Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Redaktorka si vyzkoušela řídit autobus: Nechcete to zkusit taky?

Video se připravuje ...
Redaktorka Maruška si vyzkoušela řídit autobus. Jaké to bylo?
VIDEO: Adam Balažovič
21. března 2016 | 14:00

Čím jste si přáli být, když jste byli malí? Když jsem zjistila, že nevyjde, abych se stala princeznou, na chvíli jsem se rozhodla stát se řidičkou. Protože to chtěl být i můj velký brácha a já v něm tenkrát měla velký vzor. O více než dvacet let později jsem si to vyzkoušela. A kupodivu to není vůbec těžké! 

Jestli jste někdy přemýšlela nad tím, že máte už plné zuby neustálého stresu, schůzek, přemýšlení a kancelářské židle, můžete se třeba stát řidičkou autobusu. Už dávno to totiž není dominantou mužů, podmínky jsou čím dál tím přívětivější i pro něžné pohlaví. 

Řidiček autobusu začíná přibývat. Ani se nedivím.
Autor: Ondřej Kubala

Sama jsem tomu nevěřila, a tak vyzkoušet si řídit něco tak velkého mne lákalo. Jen pro srovnání – do té doby jsem byla zvyklá řídit mou malou Mazdu 121, která nemá posilovač volantu a se kterou se vejdu, kamkoliv jen potřebuji.

První dojem, když jsem si sedla do autobusu a za sebou měla čtyři chlapy, kteří na mě dohlíželi, byl trochu "vyklepaný". Všude spousta tlačítek, čudlíků, zrcátka úplně jiná – stejně jako třeba sklon pedálů. 

Jenže během zhruba pěti minut jsem zjistila, že to vlastně není vůbec tak hrozné, jak se na první pohled zdá. Ovládání autobusu, včetně všech těch tlačítek a vychytávek, je vlastně strašně intuitivní a pochopí to každý. Věřte mi, že když jsem to zvládla já, tak to musí zvládnout každá žena. A po hodině, kdy jsem si vyzkoušela couvání, zatáčení, parkování i plynulou jízdu, jsem začala přemýšlet o změně povolání. 

Žen za volantem přibývá

Stát se řidičkou autobusu? Podobná myšlenka napadá stále více žen, potvrzuje Zdeněk Abraham, šéf berounské divize firmy Arriva. Podle něj se v posledním roce počet žen řidiček v jejich společnosti zvýšil o pětadvacet procent. "Začíná to být práce jednodušší, a to díky moderní technice. Také je to více finančně zajímavé než třeba vykládat zboží v supermarketu nebo sedět na pokladně," vysvětluje motivace žen stát se řidičkami autobusu Zdeněk Abraham. Průměrný plat se tak pohybuje kolem 83 korun za hodinu, plus příplatky za soboty, neděle a diety. 

Řízení autobusu není vůbec tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Autor: Ondřej Kubala

I samy dopravní společnosti pomalu tíhnou k tomu, zaměstnávat více žen na těchto pozicích. Důvod je mnohem prozaičtější, než by se mohlo zdát. My ženy jsme totiž mnohem opatrnější na věci, a tak řidičky se všeobecně více starají o autobusy, které řídí. "Tím, že jsou k autobusu šetrnější, tak jsou i nižší náklady na provoz. A řidička si dokáže uklidit autobus lépe než ten muž," směje se Zdeněk Abraham. Důvodů je však mnohem více – třeba i to, že pro cestující je příjemnější, když se na ně usměje sympatická žena. 

Video se připravuje ...
Co vše žena potřebuje, aby se stala řidičkou autobusu? • VIDEO: Adam Balažovič

Stačí řidičák skupiny B

Navíc to není ani nijak složité, stát se řidičkou. Stačí, aby měla žena řidičský průkaz skupiny B, nástavbu na D už společnost zařídí. "Pokud někdo rozšiřuje řidičák ze skupiny B, čeká ho 40 jízd po čtyřiceti pěti minutách. Je nutné to celé odjezdit, aby si dáma zvykla na velikost autobusu, na to, že sedí před koly, že je nutné více si najíždět do zatáček. Na to všechno si musí zvyknout," uklidňuje případné adeptky Petr Bureš, instruktor z autoškoly. 

Diskuse ke článku
.
Související články