Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Neodešla jsem, i když mě podvedl: Proč jsem mu odpustila nevěru?

  • Zůstat kvůli dětem? Kvůli penězům? Protože slíbil, že už to nikdy neudělá?
    1. června 2016 | 06:00

    "Pokud by mi byl nevěrný, nemohla bych s ním dál být. Okamžitě bych mu zabalila kufry a ať si táhne." Takto smýšlí řada žen. Zpravidla až do chvíle, kdy se s touto hořkou realitou setká tváří v tvář. Pak už se většinou situace nejeví tak jednoznačně. Obojí bolí: zahodit celou minulost a roky společného úsilí i zkoušet znovu věřit někomu, kdo vás zradil. Co vede ženy k tomu, aby partnerovi odpustily? A udělají dobře?

  • Každý to má jiné

    žena čte muži mobil
    Autor: Shutterstock
    "Zůstala jsem s mužem, protože mne v první chvíli těšil ten pocit, že jsem nad milenkou vyhrála," říká sedmadvacetiletá Zuzana, která manželovy zálety řešila zhruba tak před rokem. "Měli jsme asi rok po svatbě, ale on prý najednou poznal někoho, s kým si rozumí víc. Chvíli jsme žili prakticky ve třech, pak se ale vrátil a prosil o odpuštění. Lichotilo mi to, byla jsem ráda, že jsem zvítězila. Po čase mi to ale začalo vrtat hlavou a nakonec mi vítězství pořádně zhořklo. Teď jsem ve fázi, kdy se snažím udělat za tím vším tlustou čáru. Všechno nasvědčuje tomu, že to byl jen úlet, ale dost často pokukuju po jeho telefonu nebo zapnutém počítači a trápím se tím, co bych tam asi našla. Zatím se mi daří se nedívat, tak snad to časem přejde."
  • Protože jsem vyhrála

     

    ...
    Autor: Shutterstock
    "Když jsem přišla na manželovu nevěru, chtěla jsem se hned rozvést. Nejvíc mi pomohl kolega z práce, paradoxně sám záletník. Doslova tehdy řekl: Vy Češi jste jedna nevěra, a hned bum bum," říká pětapadesátiletá Mirka. "Měl pravdu v tom, že vztah s manželem byl do té doby vlastně hezký. Ta nevěra asi souvisela s jeho potřebou dokázat si, že je ještě chlap. Vydržela jsem neřešit to radikálně. Nebylo to jednoduché a trvalo to dlouho. Třeba další tři roky jsem byla nervózní a občas mě přepadl smutek. Ale nakonec jsme to ustáli, jsme spolu a vím, že se máme rádi. Jestli ještě někoho někdy měl, netuším. Já po tom nepátrala a jsem za to ráda."
  • Poradil mi záletník

    Co když se ze vztahu vytratí chuť zajímat se o toho druhého?
    Autor: shutterstock.com
    "Zůstala jsem kvůli dětem. A protože jsem se bála, že nebudu mít dost peněz," říká dvaatřicetiletá Zdena a vypráví svůj příběh. "Když se narodilo druhé dítě, bylo nám oběma dvacet tři let. A manžel najednou řekl, že se na rodinu a závazky cítí mladý. Našel si jednu bez závazků, po dvou měsících ale prý přišel na to, o co přichází. Strašně jsem se bála, že to udělá znovu. Tak jsem kolem něj poskakovala, nechávala jsem mu absolutní volnost. Po pěti letech jsem z toho byla dost vyčerpaná a chtěla jsem taky trochu času pro sebe. Což se nesetkalo s pochopením, samozřejmě. Po třech letech jsme se rozvedli. Problém nebyl v tom, že jsem mu odpustila, ale v tom, že jsem to pak ve vztahu nebyla já."
  • Kvůli dětem a penězům

    muž a žena telefonují
    Autor: Shutterstock
    Na otázku, zda je správné odpustit, nebo ne, neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy záleží na konkrétní situaci. Jaký to byl typ nevěry? Jednorázový úlet, nebo paralelní vztah? Jaký jste měli vztah před nevěrou? Stalo se to poprvé? Nevěra se odpustit dá a mnoho lidí ji překonalo. Co je k tomu vedlo? Každopádně odpustit neznamená tolerovat. Pokud byste se odpuštěním měla dostat do koloběhu "zase? – fakt promiň", zvažte, jestli trápení nepřevyšuje chvíle, kdy je vám spolu dobře.

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, nevěra, odpuštění
Diskuse ke článku
.