Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?

  • 8. prosince 2016 | 10:00

    Trápí vás v zimě suché a popraskané rty? Je čas na balzám na rty! A pro jistotu mějte ještě jeden v práci na stole, v kabelce a v kapse od kabátu. Balzámů na rty je spousta, ne všechny ale fungují tak, jak je potřeba. Některé jsou jen na udržení hydratace, jiné vám opravdu pomohou od bolestivě vysušených rtů. Které byste si letos rozhodně měla pořídit?

  • Editorka Radka vyzkoušela:

    Douglas Naturals, 139 Kč

    Douglas Naturals Lip Balm, 139 Kč, koupíte v síti parfumerií Douglas neb na www.douglas.cz
    Autor: archiv firem

    Tenhle je moc příjemný, nejvíce mi připomíná mastné klasické pomády z mého dětství. Díky přírodnímu složení ho bez obav používám i u roční dcery, která po mně jinak zdědila vcelku citlivou pleť. Bohužel dát 139 korun za balzám se mi zdá trochu moc, když si uvědomím, jak mi neustále někde mizí v kabelkách, po kapsách či v úložném prostoru kočárku. Za to známku o něco snižuji.

    Známka jako ve škole: 2

    Bioderma Balzám na popraskané suché rty Atoderm, 249 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Bioderma Atoderm, 249 Kč

    Není to klasická tyčinka, ale mastička – neměla by se užívat jako první volba, ale osvědčila se mi na suché a popraskané rty, a to i u dětí. Trochu mě překvapila konzistence. Je to vlastně poměrně řídký gel, na což si musíte při aplikaci trochu zvyknout, je nutné nevymačkat ho moc najednou. Vyšší cena se tady dá chápat vzhledem k tomu, že je to přípravek, který už řeší vzniklé potíže. A na ty funguje perfektně.

    Známka jako ve škole: 1


    Blistex MedPlus, 109 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Blistex MedPlus, 109 Kč

    Zaujalo mě, že slibuje úlevu od popraskaných a suchých rtů a zároveň úlevu od rýmy. Po nanesení na rty trochu pálil, což mi prostě vadilo, takže jsem ho přepustila šestnáctiletému synovi. Ten je z něj nadšený a považuje ho za vynikající výrobek, který chce koupit znovu, až mu dojde. Známku snižuju jen kvůli pálení na citlivých rtech, což bude hodně individuální.

    Známka jako ve škole: 2

    Weleda Tyčinka na rty EVERON, 129 Kč, koupíte na www.weleda.cz
    Autor: archiv firem
    Weleda Everon, 129 Kč

    Dala jsem ho pětiletému synovi a byla to dobrá volba, která mu pomáhá i na popraskané koutky. Ty jinak řešíme užíváním vitaminu B, ale tahle tyčinka mu přináší okamžitou úlevu a rozhodně ji má radši než pilulky "béčka". Osobně bych asi uvítala, kdyby byla tyčinka mastnější, ale kompenzuje to zcela přírodní složení. Efekt je dobrý.

    Známka jako ve škole: 2

    Jak si vyrobit vlastní balzám nebo peeling na rty se dočtete ZDE >>>

  • Kosmetická redaktorka Brigita vyzkoušela:

    LUSH Passion fruit balzám na rty, 245 Kč, koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem
    LUSH Passion Fruit, 245 Kč

    Nijak se netajím tím, že LUSH patří mezi mé oblíbené značky a pořád čekám na to, jestli mě něčím zklame. No, nestalo se ani u tohoto balzámu. Standardně nádherně voní, jako všechny LUSH produkty, díky olejům je mastný, takže rty vyživuje, a ty tak vydrží opravdu dlouho hydratované. Jako jedinou nevýhodu vidím, že do balení musíte sahat prstem, takže se nehodí do kabelky. A také cena je poněkud vyšší.

