Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zpomalte stárnutí pleti! Víme, co pomůže přímo vám

  • 1. října 2016 | 06:00

    I když jsme ochotné smířit se s nějakou tou vráskou a přežijeme trochu zmuchlaný obličej, rezignovat na to, jak vypadáme, se nám nechce. Aby jo, když se dá stárnutí celkem jednoduše zpomalit! Poradíme vám, jak na to!

  • Rozmazlování od mládí


    Stárnutí pleti (a celého těla) ovlivňuje hned několik věcí. Nejvíc samozřejmě genetika, pak zdravotní stav, hormonální změny a životní styl. To, v jakém stavu bude vaše pokožka, souvisí i s takovými drobnostmi, jako jsou pitný režim, kouření, pobyt na sluníčku, zatížení toxiny, nedostatek pohybu…

    Základem krásného vzhledu je prevence. „I když je vaše pleť ve dvaceti letech v podstatě na vrcholu, je potřeba o ni už v tomto věku pečovat pomocí kvalitní kosmetiky, která zahrnuje dostatečnou hydrataci, výživu a hlavně UV ochranu. Vyplatí se také pleť dvakrát denně čistit,“ radí Petra Řehořková, zakladatelka kliniky estetické medicíny Petra Clinic, s tím, že důležitá je i péče profesionála, který zhodnotí stav pokožky a poradí, jak se o ni správně starat. Svou roli hraje i to, jaký jste „stárnoucí“ typ. Odborníci na krásu jich pojmenovali pět. Který jste vy?

    Známe jednoduché triky v líčení, které vám snadno uberou pár let
    Autor: shutterstock.com
  • 1. Unavený obličej


    Většinou se objevuje u štíhlých žen se suchou nebo normální pokožkou. Pokud máte navíc mdlou až šedavou barvu kůže, která není moc napjatá, našla jste svůj typ. Pro unavený obličej jsou typické výrazné nasolabiální rýhy (najdete je mezi nosními křídly a tváří a vedou od nosu až ke koutkům rtů) a pokleslé koutky úst. „Právě pro tento typ pleti je důležité dodávat pružnost a výživu. Zvláště v rizikových oblastech,“ radí Petra Řehořková.

    Lidé s unaveným obličejem musí pokožku hlavně hydratovat. Používejte proto přípravky s přírodními oleji. Ideální jsou krémy s avokádem, bambuckým máslem nebo třeba s aloe vera. Skvělé budou i krémy, které zvyšují hladinu kyseliny hyaluronové. Ta totiž dokáže udržet vlhkost, a pokožka je tím pádem krásně napjatá a vyhlazená.

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2. Drobně vrásčitý


    Ženy s tímto typem pleti mají velmi suchou a ztenčenou pokožku a slabou tukovou vrstvu. Dalším poznávacím znamením je náchylnost k podráždění a zarudnutí, někdy také ke kuperóze (jde o rozšířené žilky tváří, nosu, čela nebo oblasti dekoltu).

    Díváte se do zrcadla a máte po celém obličeji spoustu vrásek, kolem očí dlouhé a hluboké vějířky a drobné vrásky kolem rtů a na krku, ale kontury máte ostré a pevné? Pak jste takzvaně drobně vrásčitý typ. „Pro takové ženy je vhodné pravidelné laserové ošetření, které dokáže vypnout pokožku, zvyšuje tvorbu kolagenu, odstraňuje červené žilky, pigmentové skvrny, bojuje i proti některým onemocněním pleti, jako jsou bradavice a růžovka, a zároveň pleť zbavuje drobných vrásek,“ vysvětluje odbornice na krásu.

    Chcete v 50 vypadat jako ve 30? Musíte se o sebe začít starat včas!
    Autor: Shutterstock.com
  • 3. Senilní deformace


    Ženy s tímto typem pleti mají sklony k otokům, mívají výraznou podkožní vrstvu tuku a výrazně nižší svalové napětí. Jejich pokožka může být jak suchá, tak mastná i normální. Stárnutí se u nich projevuje deformací měkkých tkání na obličeji a krku, nadbytkem kůže v oblasti víček, nevýraznými konturami obličeje, povislými tvářemi a dvojitou bradou.

    Problém je, že oční víčka jsou jednou z nejcitlivějších a nejnamáhanějších částí našeho těla a na nich se věk projeví jako první. Pokud nepomůže pravidelné používání očních krémů, je řešením pro spoustu žen, ale i mužů plastika horních víček. "Vhodnými kandidáty pro operaci jsou lidé, u kterých došlo k poklesu horního víčka přes okraj zornice. Také je operace vhodná při vzniku tukových výhřezů, které způsobují, zejména u dolních víček, vznik takzvaných pytlů pod očima.

    Ve chvíli, kdy se objeví i nadbytky uvolněné kůže, hrozí nejen estetické, ale i zdravotní komplikace, jako je únava očí doprovázená slzením nebo bolestmi hlavy,“ vysvětluje primář plastické chirurgie doktor Hubert Topinka.

    Metabolický věk je ten, na který se cítí vaše tělo, nikoliv ten, který vám určuje občanka...
    Autor: profimedia.cz
  • 4. Kombinovaný


    Tento typ stárnutí je charakteristický speciálně pro ženy, které trápí častý jojo efekt. Tedy časté a rychlé zhubnutí a následné tloustnutí. Objevuje se také u kuřáků. „Nejčastěji se tento typ pleti projevuje kombinací snížené pružnosti a četných vrásek na obličeji i krku. Někdy se můžou na pleti objevit i drobné deformace,“ vyjmenovává dermatoložka Petra Samková. Prostě vám obličej chřadne tak nějak komplexně.

    Pokud je to váš případ, přestaňte kouřit a zatěžovat tělo váhovými výkyvy. Nejvíc vám prospějí změna životního stylu, pravidelné jarní a podzimní detoxy, dodržování pitného režimu a používání kvalitní, ideálně přírodní kosmetiky.

    Nezapomínejte na vodu: nejméně dva litry denně
    Autor: profimedia.cz
  • 5. Svalový


    Tenhle typ stárnutí je typický většinou pro Asijky, které mají výrazné obličejové svaly a málo podkožního tuku. Jejich pokožka je většinou normální nebo mastná a hodně pevná. „Největší výhodou žen s tímto typem pleti je pomalé tempo stárnutí pokožky obličeje. Až do vysokého věku si zachovávají ovál a kontury obličeje. Mají rovnou a hladkou pleť na tvářích. Jediným příznakem stáří jsou u nich výrazné nosoretní rýhy, pokles koutků rtů a vrásčitost horního a spodního víčka,“ popisuje Petra Samková. Jediné, čím si majitelky této dispozice můžou vzhled vylepšit, jsou výplně nosoretních rýh a zvednutí koutků úst. Jinak si vystačí s běžnou kosmetikou.
    ...
    Autor: Shutterstock.com

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.