Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nový trend: Ani svobodná, ani vdaná. Zkrátka mingle!

Nechcete být sama, ale zároveň se netoužíte vázat? A znáte nový trend, mingle?
30. dubna 2012 | 14:45

Čím dál víc lidí se snaží vyřešit na první pohled neřešitelný problém. Chtějí žít sami a užívat si volnosti, svobody a pohodlí, ale zároveň žít ve vztahu a mít pocit sounáležitosti, opory a lásky. Řešením je takzvaný mingle život.

Buď chcete žít s partnerem a zvyknete si na pocit, že se doma nebudete moct válet v natáčkách a teplácích, naučíte se ustupovat ze svých zásad a trochu se přizpůsobíte, nebo zůstanete sama a večer vám sice možná bude smutno, ale nebudete se muset na žádného muže ohlížet a ani se omezovat. Jenže co dělat, když chcete obojí? Svobodu i vztah? I pro tohle dilema existuje řešení a jmenuje se mingle.

Mingle je nový trend, který přišel z Ameriky a poslední dobou se čím dál víc rozmáhá také v Česku a na Slovensku. Vznikl spojením anglických slov „married, but single“ (ženatý/vdaná, ale svobodný/á).

pár2
Autor: Profimedia.cz

Sociologové se dohadují, jestli jde o módní vlnu, nebo přirozený projev emancipace a osamostatňování žen. Ať je to jakkoli, párů, které si zvolily tenhle životní styl, je čím dál víc, a jak to vypadá, bude jich přibývat.

O co tedy jde? Partneři žijí v dlouhodobém vztahu, nebo dokonce v manželství, ale zároveň každý bydlí ve vlastní domácnosti a scházejí se spolu jen tehdy, když si na sebe udělají čas. Společné bydlení nepřipadá v úvahu.

Nový styl v růžových barvách

Kroutíte nad tím hlavou? Lucie z Ostravy si ale nemůže život mingle vynachválit. „S bývalým partnerem jsem žila od osmnácti let. Když jsme se po dvanácti letech vztahu rozešli, neměla jsem nic. Byt, peníze, zázemí… prostě nic. Začít jsem musela od nuly. Dnes si neumím představit, že bych byla na muži závislá. Se současným přítelem se milujeme a chceme se brát, o společné domácnosti ale neuvažujeme,“ přiznala se v diskusi v rámci projektu Zlaté chvíle? Co to je, kdo to pořádá?

A jaké vidí největší plusy na tomto stylu života? „Výhodou být mingle je, že si můžeme zachovat jistou dávku nezávislosti, věnovat se naplno svým koníčkům a přátelům, ale především nám vztah jen tak nezevšední,“ říká. Společný čas si oba musí naplánovat a nehrozí jim žádná rutina ani „okoukání“.

Vyhnou se tak okamžiku, který leze na nervy všem dvacet let vdaným. To je ta chvíle, kdy se rozhlédnete a dojde vám, že partner hází slipy po podlaze, drobí brambůrky na gauč a ničí vám pečlivě naaranžovanou výzdobu.

Nevěra je tabu
Nechcete být sama, ale zároveň se netoužíte vázat? A znáte nový trend, mingle?
Autor: Profimedia.cz

Představte si, že žijete sama a partner k vám jen dochází. Občas přijde na večeři, někdy spolu zajdete do kina a pak přespíte u jednoho nebo u druhého… Jste tedy opravdu velmi volní a svobodní, ale ne v sexu. „I když spolu nebydlíme, neznamená to, že si nejsme věrní. To přece se společným soužitím vůbec nesouvisí. Volný vztah zkrátka není to samé co volný sex,“ kroutí hlavou Lucie nad otázkou, jestli do pravidel mingle patří i sexuální nezávislost.

V čem jsou minusy?

Na první pohled to vypadá, že soužití na dálku má jen samá plus. Jenže v něm najdeme i spoustu rizik. Třeba to, že nepoznáte, jestli je váš vztah opravdu pevný a ustojí bouřky, které ho čekají. Pokud někoho znáte jen z romantických procházek, večeří a divadelních představení, těžko zjistíte, jaký doopravdy je, kde jsou jeho slabiny a jak bude reagovat v kritických situacích. Největší problém jsou děti.

Těm ve vztahu typu mingle dobře není. Těžko jim totiž vysvětlíte, proč jim táta nečte před spaním pohádku, proč chodí jen na návštěvu a proč není ráno nikdy s nimi. „Takový vztah je hodně náročný na důvěru a vzájemnou toleranci. Neposkytuje prostředí navozující potřebný pocit bezpečí pro případné potomky,“ tvrdí psycholog Petr Šmolka.

Nejlepší je kompromis
pár
Autor: Profimedia.cz

Jestliže se vám zdá, že lidé, kteří žijí v podobném vztahu, to mají jednodušší, ale nemáte k takovému rozhodnutí odvahu, zvolte kompromis. „Mnohem lepší je, když se partneři snaží na vztahu neustále pracovat, utužovat ho a skutečně si užívat společné chvíle. Je dobré vymezit si čas, kdy chcete být spolu, a na tyto okamžiky naplánovat společnou aktivitu.

A zároveň určit dobu, kterou budete mít jen sami pro sebe či se bez omezení věnovat svým zálibám či přátelům,“ radí Petr Šmolka a slibuje, že pokud si uděláte čas sama pro sebe, zajdete na masáž, vyrazíte si s kamarádkou na dovolenou nebo do kina, tak až se vrátíte, bude na vás čekat partner s otevřenou náručí. Vyzkoušejte to.

Autor: Majka Vinická, Kema