Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nosíte těsné džíny a prádlo? Jde vám o zdraví!

10. května 2012 | 06:43

Pokud se za každou cenu cpete do těsného oblečení, nejenže často nevypadáte přitažlivě, riskujete tím i svoje zdraví.

Stahovací kalhotky

Riskujete: zánět močového měchýře, hyperventilaci a stresovou inkontinenci.

Spousta žen sází na stahovací kalhotky, které pod šaty udržují jejich bříško ploché. Ovšem zkrocení přetékajících špíčků pod pevným prádlem přináší i nečekané komplikace. Toto prádlo je vlastně korzet 21. století, a tedy se spolu s ním můžeme potýkat i s podobnými následky.

I zpevňovací kalhotky mohou ohrozit vaše zdraví!
Autor: profimedia.cz
Zvýšený tlak na spodní část břicha může vyvinout vztlak kyseliny do jícnu, což vede k pálení žáhy. To pak může přispět k zánětům, vředům a v krajních případech i rakovině jícnu.

Navíc, jak pevné prádlo svírá žaludek, může zabránit bránici plnému dýchání, což může vést k hyperventilaci, záchvatům paniky a z toho způsobeným záchvatům kašle, či kýchání a ve finále i ke stresové inkontinenci. 

Velmi upnuté kalhoty

Riskujete: zánět nervu meralgia paresthetica, kýlu, pálení žáhy.

Trendy přiléhavé džíny vám mohou ve skutečnosti pěkně zavařit. Výzkum prokázal, že hodně vypasované kalhoty mohou ženám způsobit onemocnění zvané meralgia paresthetica – jde o postižení nervu vedoucího z pánve do stehenního svalu a projevuje se brněním a pálením nohou.

Pokud se do příliš těsných kalhot natěsná muž, hrozí mu navíc i kýla. Jinak podle průzkumu lidé, kteří nosili kalhoty menší o dvě velikosti, měli běžně problémy s pálením žáhy.

Škrtíte se v kalhotách? Uzavíráte si lymfatický systém.
Autor: profimedia.cz

Kravaty a límečky

Riskujete: zelený zákal, bolesti hlavy, závratě, bolest ramene.

Pokud vás škrtí límeček, riskujete zelený zákal!
Autor: profimedia.cz
Pokud váš muž nosí košili s příliš těsným límcem, který ho škrtí, riskuje vznik vážných očních onemocnění, včetně zeleného zákalu.

Tlak na krční žíly krku, pak zvyšuje vnitřní tlak oka, který je hlavní příčinou této vážné nemoci.

Omezení proudění krve do mozku prostřednictvím krčních tepen, také vede k bolesti hlavy, rozmazanému vidění a závratím, a také k většímu napětí v hlavě a ramenou.

Těsné boty

Riskujete: Plísňové infekce, vybočený palec nohy, kladívkové prsty.

Vybočený palec bývá většinou dědičná záležitost, ale často je také způsobený léta nošenými těsnými střevíci, což může být časem i velmi bolestivé, pokud se to včas nezarazí.
 
Křeče v prstech vyvolné nošením menších bot, jsou příčinou kladívkových prstů, jde deformaci, způsobenou častým ohýbáním kloubů do těsné obuvi.

Plísňové onemocnění, či mykotická infekce může postihnout kohokoliv, kdo nosí úzké boty po dlouhou dobu, bez jakéhokoliv proudění vzduchu kolem chodidla. Teplo a vlhkost poskytují ideální podmínky pro bujení plísně.

Těsné ponožky pak mohou způsobit otoky kotníků. Otoky může přivodit i příliš těsný pásek, podprsenka, ale dokonce i prsteny.
Je to záležitost lymfatického systému, který je jako řeka a cokoliv jej přehradí, zastaví tok, a tedy způsobí otok.

Těsné boty jsou navíc velmi špatná volba pro diabetiky, kteří už tak mají vážné problémy s nohami. Pokud toto riziko zanedbají, hrozí jim nebezpečné vředy, které mohou vyústit až k amputaci nohy!

Vysoké podpatky jsou krásné, ale někdy bolestivé
Autor: profimedia.cz

Příliš přiléhavé kalhotky

Riskujete: Zánět močového měchýře, plísňovou infekci a u mužů neplodnost.

Pokud se vám pod šaty rýsují zaříznuté kalhotky, nejde jen módní faux pas – hrozí vám navíc i nepříjemná kvasinková infekce.

Těsné spodní prádlo může za mnohé vážné infekce.
Autor: profimedia.cz
Velmi těsné kalhotky jakéhokoliv stylu, a zejména ze syntetických materiálů, které neumožňují provzdušnění, podporují zadržení vlhkosti a tedy vznik různých svědivých kožních onemocnění.

Taková tanga mají navíc větší příležitost k přenosu infekcí do vagíny a tím způsobeným zánětům, včetně zánětu močového měchýře.

Bakteriím se nejvíc daří v teplém a vlhkém prostředí, které právě vytváří těsné kalhotky a především ty ze syntetických materiálů. Riziko se velmi zvyšuje u žen v menopauze (kvůli ztrátě estrogenů).

Muži jsou však také v ohrožení. Velmi vypasované spodky jim mohou způsobit neplodnost a poškození varlat. Těsné prádlo totiž způsobuje přehřátí varlat, čímž klesá testosteron a také produkce spermií – tedy jde o častý důvod mužské neplodnosti!

Malá podprsenka

Riskujete: Bolest zad a ramenou, problémy s dýcháním.

Většina žen vůbec neví, jakou má velikost podprsenky. To není průzkum, to je fakt. Protože velikost se v průběhu let mění. A i pokud si už žena nechá poprsí jednou někde odborně přeměřit, té míry se pak zarytě drží, i když už může být dávno jiná.

Malá podprsenka může způsobit vážné problémy zad.
Autor: profimedia.cz
Pokud velikost košíčku, nebo obvodu není správná, tíha prsou se zavěsí pouze na ramena a místo aby se rovnoměrně rozprostřela na celá záda.

Spousta žen s velkými prsy nenosí dostatečně velké podprsenky, které by jim dopřály potřebnou podporu, a když k tomu připočteme hodiny nezdravého hrbení u počítače a – co si budeme povídat – i nesprávné držení těla vůbec, poprsí tak musí z podprsenky doslova vypadávat. Tedy zamýšlená podpora ztrácí naprosto svůj účel.

Ale i ženy s malými prsy to nemají úplně vychytané. Snaží se vycpávkami nahnat to, co jim příroda nenadělila. To by nebyl až takový problém, ale protože ještě projistotu volí, menší číslo (aby se jim toho víc nahrnulo), tím si totálně ničí záda.

Push-up podprsenky totiž už tak velmi omezují pohyb klíčních kostí a horních žeber, což může vést k značné bolesti, problémům s dýcháním, nebo dokonce k ochabnutí prsního svalstva. 

Takže dámy (ale i pánové), pozor! Raději volte pohodlí, které prospívá i vašemu zdraví!

Autor: INT, bak