Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jakl (†29): Jak mu (ne)řekli, že umírá na rakovinu

Malá Anežka svého tatínka Bohumila Jakla (†29) nikdy nespatří.
14. prosince 2009 | 14:40

Co odstartovalo příběh plný tragédie a smutku, na jehož konci je nový život? Byla to smrtelná nemoc nebo liknavost lékařů? Ať už je pravda jakákoliv, malá Anežka svého tatínka Bohumila Jakla (†29) nikdy nespatří.

Podle rodiny si několik lékařů totiž pravděpodobně přímo před jeho postelí při ranní vizitě vyměňovalo své domněnky a dohady o tom, že příčinou jeho náhlého epileptického záchvatu mohou být pravděpodobně metastázy na mozku a že má pacient i metastázy na játrech. Ty však podle rodiny onkologické vyšetření vůbec nepotvrdilo.

"Dozvěděla jsem se, že se lékaři před Bohoušem bavili o tom, že má rakovinové metastázy i na játrech," řekla Blesk.cz minulý týden jeho žena Kateřina.

ČTĚTE TAKÉ: Manžel umrzl, ale narodila se jí Anežka >>

Tragický příběh Bohumila, který pravděpodobně kvůli bezohlednosti lékařů  zemřel téměř nahý a sám v křoví nedaleko pražské nemocnice Na Bulovce na podchlazení, má svůj začátek už před dvanácti lety.

Jakl, bulovka
Autor: Foto Blesk – Dana Kolářová, David Malík a archiv rodiny

Tehdy sedmnáctiletému Bohumilovi lékaři oznámili krutou diagnózu. Ortel zněl nemilosrdně: rakovina varlete. Ta postihuje muže nejčastěji mezi patnáctým a pětatřicátým rokem věku a pokud je nádor objeven včas, je šance na přežití téměř stoprocentní.

Ani Bohumil tenkrát neváhal a se svými problémy navštívil lékaře. Následovala, operace, při níž přišel o jedno varle a řetězec ozařování a chemoterapií.

Vše nakonec dopadlo dobře a kontroly, které Bohuslav pravidelně absolvoval, naznačovaly, že svůj boj se zákeřnou nemocí vyhrál.

Bohuslav uvěřil, že ho teď už čeká krásný a dlouhý život, seznámil se s o dva roky starší Katkou a když zjistili, že jsou si opravdu souzeni, zpečetili svoji lásku v září 2007 svatbou.

Tento den patřil mezi ty šťastné...
Autor: Archiv rodiny

Milovali se, těšili se na společnou budoucnost a věřili, že se jim podaří být milujícími rodiči svých dětí.

Nebylo to sice tak jednoduché, ale díky umělému oplodnění se to konečně podařilo a Kateřina s Bohumilem mohli všem svým blízkým i přátelům oznámit tu krásnou zprávu: Budeme mít miminko!

Bohuslav se na vytouženou dcerušku strašně těšil. Věřil, že teď ho čekají už jen šťastné dny s jeho milovanou ženou Kateřinou a holčičkou, která se jim měla narodit po Novém roce.

O to větším šokem pro něj muselo být to, co si v nemocničním pokoji vyslechl poté, co byl na neurologickém oddělení Na Bulovce hospitalizován po prodělaném epileptickém záchvatu.

Pravděpodobně to byla bezcitně vyřknutá slova, která mu sebrala sílu s nemocí bojovat. Šokovaný a vyděšený Bohumil se s tím, co slyšel, nedokázal smířit a v panice z oddělení utekl.

"Bohuslav byl po prodělaném epileptickém záchvatu dezorientovaný a nevěděl, co dělá," prozradila v rozhovoru pro tn.cz Bohuslavova matka.

Zmateného a dezorientovaného muže v županu a pantoflích, s identifikačním štítkem na ruce v areálu dokonce zastavila místní bezpečnostní služba, která ho ale jen posadila na lavičku, místo aby ho odvedla zpět na oddělení nebo tam alespoň zavolala. Na neurologii ho ani nikdo nepostrádal.

"Volala jsem do nemocnice ten den okolo 13. hodiny, chtěla jsem vědět, jak dopadla vyšetření. Ale v nemocnici mi řekli, že ho od snídaně nikdo neviděl a na plánované vyšetření se nedostavil," řekla Kateřina.

Hledat ho začali, až když se o jeho stav začala odpoledne zajímat manželka Kateřina. V té době už personál oddělení neměl několik hodin ani ponětí o tom, co se s jejich pacientem stalo. Bohumila hledala policie, rodina i přátelé dlouhých jedenáct dní. A jen díky podezření jasnovidce, že je stále někde v okolí nemocnice, ho policiejní psovod objevil za zdmi areálu nemocnice mrtvého.

"Určitě šlo o pochybení nemocnice, nejsem ale právník. Úvahy o tom, zda na nemocnici podám trestní oznámení, nechám na později. Nemocnice nás zatím ani nekontaktovala," řekla v rozhovoru pro tn.cz maminka Bohuslava.

Kateřina Jaklová (31), která celou dobu věřila a doufala, že se její muž někde objeví, se po této zprávě zhroutila a po prodělaném šoku v noci ze soboty na neděli předčasně porodila zdravou dceru Anežku.

Je zarážející, jak lhostejní a netaktní mohou v dnešní době lékaři i zdravotnický personál vůbec být. Jak se jim teď bude spát a žít s vědomím, že možná právě kvůli kvůli jejich liknavosti zemřel mladý muž, na kterého doma čekala těhotná manželka?

VÝZVA: Máte podobné zkušenosti s otřesným přístupem lékařů? Zemřel vám někdo blízký kvůli jejich pochybení? 
Napište nám o tom na online@blesk.cz.

Autor: lena, INT