Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

9 věcí, které ničí manželství víc než nevěra

  • 25. listopadu 2016 | 06:00

    Následujících devět partnerských neřestí považují psychologové za nejhorší. Mohou podle nich zničit vztah rychleji než případná nevěra. Zamyslete se nad nimi, a pokud máte dojem, že některé z nich jsou vám povědomé, honem s nimi něco udělejte. A pozor, zpočátku se můžou zdát téměř neviditelné, ale to je právě to, co je činí nebezpečnými.

  • Lhaní a mlžení

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dokonce i tehdy, když to děláte z lásky kvůli tomu, abyste druhého ochránili, zatajování „maličkostí“ může přerůst do velkého problému. To bohužel může vést ke ztrátě důvěry, která se jen těžko obnovuje. Měli bychom říkat partnerovi cokoli, protože pokud něco skrýváte, protože by to tomu druhému mohlo ublížit, je to pravděpodobně něco, co jste v první řadě neměli vůbec dělat.

  • Nedůtklivost a nedostatek náklonnosti

    Autor: Shutterstock

    Ať už znamená náklonnost cokoli – třeba to, že se budete intenzivně zajímat o to, co ten druhý dělá nebo si budete pomáhat v těžkých životních situacích, je dobré být skutečně přítomen a snažit se vnímat potřeby svého partnera. Pokud nevyjadřujeme ve vztahu náklonnost a jsme nedůtkliví, když nás druhý o něco požádá, vyvolává to pochybnosti o tom, zda má takový vztah vůbec smysl.

     

  • Nedostatek komunikace

    3084215:gallery:true:true

    Nikdo po vás samozřejmě nechce, abyste si posílali celý den textové zprávy nebo zamilované maily – o tom komunikace není. Pokud se vám nedaří mluvit spolu o věcech, které vás tíží nebo které se objevily, případně raději vynecháte detaily, protože si myslíte, že by mohly způsobit problémy, pak je to velký problém. Všechny potíže, které se ve vztahu nakupí, nakonec vyplavou na povrch a možná bude pozdě je vyřešit.

  • Tvrdohlavost a neschopnost kompromisu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Být tvrdohlavý a stát pořád na svém, i když má ten druhý možná pravdu, je opět další způsob, jak říkat: „Nejsem schopen kompromisu.“ Máte-li někoho rádi, měli byste být schopni slevit ze svých požadavků, zapomenout na svou pravdu a dát šanci kompromisu. Partneři, kteří jsou toho schopni, dokážou mnohem víc vyřešit než ti, kteří si de facto jedou každý na svém písku.

     

  • Hašteření se o blbostech

    ...
    Autor: Shutterstock

    Hádky jsou ve vztazích celkem prospěšné, pokud se ovšem hádáme o věcech konstruktivních. Jestli se ale naše hádky týkají věčně a každý den jen toho, kdo zase nevynesl ten koš, kdo zase nevyndal to nádobí z myčky, pak se stávají velkým problémem, který v průběhu času narůstá. Jsou důležitější věci k řešení než tyhle prkotiny. Jen si to musíme uvědomit a být tak trochu nad věcí.

  • Být až moc blahosklonný

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mluvit na partnera, jako by byl něco méně než vy, není dobře. Přehnaná shovívavost a nerovnováha mezi partnery je poslední věc, kterou zdravý vztah potřebuje. Blahosklonnost je horší než podvádění, protože ničí sebedůvěru toho druhého, takže vztah to poškozuje.

  • Manipulace

    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy je mírná manipulace ve vztahu normální, třeba když něco po partnerovi chcete, obvykle se snažíte říct to tak, abyste z toho vyšli jako vítěz vy. Ovšem chorobná manipulace je peklo pro vztah. Chorobný manipulátor totiž řídí životy všech členů domácnosti, a to každý den. Způsobuje neshody, podněcuje podezíravost i nedůvěru tak, aby měl situaci vždy pod kontrolou. Mění názory, chování a city podle toho, jak se mu to hodí. Bohužel – vztahy s manipulátory většinou nekončí dobře.

  • Žárlivost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Běžné žárlení je taky v pohodě, ovšem chorobná žárlivost, kdy toho druhého neustále podezíráte z čehokoli, aniž byste k tomu měli důvod, je hřebíček do rakve. Lidé, kteří jsou chorobně žárliví, se neustále ptají, kde jste byli, co máte dnes v plánu, jak dlouho tam budete, s kým tam budete, kdo vám to píše – to vše je strašně otravné a ničí to vztah. Nemluvě o tom, jestli šmírujete mobil či mailovou korespondenci toho druhého. Pokud se nedokážete ovládat, řešte to s odborníkem.

  • Lítost či pohodlnost

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zůstávat spolu jen z lítosti nebo proto, že vám ten druhý „zbyl“ a vy jen nechcete žít sami, je ten největší omyl, kvůli kterému lidi spolu žijí. Pokud mezi vámi není žádná chemie, společné zájmy, smích a radost z blízkosti, pak není důvod, abyste spolu byli. A zůstávat spolu jen proto, že nechcete zklamat rodinu, ve finále to stejně všichni vycítí, takže – má to smysl?

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.