Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válka platů! Ženy berou o 30 % méně!

Ženy v Česku berou až o třetinu méně než jejich mužští kolegové na stejné pozici.
31. března 2010 | 13:41

Jste žena? Tak bohužel – odnesete si na výplatě o víc než čtvrtinu méně než muž na stejné pozici. Jaká je situace v Německu?

Jak zjistila EU, jsou na tom české ženy hned po Estonsku nejhůř – berou o 26 % méně než muži. Blesk srovnal 50 profesí jak v Česku, tak v Německu. A v obou zemích nečekané prvenství získala profese, u níž by to asi málokdo čekal – novinářky.

Třetina platu rozdíl

V Česku ten rozdíl mezi mužem a ženou dělá celou třetinu platu. Hned za nimi jsou pak kuchařky, které podle statistik firmy LMC berou o 28 % méně. Téměř čtvrtinový rozdíl je mezi platem ošetřovatelů a ošetřovatelek. Evropská komise chce proti nerovnému odměňování rázně zakročit. Zahajuje informační kampaň, která má zjednat nápravu. Pokud ale nepomůže, přijdou prý na řadu sankce.

Důvodů, proč ženy berou méně, je přitom podle Alexandry Jachanové z Gender Studies víc. Jednak pracují v odvětvích, jako jsou služby, vzdělávání nebo zdravotnictví, kde se obecně bere méně. Druhým důvodem pak je, že jich jen 4 % pracují v topmanažerských pozicích. „Třetím důvodem je čistá diskriminace. Ženy dostávají nižší mzdu i na stejné pozici ve stejné firmě,“ tvrdí Jachanová.

Rovné pracovní příležitosti mužů a žen

Problematiku stejných pracovních příležitostí mužů a žen upravuje tvz. antidiskriminační zákon. Má žena možnost dobrat se spravedlnosti. Může jí v tom pomoci stát? Jak jsou na tom ženy jinde v Evropě? Připravujeme pro vás speciál o tom, jak se bránit!

Výzva čtenářům
Setkali jste se na pracovišti s platovou diskriminací? Jste žena a víte, že váš mužský kolega má na stejné pozici vyšší plat než máte vy, a vadí vám to!? Napište nám do redakce! Podělte se se svou zkušeností i s ostatními čtenáři. Své příběhy posílejte na online@blesk.cz s heslem DISKRIMINACE.


Plat
Autor: Blesk

Plat
Autor: Blesk

Autor: růž, jos
Diskuse ke článku
.
Související články