmadvacetiletou princeznu Beatrice, ale když bylo Eugenii šest, rozvedli se. I přesto spolu vycházejí dobře, a tak není výjimkou, že Sarah na nějakou společenskou akci její exmanžel doprovází. 

  • Princ George

    Hrdí rodiče William a Kate s rozesmátým malým princem Georgem
    Autor: Jason Bell, Camera Press

    Křtiny prince George proběhly v jeho pouhých třech měsících, v říjnu 2013, a Kate s Williamem si prosadili, že se budou konat v kapli sv. Jakuba, tedy tam, kde v roce 1997 byla před pohřbením vystavena rakev princezny Diany. George je třetím v pořadí následnictví trůnu, a to po princi Charlesovi a svém otci Williamovi.

  • Princezna Charlotte

    Křtiny princezny Charlotte
    Autor: Profimedia.cz

    Princeznu Charlotte se Kate s Williamem rozhodli pokřtít v kostele svaté Máří Magdaleny v Sandringhamu, kde byla v roce 1961 pokřtěna i její babička, princezna Diana. Událost, kdy byla na veřejnosti poprvé celá královská rodina pohromadě, se konala 5. července.

  • Princ Louis

    Princ William, vévodkyně Kate, princ George, princezna Charlotte a princ Louis na křtinách
    Autor: ČTK, EPA, Reuters,

    Princ Louis, který se narodil 23. dubna v 11.01 místního času, byl , stejně jako jeho starší bratr George, pokřtěn v královské kapli St James´s Palace v Londýně. Samotného křtu se ujal Arcibiskup z Canterbury a reverend Justin Welby, který nedávno oddal prince Harryho a jeho ženu Meghan Markle. Arcibiskup použil vodu z řeky Jordán, kterou nabral z velké stříbrné křtitelnice nazývané Lily Font. Je používána speciálně pro královské křtiny už 178 let.

Autor: red
Diskuse ke článku
.