    Známka jako ve škole: 1

    EOS Lip Balm, 167 Kč, koupíte na www.parfemy-elnino.cz
    Autor: archiv firem
    EOS Lip Balm, 167 Kč

    Velký boom balzámů EOS už sice pominul, to ale nic nemění na tom, že jejich balení jsou krásná a výběr příchutí je široký. Líbí se mi čistě přírodní složení i forma aplikace. Ocenila bych ale, kdyby na rtech vydržel o něco déle. Už po dvou hodinách mám chuť se namazat znova. Každopádně do kapsy či kabelky je to dokonalá volba.

    Známka jako ve škole: 2

    Nuxe Reve de Miel balzám na rty, 130 Kč, koupíte na www.parfemy-elnino.cz
    Autor: archiv firem
    Nuxe Reve de Miel, 130 Kč

    Francouzskou kosmetiku Nuxe si zamilujete na první použití. Všechny jejich produkty totiž spojuje typická vůně medu, která je prostě úžasná. Nejinak je tomu i u tohoto balzámu v tyčince. Je příjemně mastný, ale do rtů se rychle vpije a udrží je hydratované po poměrně dlouhou dobu. Oblíbila jsem si ho jako základ pod rtěnku, která se díky němu mnohem lépe nanáší. Navíc i cena je přijatelná, takže jsem z něj opravdu nadšená.

    Známka jako ve škole:1

    NATURALIS Better Balzám na rty, 195 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
    Autor: archiv firem
    Naturalis Better, 195 Kč

    Dala jsem ho svému pětiletému synovi, protože má opravdu velmi suché rty a tento balzám má čistě přírodní bio složení. Je mastný, vyživuje a jako prevence působí skvěle. Musím ale přiznat, že cena se mi zdá trošku vysoká.

    Známka jako ve škole: 2

  • Redaktorka vztahů Ivana vyzkoušela:

    Linea Toscana balzám na rty, 150 Kč, koupíte na eshop.lineatoscana.cz
    Autor: archiv firem
    Idea Toscana, balzám na rty, 150 Kč

    Tento balzám zahrnuje všechny přednosti balzámů na rty, a navíc obsahuje bio toskánský extra panenský olivový olej, který pokožku krásně zvlhčuje a regeneruje. Má jemnou krémovou konzistenci a skvěle zabraňuje vytváření prasklinek. To, že je 100% přírodní, je jeho další plus.

    Známka jako ve škole: 1

    Ziaja Pomerančové máslo balzám na rty, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Ziaja, pomerančové máslo, 55 Kč

    Vůně není ani trochu „chemická“, naopak voní jako Vánoce, takže se hodí i jako dárek. Textura připomíná hustou oranžovou vazelínu, chrání před vnějšími vlivy a zabraňuje odpařování vody z pokožky. Oceňuji, že hydratuje a zároveň úžasně efektivně promašťuje, takže zabraňuje vysoušení. Jediné minus: nevydrží na rtech dlouho, to je ale vykompenzováno opravdu nízkou cenou.

    Známka jako ve škole: 2

    Saloos Bio Karité balzám - Dětský, 117 Kč, koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Saloos Bio Karité, balzám, 177 Kč

    I když je tenhle balzám určený hlavně pro děti, může se s ním mazat v zimě celá rodina. Obsahuje bio bambucké máslo a spolu s bio oleji je tím nejlepším pro jemnou a citlivou pokožku nejen dětí. Určitě vás taky osloví spojení bio bambuckého másla s levandulí, heřmánkem a geránií. Všechny tyhle ingredience zvláčňují, vyživují a chrání pleť před vnějšími vlivy.

    Známka jako ve škole: 1

  • Editorka zdraví Irena vyzkoušela:

    BioAroma balzám na rty máta a citron, 99 Kč, koupíte na www.bioaroma.cz
    Autor: archiv firem
    BioAroma, máta a citron, 99 Kč

    Tyčinka na rty obsahuje včelí vosk, olivový olej a esenciální oleje z máty a citronu. Její vůně je v první chvíli trochu silnější, než mám u tyčinek na rty ráda, rychle ale vyprchá a neobtěžuje. Včelí vosk promaže rty do hloubky a po vstřebání je nevysušuje. Fungoval i na popraskané rty. Navíc je BioAroma přírodní a netestuje se na zvířatech.

