Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jakl (†29): Spáchal sebevraždu, nebo zemřel náhodou?

15. prosince 2009 | 05:54

Spáchal sebevraždu, nebo zemřel kvůli nedbalosti? Může za smrt Bohuslava Jakla (†29) fakt, že slyšel lékaře, jak se baví o tom, že se mu vrátila rakovina?

To jsou otázky, na které zatím nikdo nezná odpověď. Jisté je jediné, že v neděli narozená holčička Anežka nikdy nepozná svého otce a Kateřina Jaklová (31) už nikdy neuvidí svého muže.

Když Bohuslav Jakl (†29) 1. prosince zmizel z pražské nemocnice Bulovka, nikomu to nebylo divné. Policie sice oficiálně pátrání vyhlásila, ale prohledat konkrétní místa se strážci zákona nevydali. Bohuslava hledala pouze rodina a přátelé. V sobotu večer ho pak našli nedaleko areálu nemocnice – zmrzlého. Proč zemřel?

„Případ vyšetřujeme, musíme ale počkat na výsledky soudní pitvy, abychom mohli udělat nějaké závěry,“ vysvětlil Blesku mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Pitva a znalecké posudky by měly prokázat, zda Bohuslav spáchal sebevraždu, nebo zemřel náhodou. Policie také zkoumá, zda nepochybila nemocnice.

A co na celou událost říká nemocnice? „Pacient během pobytu nevykazoval žádné známky poruchy chování, opakovaně však opouštěl i přes upozornění lékaře, že má být v klidu, oddělení,“ napsala v prohlášení nemocnice mluvčí Sabina Petrtýlová. Dezorientovaného Bohuslava přitom v nemocnici pacifikovala ochranka. Pak ho ale nechala bez dozoru, ani ho neodvedla do jeho pavilonu, načež se nešťastný muž ztratil.

Je normální, že se personál nemocnice na chodbě baví o nemocích pacientů? Podle lékařů, které Blesk oslovil, by se nic takového rozhodně nemělo stát. „Povídat si o něčí nemoci za jeho zády je naprosto neprofesionální a neetické, pacienta to nejen ponižuje, ale může mu to i ublížit,“ řekl Blesku lékař, který si nepřál být jmenován.

Autor: Barbora Šancová