Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak chutná sex poprvé: Po porodu, po nevěře a po rozvodu?

5. května 2012 | 14:58

I kdybychom měli pouze jediného partnera na celý život a byli věrní jako labutě, nemuselo by to znamenat, že prožijeme pouze jeden první sex. Zcela nezapomenutelné bývá i první milování po porodu, a pokud se vztah zhroutí, tak i poprvé při první nevěře nebo po rozvodu

První sexuální zkušenost většinou stále přichází okolo sedmnáctého roku. Na tento zlomový okamžik by se měli mladí dobře připravit, rozhodně není kam spěchat. První sexuální zkušenost totiž velkou měrou formuje budoucí sexuální život.

Jak je to ale v životě, po určitých zkušenostech,porodu, životních převratech a partnerské nevěře? Je to také jako "poprvé"?

Po porodu

Žena sice doslova překypuje endorfiny a její štěstí nezná hranic, sex pro ni ale často bývá to poslední, na co myslí. Znovuobjevení sexuálního života často nepřichází ani krátce po šestinedělí.

sex
Autor: Profimedia.cz

Potvrzuje nám to i Hana Fifková: „Stává se to vcelku pravidelně. Pokles až vymizení sexuální touhy souvisí s vysokou hladinou hormonu prolaktinu, který je produkován v době kojení. Tento stav může trvat mnoho měsíců a nemá cenu, aby se žena v tomto období do sexu jakkoli nutila,“ říká. Zatímco muž se těší na to, až se co nejrychleji obnoví jejich sexuální život, žena často vůbec necítí touhu.

„A to nejen kvůli prolaktinu, ale i proto, že se jí úplně změní režim, životní styl, bývá unavená a mívá o miminko starost. Žena potřebuje od muže často mnohem více objetí a pocit bezpečí než erotiku,“ vysvětluje sexuoložka.

sex
Autor: Profimedia.cz

Toto období může trvat i několik měsíců, muži často ztrácejí trpělivost a kvůli tomu můžou vznikat zbytečné konflikty.

Hana Fifková ale varuje ženy před tím, aby se nechaly do sexu přemlouvat nebo ho provozovaly bez chuti:

„V žádném případě to nedoporučuji. Lidé by se měli milovat tehdy, když oba touží, nebo tehdy, když jeden touží a druhému to nevadí. Jakékoli dlouhodobé nucení se do sexu má za následek spíše další pokles chuti, vznik fyzického odporu a fatální změny v partnerském vztahu,“ varuje. 

Muži by zase měli vědět, že po porodu je nutné ke své partnerce přistupovat s ohleduplností, jako by se s ní milovali poprvé, měli by být něžní a trpěliví.

Každá drobná trhlinka by mohla ženě pohlavní styk po porodu velice a dlouhodobě znepříjemnit.

Po rozvodu

Po rozvodu nebo rozchodu s dlouholetým partnerem, který byl vaším přítelem, milencem, a jednoduše byl pro vás vším, si určitě dlouho nebudete schopní připustit, že by to s někým mohlo být stejně dobré nebo snad lepší.

sex
Autor: Profimedia.cz

Pokud se přece jenom někdo takový objeví, bude váš první sexuální zážitek po této smutné zkušenosti stejně napínavý jako ten úplně první. Podle Hany Fifkové se velmi často stává, že lidé srovnávají svého nového i dřívějšího partnera, je to prý tím, že porovnání nám pomáhá lépe se v okolním světě orientovat. 

Máme sklony porovnávat všechno – ceny v obchodech, filmy, šaty, auta, tak proč ne vztahy?

Po nevěře

Z výzkumů vyplývá, že alespoň jednou za život je nevěrných o něco více než padesát procent mužů a jen o něco méně než padesát procent žen.

Po biologické stránce lidé dispozice k nevěře prostě mají.

„Vždycky je ale otázka, co člověk s takovou dispozicí udělá. To už se netýká sexuality. Je to záležitost osobnostních rysů da ného člověka, jeho spokojenosti ve vztahu, a jistě je to také věc morálních hodnot a životní filozofie,“ říká Hana Fifková.

sex
Autor: Profimedia.cz

Nevěra je často velmi nabitá vášní, milenci jsou k sobě přitahovaní tak silným „elektrizujícím“ nábojem, že se brzy zamilovávají a jsou schopní se během několika měsíců rozvádět. 

„Většinou jde o erotickou fascinaci novým objektem, se kterým ten ,starý‘ partner doma po více letech vztahu nemůže soupeřit. Mnoho lidí, kteří se kvůli novému zamilování rozhodli starý vztah opustit a pustit se do nového, posléze říkají, že to vlastně nakonec dopadlo úplně stejně a někdy i hůř,“ potvrzuje sexuoložka. 

Existují prý také věční poutníci po vztazích, kteří vnímají každé nové zamilování jako setkání s osudovým partnerem, kterého následují až do doby, než se znovu „osudově“ zamilují.

Autor: Jana Šlegrová, Kema