Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pestrý svět zeleniny

4. listopadu 2008 | 13:21

Jestliže ráda v kuchyni experimentujete a lákají vás nové chutě, vyzkoušejte neobvyklé druhy zeleniny. Zpestří váš jídelní lístek a možná se stanou i oblíbenou pochoutkou.

Mangold
Mangold bychom mohli přirovnat ke špenátu, i když má o mnoho větší listy a světlejší zelenou barvu. Stejně tak jako ze špenátu i z mangoldu můžete připravit omáčky a polévky, jemné mladé listy výborně chutnají i v salátě. Je bohatý na vitaminy B, A a C, ale také na draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Má množství pozitivních vlastností: odstraňuje trávicí problémy a detoxikuje střeva, posiluje imunitní systém, srdce a svaly, odstraňuje nervozitu a zlepšuje koncentraci.

Mangold
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Artyčoky
Pocházejí z Afriky, ale už i v Evropě zdomácněly. Obyčejně se podávají jako předkrm. Povaří se ve slané vodě a jednotlivé lístky se potom odloupnou a máčejí v pikantních studených omáčkách. Abyste zabránila zčernání, přidejte do vody pár kapek citronové šťávy nebo octa. Artyčoky omlazují organismus, odvodňují a očisťují tělo, proto bývají i součástí redukčních diet. Regulují hladinu cukru v krvi, pomáhají při dně, kornatění tepen a revmatismu.

Artyčoky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Fenykl sladký
Fenykl sladký je považován za italskou národní zeleninu. Důležitý je obsah vitamínu C, betakaroténu, vitamínů skupiny B, vápníku, železa, hořčíku a vlákniny. Tato zelenina je velmi chutná v syrovém stavu do salátů nebo předvařená k zapékání. S kořením to není třeba přehánět. Stačí trochu citrónové šťávy a česneku. Mladší listy jsou použitelné k ochucení různých omáček, zdobení studených mís a chlebíčků. Dužinaté listové stopky se oloupou a upravují dušením, vařením a zapékáním jako příloha k masitým jídlům. Fenykl se používá nejen jako zelenina, ale i jako lék proti kašli nebo při nechutenství.

Fenykl sladký
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Bataty (kumarasy)
Jsou to vlastně sladké brambory s velkými hlízami. Oranžovou barvu dužiny batatu způsobuje vysoký obsah betakarotenu, který je silným antioxidantem a v játrech se přeměňuje na vitamin A. Také mají vysoký obsah vitaminu E a C, jsou bohaté na uhlovodany a draslík. Připravují se podobně jako brambory, ale je lepší je vařit ve slupce, protože vylučují sliz. Tradiční čínská medicína věří, že bataty zahřívají žaludek, posilují vnitřní orgány a podporují energii čchi.

Autor: Katarína Podolinská, vin
Klíčová slova: bpž, výživa, zelenina, mangold, artyčok, fenykl
Související články