Vánoce sladce, ale i zdravě: Cukroví bez výčitek
Předem si zoufáte, protože víte, že se zase neovládnete a hromady cukroví do vás zaplují ani nemrknete? Zkuste to letos jinak! Nezavrhujte klasiku v podobě božských rohlíčků ani pracen, ale rozšiřte svůj cukrářský repertoár o pár přece jen zdravějších kousků.
Linecké ze špaldy
linecké ze špaldyAutor: Shutterstock.com- 300 g špaldové mouky
- 200 g másla v bio kvalitě
- 100 g rýžového sirupu
- rybízovou marmeládu
Postup:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte 2 hodiny v chladu. Pak vykrajujte různé tvary a cukroví pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí pečivo slepujte rybízovou marmeládou.
Kukuřičné rohlíčky
kukuřičné rohlíčkyAutor: Shutterstock.com- 250 g špaldové mouky
- 50 g kukuřičné mouky
- 100 g rozmixovaných slunečnicových semínek
- 100 g rostlinného tuku
- 50 g hnědého cukru
- mléko podle potřeby
- vanilkový cukr na obalování
Postup:
Všechny suroviny promíchejte a vypracujte hladké těsto. Dejte ho ve folii na 2 hodiny do chladu. Pak tvarujte rohlíčky a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 °C, dokud nebodou růžové. Po upečení je ještě horké obalujte ve vanilkovém cukru.
Mrkvové cukroví
mrkvové hvězdičkyAutor: Shutterstock.com- 300 g celozrnné mouky
- 180 g nastrouhané mrkve
- 250 g másla
- 1 lžičku prášku do pečiva
- plátky mandlí
- moučkový a vanilkový cukr na obalování
Postup:
Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Máslo promíchejte s mrkví. Obě směsy spojte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte hodinku v chladu. Pak vykrajujte kolečka, ozdobte je mandlemi a pečte 12 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po upečení cukroví obalujte v cukru.
Srdíčka s polevou
srdíčka s polevouAutor: Shutterstock.com- 80 g rozinek
- 70 g ořechů
- 30 g celozrnné mouky mouky
- 1 vejce
- 50 ml citronové šťávy
- čokoldovou polevu
Postup:
Rozmixujte ořechy i rozinky. Pak přidejte mouku, citronovou šťávu a vaječný bílek. Těsto
zpracovávejte, dokud se nepřestane lepit k míse. Nechte ho v chladu do druhého dne. Pak vykrajujte srdíčka. Na plechu je potřete rozšlehaným žloutkem a pečte je 12 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po vychladnutí namáčejte poloviny srdíček do čokoládové polevy.Zázvorky
zázvorová srdíčkaAutor: Shutterstock.com- 130 g pohankové mouky
- 4 lžíce medu
- 60 g másla
- 1 lžičku strouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
V rendlíku nechte rozpustit máslo a med. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, zázvorem a spojte s vychladlým máslem s medem. Z těsta tvarujte kuličky, které ještě na plechu trochu lžící zmáčkněte. Zázvorky pečte 15 minut v roubě předehřáté na 180 °C.