Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Máte 'depku' po SEXU? Víme proč!

Archív
20. října 2008 | 12:47

Zažili jste už někdy tak špatné milování, že vám z toho bylo do breku? Doufáme, že ne. Existují však lidé, které smutek zachvátí i po tom nejúžasnějším orgasmu.

Může za to tzv. syndrom PCT - post-coital tristesse.

Ano, i když se vám to může zdát neuvěřitelné, příroda je nevyzpytatelná. Většina z nás má depresi, když sex nemá, ale pár "vyvolených" ji dostane právě po něm. Název téhle podivné diagnózy pochází z latinského "post coital" (po souloži) a francouzského "tristesse" (smutek) a projevuje se tak, že vás bezprostředně po souloži nebo i několik hodin po ní zaplaví nepříjemné pocity, melancholie, neklid a lítost.

Proč hned odešel?
I když syndrom častěji postihuje ženy než muže, nejsou ani oni výjimkou. Pokud se vás objev z minulé noci bezprostředně po úžasném sexu vypaří, nelamte si s ním hlavu, je možné, že má PCT. !Po každém nevázaném sexu mě chytí deprese," přiznává třicátník Martin. "Můžu s ní prožít ty nejkrásnější okamžiky, ale hned jak ve mě odezní orgasmus, změní se mi nálada a jsem smutný. Mám pocit, že se musím rychle obléct a vypadnout od ní co nejdál. Až když sedím v autě a jsem na cestě, cítím se lépe." Jiní nezažívají podobné stavy jen po "povrchním sexu", kdy je s partnerkou nespojuje nic víc, než vášeň daného okamžiku, ale i po masturbaci.

Kde se vzal?
PCT není žádným výdobytkem moderní doby, kdy lidem na vyčarování úsměvu na tváři nestačí už ani sex, ale ve svých spisech se o něm zmiňuje už Aristoteles. (Říká, že u mužů je to smutek těla po ztrátě semena a celkové vyčerpání organismu po sexu, ale dnes už jsme chytřejší a máme i vědecká vysvětlení.)

224194:gallery:true:true

Kdo je tedy vinen?

1. Hormon prolaktin
Je to ten samý hormon, který ženy potřebují při tvorbě mateřského mléka, ale mají ho i muži a jeho hladina po orgasmu vyletí raketovou rychlostí. Během klasického sexu je jeho hladina až o 40 % vyšší než po masturbaci. Vědci to zjistili tak, že zaplatili "pokusným králíkům" - mladým studentům za to, aby seděli v místnosti, sledovali porno a masturbovali, a dospěli tak k závěru, že klasický sex je mnohem uspokojujícím zážitkem než masturbace (jako kdybychom to doteď nevěděli). Naše tělo si prolaktin vytváří hned po orgasmu jako protilátku hormonu dopamin, který způsobuje sexuální vzrušení - a když ho vyloučí mnohem víc, než by mělo, vyvolává to u nás pocity melancholie.

2. My jsme na vině
Ne každou depresi po sexu můžeme svalovat na hormony. Když se ráno probudíte vedle partnera, kterého jste ještě včera neznali, nedivte se, že je vám do pláče. Po sexu, když nám přestane do mozku proudit hormon dopamin, najednou opadne vzrušení, procitneme a vidíme krutou realitu - kdo to, sakra, vedle mě leží? Můžeme cítit strach a nervozitu ze závazků, proto chceme být v ten moment samy, abychom byli emocionálně i fyzicky oddělení od osoby, která je vedle nás. Během sexu také často říkáme věty jako např. "Miluju tě", nebo "Chci tvoje dítě", které bychom ve "střízlivém" stavu nikdy nevypustili z úst.

Proč se od té doby nedokážu zamilovat do jiného?
Autor: ilustrační foto: profimedia.cz

ANKETA

Plakali jste už po sexu?

Naďa, 31
Stalo se mi to jednou, ale nemyslím si, že to bylo kvůli vylučování nějaké chemické látky v mém těle, ale proto, že jsem litovala, s kým jsem se vyspala.

Eva, 24
Stává se mi to poměrně často - s přítelem, kterého miluju a jsme spolu už dva roky. Vždycky jsem si myslela, že jsem příliš velká citlivka, je příjemné vědět, že to tím není.

Lenka, 25
Dodnes i pamatuji, jak jsem plakala, když jsem přišla o panenství. Můj přítel jen vyděšeně seděl na kraji postele a ptal se, jestli udělal něco špatně. Ze začátku jsem plakala poměrně často, teď už jen občas, když je zážitek velmi intenzivní. Sex je pro mě velmi emociální záležitostí, a i když si po něm popláču, jsou to často slzy radosti, ne smutku - asi jen ze sebe potřebuju dostat emoce. Přítel se na mě jen usmívá, že jsem po sexu jak přeháňky - nejdřív pláču a potom se směju, naštěstí si na to už zvykl.

Autor: Tina Bergerová
Klíčová slova: sex, eva, pct, deprese