Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 největších chyb při pečení cukroví. Víme, jak je napravit

  • Nedaří se vám upečené cukroví sundat z plechu, aniž by se celé rozlámalo? Stačí ho dát znovu na chvilku nahřát do trouby.
    14. prosince 2014 | 06:00

    Znáte to, celý den trávíte s vykrajovátky nad pomoučeným válem a na záda vám dýchá rozpálená trouba. Jenže když pak chcete všechna ta kolečka, stromečky a kytičky slepit krémem a polít polevou, zjistíte, že se něco nepovedlo. Těsto je jak beton, krém sražený a poleva plná hrudek. Nemusíte ale brečet, zuřit ani vysypávat cukroví do koše. Všechno se dá napravit, jen musíte vědět, jak na to.

  • Těsto lepící se na váleček i vál

    Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
    Autor: profimedia.cz
    Postupovala jste přesně podle receptu, použila kvalitní suroviny, ale přesto se vám těsto lepí na vál i váleček. Nejčastější chybou, které se dopouštíte, je, že při válení měníte směr válečku místo toho, abyste pootáčela těstem. Důležitou roli hraje i dostatečné pomoučnění válu a válečku. Používejte vždy tu mouku, která je obsažená v receptuře.
  • Sražený krém

    Kakaové kytičky s koňakovým krémem
    Autor: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
    Zvláště máslové krémy mají často tendenci se srážet. Pokud se vám to stane, rozhodně ho nemusíte vyhazovat. Dejte ho v misce nad hrnec s vařící vodou a nahřejte. Jakmile tuk začne řídnout, odstavte ho a znovu umíchejte do pěny. Také můžete kousek másla utřít s cukrem a po malých částech přidávat sražený krém.

     

  • Hrudky v polevě

    čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    Čokoládu vždy rozpouštějte v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Vždy ji řeďte ztuženým (bílým) stoprocentním tukem podle hustoty, ale nikdy nepřesahujte více než 20 % tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.

     

    Příliš hustou polevu zředíte horkou vodou. Stejně postupujte, pokud se vám čokoládová poleva srazí. Vmíchejte do ní lžíci horké vody nebo mléka a znovu utřete dohladka.

  • Tvrdé linecké cukroví

    Cukroví na celý plech jedním tahem? Tato forma to umí. Magnet, 145 Kč
    Autor: archiv firmy
    Tvary z lineckého těsta vykrajujte vždy co nejtěsněji vedle sebe, protože při každém hnětení vpracováváte do těsta další mouku a cukroví už potom není tak křehké. Také nezapomeňte, že těsto před zpracováním musí být v lednici.
  • Poleva bez lesku

    srdíčka s polevou
    Autor: Shutterstock.com
    Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužívejte rostlinné tuky, protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkká, málo lesklá a lepkavá.

     

    Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujte pár zásad:

     

    • moučkový cukr do polevy vždy prosívejte
    • čokoláda se při rozpouštění nesmí přehřát
    • při rozpouštění neustále míchejte 
    • přidejte do ní za stálého míchání pár kapek octa
    • při polévání a zdobení se snažte, aby mělo cukroví pokojovou teplotu, nikdy nenanášejte horkou polevu na vychlazený výrobek
    • polevu nechávejte zaschnout pozvolna 
  • Cukroví přilepené k plechu


    Výzkum prokázal, že si stále zachováváme vánoční tradice a cukroví si pečeme sami.
    Autor: profimedia.cz
    Cukroví musíte z plechu sundat hned po upečení, jinak se k němu přilepí. Pokud jste to nestihla, dejte plech na chvilku do trouby nahřát a pak cukroví rychle sejměte. Předejít těmhle problémům můžete použitím pečicího papíru.
  • Cukroví, které nejde vyklepnout z formiček

    Oslaďte si adventní čas sladkostmi ve tvaru retro. Sada tří forem, výška 11 cm, Magnet, 285 Kč
    Autor: archiv firmy
    Nemůžete dostat pracny ven z formiček? Možná jste udělala některou z těchto chyb. Buď jste formičky před pečením pečlivě vymyla jarem, a úplně je tak odmastila, máte špatné těsto, nebo jste je nechala moc vystydnout.

    Samozřejmě je nutné vyklápět ho ihned po upečení, jakmile je vyndáte z trouby. Pokud nejde cukroví vyklopit, zkuste opatrně formičkou klepnout o hranu stolu. Nebo položte formičky na mokrou utěrku či do nádoby s trochou vody. Vlhko pomůže cukroví z formiček snáze vyklopit. A před vlastním pečením formičky vymazané tukem vložte na chvíli do ledničky, teprve potom je vysypejte moukou.

Diskuse ke článku
.