    Známka jako ve škole: 1

    Bioderma Atoderm Tyčinka na rty, 99 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Bioderma Atoderm, 99 Kč

    Pro citlivou pleť skvělá volba. Oceňuji jemnou vůni, hypoalergenní složení a to, že nebarví, takže můžete ústa klidně "přetahovat". Rty jsou po použití hydratované a nezůstane na nich žádná mastná vrstva. Po čase mám ale potřebu namazat se znovu. Bioderma je skvělá prevence, na popraskané rty mám ale trochu jiné favority.

    Známka jako ve škole: 2

     

    Piz Buin balzám na rty SPF 30, 195 Kč, koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem
    Piz Buin Mountain SPF 30, 195 Kč

    Jednoznačný favorit s sebou na hory – poručí větru, dešti, slunci. Hydratuje, promaže, vydrží a ochrání a zároveň vám na rtech neudělá tu bílou "messnerovskou" krustu. S radostí ho použiji i na bradu odřenou od zipu bundy nebo na tváře, kde nahradí díky SPF 30 i krém. Jen je dobré ho pořádně rozmazat, aby člověk nepřijel domů s indiánským opálením. Cena 195 korun za balzám na rty je ale trošku vysoká.

    Známka jako ve škole: 1-

    Manufaktura balzám na rty s jablečným a arganovým olejem, 109 Kč, koupíte na www.manufaktura.cz
    Autor: archiv firem
    Manufaktura s jablečným olejem, 109 Kč

    Přírodní balzám od Manufaktury neobsahuje žádná barviva a ropné deriváty, základem jsou včelí vosk a oleje. To dává tyčince jemnou a příjemnou vůni a hlavně skvělé vlastnosti: rty promaže, ale nevysuší. Nezanechá na nich žádnou silnou vrstvu. Hodí se i na popraskané rty. Pokud je večer namažu pořádnou dávkou, mám ráno pocit, že dostaly přesně tu výživu, kterou potřebovaly.

    Známka jako ve škole: 1

  • Produkční Boženka vyzkoušela:

    Rituals Smooth Operator, 249 Kč, koupíte na www.rituals.cz
    Autor: archiv firem
    Rituals Smooth Operator, 249 Kč

    Obsahuje eukalyptus, vitamin E a bambucké máslo. Jeho konzistence je na rtech spíš olejová, takže se perfektně roztírá i v mrazu a nemusíte své popraskané rty dřít nasucho tvrdou tyčinkou. Kvůli eukalyptu vás budou rty lehce brnět, takže jestli to nemáte ráda, raději se mu vyhněte, ale jinak je super!

    Známka jako ve škole: 1

    Artdeco Color Booster Lip Balm, 359 Kč, koupíte na www.artdecoshop.cz
    Autor: archiv firem
    Artdeco Color Booster, 359 Kč

    Jedním slovem zázrak na mě čekal v podobě balzámu na rty od Artdeca. Není to totiž vůbec obyčejný jelení lůj. Jeho magická schopnost spočívá v tom, že se na rtech přirozeně zabarví podle jejich pH, takže vaše rty jsou pořád přirozené, jen ještě hezčí. Na první pohled má mléčnou barvu s růžovým nádechem, ale co vytvořil na mých rtech, to bylo vážně kouzlo. Mazala jsem se s ním celý den jen kvůli tomu, abych se na sebe mohla pořád dívat do zrcátka a olizovat jeho výbornou chuť.

    Známka jako ve škole: 1

    Blistex Lip balzám, 99 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Blistex Lip, balzám, 99 Kč

    Balzámy na rty od Blistexu jsou sázkou na jistotu, protože patří už k takové klasice v péči o rty. Tenhle je neutrální a krémový. Slibuje vysokou hydrataci a musím přiznat, že na mé rty zafungoval skvěle ve chvíli, kdy už má pusa křičela SOS. Jedno však zůstalo pořád stejné, a to jsou příchuť a brnění až pálení na rtech. Z toho důvodu jsem ho přibalila manželovi do pracovní tašky, protože ten balzám na rty používá jen v urgentních případech a nemaže se několikrát denně jako já, ale v tu chvíli potřebuje něco opravdu účinného, což Blistex splňuje.

