Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voňavá kosmetika: Zahřejte se čokoládou, skořicí a masážemi

  • ...
    14. listopadu 2015 | 06:00

    Potřebujete spláchnout únavu z celého dne, nabít se energií a schoulit se do tepla? Dopřejte si voňavou kosmetiku, olejovou masáž nebo relaxaci ve sprše. Všechny milovnice tepla právě teď začínají trpět. Zabalené do kabátů se modlíme, aby se vrátilo jaro, a rozmrzáme pomocí svařáků. Nic proti čepicím, topení naplno a huňatým svetrům, ale víte, že zahřát se dá i pomocí masáží, kosmetiky a horké vany se speciálními přísadami? Proč toho nevyužít?

     

    Přísady, které hřejí

    To, že jsou bylinky největší bojovníci proti zimě, věděly už naše prababičky. Dnes jejich kouzla využívají i farmaceutické firmy. Po čem tedy v drogerii sáhnout, aby vám bylo teplo?

  • Chilli

    Autor: Shutterstock

    Vysvětlovat vám hřejivé účinky chilli, ale i červené papriky nemá smysl, protože je na vlastní kůži zažil snad každý. Když se přidá do kosmetických přípravků, úžasně prokrví všechno, čeho se dotkne. Používá se dokonce do lesků na rty, které prý umí opticky zvětšit.

  • Skořice

    Autor: profimedia.cz

    Patří mezi nejznámější hřejivé koření a my ji milujeme nejen pro její schopnosti, ale i vůni, která nám připomíná teplo domova, babiččin štrúdl nebo Vánoce. Skořice podporuje krevní oběh, povzbuzuje tělo i psychiku a je skvělý bojovník s chřipkou a nachlazením. Přidává se do sprchových gelů, tělových krémů, ale i do zubních past. Ideální je používat přípravky se skořicí po ránu. Umí totiž zvýšit energii i vyvolat pocit euforie. 

  • Zázvor

    Autor: Profimedia.cz
    Jeho výrazná štiplavá chuť, vůně i léčivé účinky dělají ze zázvoru na první pohled nenápadnou, ale o to úžasnější rostlinu. Má protizánětlivé účinky, povzbuzuje organismus (funguje lépe než deset kafí denně) a zahřívá ho. Krém na ruce se zázvorem se vyplatí nosit pořád u sebe a používat ho, kdykoli vám začne být zima. Ruce pak budete mít vyživené, hydratované a teplé. 

  • Vanilka

    Autor: Shutterstock.com

    Všichni vědí, že báječně voní, ale málokdo slyšel, že má také zahřívací efekt. Už staří Toltékové věřili, že právě tohle koření posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává sílu a zdraví. Myslete na to, až budete před spaním používat tělové mléko nebo balzám s voňavou vanilkou. 

  • 5 pravidel horké sprchy

    Autor: shutterstock.com

    Začněte sprchou na temeni hlavy. Vodu nechte stékat přes obličej a představujte si, že s vodou odcházejí všechny starosti, stres i únava.

    Nepoužívejte moc horkou vodu, která zbytečně vysušuje pokožku a unavuje tělo. Nestůjte ve sprše víc než pět minut. Pokud máte suchou nebo citlivou pokožku, používejte sprchové přípravky s přídavkem oleje. Po nich bude vaše kůže vláčná a jemná, i když nepoužijete hydratační krém. Nebojte se použít žínku nebo sprchovou houbičku, které zbaví kůži suché vrstvy, a navíc rozproudí krev.

    Sprchování zakončete studenou vodou, která zlepší oběh, prokrví pokožku, podpoří imunitu, a ještě vás dokonale nastartuje. Pak si proudem studené vody osvěžte i obličej.

    Do ještě vlhké a vláčné pokožky vmasírujte tělový krém, mléko nebo olej. Potřebné látky se do ní rychle vsáknou a začnou ji vyživovat. 

  • Ajurvédská

    Autor: profimedia.cz
    Speciální procedura, která obvykle trvá hodinu a půl až dvě a provádí ji školený odborník na ajurvédu, je skvělý podzimní a zimní relax. Používá se při ní obrovské množství speciálního teplého oleje, který se lije na tělo i hlavu. Po masáži si nejen připadáte jako znovuzrozená, ale hlavně jste i pěkně rozehřátá a máte dokonale vyladěné energie v těle, takže snadno regulujete teplo. To, že si po takové masáži musíte dát pořádnou sprchu, zážitek rozhodně nekazí. 

  • Lávovými kameny

    Autor: profimedia.cz
    Vyzkoušejte oblíbenou masáž horkými lávovými kameny. Ty se během procedury nahřívají ve vodní lázni, přikládají se na různá místa a pak se jimi spolu s nahřátým olejem masíruje celé tělo. Prý jde o nejluxusnější masáž na světě a má vůbec nejrychlejší relaxační účinky. 

  • Čokoládová

    Autor: sleviste.cz
    Na voňavou čokoládu budete mít během masáže neodolatelnou chuť, a v dobrých salonech ji proto podávají i k jídlu jako součást procedury. Čokoláda má sama o sobě zahřívací schopnosti, takže budete odcházet nejen uvolněná, ale i krásně rozpálená. Jako bonus můžete brát to, že čokoládová masáž rozproudí lymfu, takže ještě čtrnáct dní po ní budete o poznání krásnější vy i vaše pokožka. 

  • Medová

    Autor: shutterstock.com
    Funguje podobně jako čokoládová, jen s tím rozdílem, že ještě intenzivněji spouští detoxikační proces v těle a rozproudí krev nejen v podkoží. Po masáži je ideální jít rovnou domů a tam v klidu odpočívat. Můžete se totiž cítit sice uvolněná, ale zároveň trochu unavená. 

  • Vsaďte na čokoládu

    Autor: Shutterstock.com
    Jediná nevýhoda čokolády je, že se po ní tloustne. Jinak má samé bonusy. Vylaďuje zdraví, zlepšuje stav pleti, vyplavuje hormony dobré nálady, nádherně voní, podporuje krevní oběh a zahřívá organismus. Na zimu je ideální dopřát si horkou koupel s čokoládovou pěnou a během ní popíjet horkou čokoládu se šlehačkou. No schválně, existuje snad větší požitek? 

  • Jak se starat o pleť v zimě?

    Autor: shutterstock.com
    Studené a mrazivé zimní období a náhlé střídání teplot při přechodu z vnitřního vytopeného do venkovního chladného prostředí a naopak přinášejí pro naši pleť velkou zátěž. Stává se sušší, má větší sklon k červenání a tvorbě rozšířených žilek. Proto je vhodné lehčí hydratační krémy vyměnit za prostředky mastnější a výživnější. Ani v zimním období nesmíme zapomínat na UV záření a musíme používat krémy s ochrannými UV filtry (SPF minimálně 15). Vhodnou ochranu pro pleť poskytuje také kvalitní make-up. Konkrétní kosmetické přípravky vybírejte vždy podle typu pleti. Tak radí Gréta Wohlová, dermatoložka z Laserového centra Anděl.

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.