Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Proč mu vůbec nerozumím?

Proč nám muži nerozumí?
7. listopadu 2008 | 15:03

Muži všeobecně mluví méně než ženy. I to málo pro nás ale může být záhadou. Často nechápeme, co nám sdělují. Co nám tedy vlastně chtějí říct?

Jana s Lubošem spolu žijí už dva roky a velmi dobře vzájemně vycházejí. Navzdory tomu mezi nimi občas vznikne nedorozumění. "Mluvíme sice spolu, ale každý o něčem jiném," tvrdí společně. A tak to funguje ve většině párů. Prozradíme vám několik pravidel, jak správně pochopit mužské vyjadřování.

O dárek k narozeninám si řekněte přímo, náznakům muži nerozumí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Záhadné mlčení
Měla byste vědět, proč muž mlčí. Může to být z jednoduchého důvodu: je jenom totálně vyčerpaný. Když po namáhavém dni přijde domů unavený, má chuť se svalit na gauč a odpočívat, ale vy na něj hned vyběhnete s otázkami nebo výčitkami. Nedivte se proto, že mu nebude do řeči. Jen si vzpomeňte, kolikrát se i vy cítíte pod psa a nemáte chuť s nikým komunikovat. Naučte se proto vzájemně respektovat potřebu odpočinku. Za jeho mlčenlivostí přestaňte hledat nějakou skrytou příčinu.

Nedělají dvě věci najednou
Muži nedokážou to, co my děláme denně bez problémů: telefonovat s kamarádkou, přitom si lakovat nehty a zároveň jíst sušenky. Muži odmítají spojit jakékoli dvě činnosti do jedné. Proto se ani nepokoušejte rozebírat s ním plán na víkend právě tehdy, když se holí.

Co říkají: Teď by to trvalo příliš dlouho, než bych ti podrobně vysvětlil, jak to funguje. Stejně bys tomu nerozuměla.
Na co myslí: Už si vlastně ani pořádně nepamatuji, o co šlo, a musím si to dostudovat v návodu k použití.

Co říkají: Nechceš jít dnes dřív do postele?
Na co myslí: Už jsme dlouho neměli hezký sex.

Co říkají: Nezhubla jsi?
Na co myslí:
Že ve skutečnosti vypadáte stále stejně, jen se vám snaží zlepšit náladu.

Co říkají: Každý by měl dělat to, co mu jde.
Na co myslí: Ty uklízej v domácnosti, já nanejvýš zajdu koupit pečivo.

Co říkají: Jasně, že to můžeš nosit.
Na co myslí:
Cindy Crafwordová by v tom sice vypadala lépe, ale co na tom.

Užitečné slovní spojení "na chvilku"
Nevěřila byste, jaký účinek má na partnera, když řeknete, že si s ním chcete jen "na chvilku" promluvit o dovolené. Potom byste to ovšem měla opravdu dodržet, aby se z chvilky nestala hodina a kouzelné slovíčko neztratilo svůj účinek. Když slib opravdu splníte, nebude mít problém krátkodobě s vámi mluvit na jakékoli téma, ačkoliv předtím by to určitě neudělal. Teď bude mít pocit, že se problému rychle zbaví a vy ho jím už nebudete zatěžovat. No a vy můžete malými krůčky (ale jistě), dosáhnout, co potřebujete.

Proč nám muži nerozumí?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Řekněte mu to přímo
Už delší dobu mu naznačujete, že byste chtěla ten krásný kostým ve výkladu butiku v ulici, kterou každý den chodíte, on však vůbec nereaguje. Nedivte se, muži naší řeči náznaků a narážek vůbec nerozumí. Proto si přestaňte hrát na chovávanou a rovnou mu řekněte: "Miláčku, k narozeninám bys mi mohl koupit ten bordó kostým, který si už měsíc prohlížím v nedalekém butiku." A máte po problému, stačí to jen vyzkoušet!

POHLED MUŽE

Pavel Procházka

Pavel Procházka
Autor: archiv

Ženy a muži si jinak vykládají význam slov. Pro muže ano znamená ano. Četl jsem, že u žen platí ano jen na radnici. Spíš to ale znamená ne. Je proto nutné opatrně rozlišovat tón, jakým to ano ženy vysloví. Ostatně i nikdy a nic u nich mají různé významy. Líbí se mi, co řekla Jeniffer Anistonová o filmu Rozchod: Když někdo mluví cizí řečí a vy mu chcete porozumět, prostě se jeho jazyk naučíte. Když přijmete rozdílnost mezi pohlavími, ozvláštní to váš vztah. Přijmete tu rozdílnost jako něco krásného.

POHLED ŽENY

Lenka Sulovská

Lenka Sulovská
Autor: archiv

Tak s tímhle budu mít problémy asi do konce života. Ale nehodlám se jen tak vzdát toho, abych muže pochopila. Hodně žen říká, že na muže je třeba jít jednoduše, ne příliš pod povrch, chcete-li mu porozumět. Ale asi mám prostě v povaze, že mi to nedá a občas se snažím najít něco, co tam asi ani není. S dostatečným množstvím nadhledu a humoru se to ale dá zvládnout. V každém případě mě těší, že muži a ženy nepřemýšlejí stejně, protože by to asi byla nud

NÁŠ TIP

Pokud hledáte odpověď na otázku, jak uspět v mužsko-ženské komunikaci, můžete ji najít v knize Proč ženy muže (ne)chápou. David Gruber v ní odkrývá mužský pohled na vztahy mezi muži a ženami a nabízí originální řešení zádrhelů v jejich vzájemné komunikaci. Knihu vydalo nakladatelství Grada a cena je 159 Kč.

Pokud hledáte odpověď na otázku, jak uspět v mužsko-ženské komunikaci, můžete ji najít v knize Proč ženy muže (ne)chápou, Grada, 159 Kč
Autor: archiv

Autor: Katarina Nováková, vin
Klíčová slova: bpž;bpz;vztahy;komunikace;
Související články