    Známka jako ve škole: 3

    Dermacol Lip Balm SOS Lips, 79 Kč, koupíte na www.dermacol.cz
    Autor: archiv firem
    Dermacol SOS Lips, 79 Kč

    Balzám na rty je stará dobrá klasika. Je v balení, na které jsem zvyklá, a dobře poslouží k regeneraci popraskaných rtů. Já vyzkoušela variantu s mandlovým olejem, který obsahuje navíc jojobový olej. Musím říct, že pusu hydratoval, jak sliboval. Velké plus je, že balzámy jsou bez parabenů.

    Známka jako ve škole: 2

  • Redaktorka zdraví Maruška vyzkoušela:

    Softlips Strawberry balzám na rty, 169 Kč, koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem
    Softlips Strawberry 5v1, 169 Kč

    Na první pohled mu prostě neodoláte. To kvůli krásnému balení, ve kterém balzám je. Moc krásně voní a dobře se nanáší. Rty jsou poté vláčné, po chvilce cítíte jemné pálení, jakoby mentolové, což je moc příjemné. I když chápu, že ne každému se to může líbit. Jediné, co může vadit,  je, že pokud máte skutečně vysušené rty, tak u tohoto balzámu najdete útěchu pouze na chvíli, brzy ho budete muset použít znovu.

    Známka jako ve škole: 2

    Yves Rocher Balzám na rty Makadámie, 49 Kč, koupíte na www.yves-rocher.cz
    Autor: archiv firem
    Yves Rocher Makadamia, 49 Kč

    To je prostě balzám, který potřebujete mít neustále u sebe! Je to klasický jelení lůj, který je pořádně mastný, bezbarvý a voňavý, takže vám poslouží jako první pomoc ve chvíli, kdy vaše rty volají o trochu hydratace. Navíc vám ústa zůstanou pořádně mastná delší dobu, nemusíte tedy každou chvíli vytahovat balzám z kapsy znovu a znovu. A za super cenu!

    Známka jako ve škole: 1

    Le Petit Olivier balzám na rty s olivovým olejem, 102 Kč, koupíte na www.demdaco.cz
    Autor: archiv firem
    Le Petit Olivier, 102 Kč

    Jestli jste ještě neobjevila značku Le Petit Olivier, pak je na čase. Tato kosmetika je francouzská, přírodní a pro dobrý pocit také fair trade. A balzám s kapkou olivového oleje je skvěle hydratační. Nenechte se odradit balením, které vypadá vlastně strašně obyčejně, že byste žádné velké zázraky nečekala. Podobně jako jelení lůj od Yves Rocher, i tento se hodí jak do města do kabelky, tak do zimní bundy na svah, kde si jím můžete natřít nejen suché rty, ale i třeba kůži pod nosem odřenou ze smrkání.

    Známka jako ve škole: 1

    Ziaja Kakaové máslo balzám na rty, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Ziaja, kakaové máslo, 55 Kč

    Pokud někdo nemá rád – z jakéhokoliv důvodu – používání klasických jeleních lojů, které si nanášíte rovnou tyčinkou na rty, tato Ziaja pro vás může být volbou. Balzám je v tubě a je tekutý, takže si ho můžete aplikovat na prsty a pak až teprve na rty. Je bezbarvý a kakaové máslo skutečně docílí toho, že budete mít rty správně promaštěné. Nečekejte ale žádnou výraznější vůni.

    Známka jako ve škole: 2

  • Módní redaktorka Andrea vyzkoušela:

    2K lip balm balzám na rty, 70 kč, koupíte na www.parfemy-elnino.cz
    Autor: archiv firem
    2K Lip Balm, 70 Kč

    Roztomilé balení balzámu na rty se mi líbilo už na první pohled. Je inspirováno tolik oblíbenými EOS balzámy, ale je menší, tudíž i praktičtější do malé kabelky nebo na cesty. Vyhovovala mi i jahodová příchuť. Rty byly hezky hydratované, ale když si ho nanesete víc, budete mít bílé rty. Takže pozor na to!

    Známka jako ve škole: 2

    Eucerin Balzám na rty ACUTE LIP BALM, 239 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Eucerin Acute Lip Balm, 239 Kč

    Tak bez tohoto balzámu se žádnou zimu neobejdu. Nejvíce mi pomáhá na horách, kde mi vlivem sněhu a mrazu hodně praskají rty. Někdy až do krve. Když se s ním mažu během dne, rty jsou úplně v pořádku, a když náhodou zapomenu, spraví je během noci. Možná jen ten způsob dávkování mě občas štve. Přijde mi, že mnohdy balzámu vyplýtvám zbytečně moc, protože příliš zmáčknu, což je u balzámu za 239 Kč docela nevýhoda.

    Známka jako ve škole: 1-

    Blistex Tripple butters, 99 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Blistex Triple Butters, 99 Kč

    Balzám v tyčince nádherně voní a jednoduše se nanáší. Po dvou použitích během dne jsem měla rty hydratované a jemné. Cena je navíc velmi příznivá, a tak si rozhodně tento balzám připíšu na seznam svých oblíbených.

    Známka jako ve škole: 1

    Ziaja Oliva balzám na rty, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Ziaja Oliva, 55 Kč

    Možná až příliš aromatický, ale účinný. Navíc na rtech nevytváří bílý film, což vždycky ocením. Při nanášení si dejte pozor na to, že ho stačí opravdu jen malé množství. Jako každodenní prevenci před popraskanými rty můžu doporučit!

    Známka jako ve škole: 2

  • Redaktorka VIP Gábi vyzkoušela:

    Labello Lip Butter malina, 75 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Labello Lip Butter, 75 Kč

    Labello znám už dlouho, ale v té klasické tyčinkové formě. Roztomilá malá plechovka s máslem, které vypadá tuhé, ale pod teplým prstem povolí, mě moc zajímala. Pozor, abyste si nezamastila krabičku, protože potom trochu podkluzuje a hůř se do ní dostává. Voní nádherně a je velice příjemný. Řekla bych, že je mnohem lepší než tyčinková forma balzámu, co se účinku na rty týče. I tak ale musíte rty mazat poměrně často.

    Známka jako ve škole: 1-

    Eucerin Balzám na rty LIP REPAIR, 169 Kč, koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Eucerin Lip Repair, 169 Kč

    Více než na popraskané rty trpím na to, že mám suché a popraskané celé okolí kolem rtů. Pokud mám rty a okolí opravdu ve špatném stavu, namažu si rty na noc a čekám, co bude ráno. Eucerin mi do rána nádherně zhojil bolavou pusu. Není téměř parfemovaný, je docela mastný, ale příjemný a opravdu pomáhá.

    Známka jako ve škole: 1

    Rimmel Kate vyživující a pečující balzám na rty, 129 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Rimmel Kate, pečující, 129 Kč

    Balzám sám o sobě vypadá jako rtěnka, a pokud máte na sobě rtěnku, která dlouho vydrží, ale malinko vám vysušuje rty, tenhle zázrak super pomůže zvláčnit opět přirozeně rty. Má jemnou vůni, je příjemný, snadno se aplikuje a měla jsem pocit, že mé rty vypadaly pěkně a nevysušovaly se docela dlouho.

    Známka jako ve škole: 1

    Dermacol Lips Love zvláčňující balzám na rty, 79 Kč, koupíte na www.dermacol.cz
    Autor: archiv firem
    Dermacol Lips Love, 79 Kč

    Osobně mám v oblibě balzámy na rty, které dodají rtům i trochu barvy. Konkrétně tento odstín dodá barvy opravdu dost! Skoro jako rtěnka s leskem v jednom, takže jedním tahem máte o rty postaráno. Kromě krásně výrazné růžové barvy se mi na něm líbí i vůně. Výhodou je také to, že má SPF 15, takže chrání rty před sluncem, a to se hodí i v zimě. Žádný zázrak ale nečekejte, jde o klasiku.

    Známka jako ve škole: 2

Autor: brig
Diskuse ke článku
.